Οι επαφές του Σαββάτου, πρώτης ημέρας, επί της ουσίας, των επαφών της Αθήνας με τους πιστωτές ολοκληρώθηκαν με κλειστά χαρτιά και χωρίς διαρροές.
“Οι συζητήσεις στο Brussels Group γίνονται σε καλό κλίμα, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν και σημεία διαφωνίας. Εκτιμάται ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον και αύριο, είναι ουσιαστικές και λεπτομερείς”, αναφέρει κυβερνητική πηγή.
Η Κομισιόν πάλι διαμήνυε ότι “είμαστε ακόμα μακριά από σύγκλιση στα αμιγώς δημοσιονομικά θέματα”. Οι ίδιες κοινοτικές πηγές σημείωναν ότι είναι ενθαρρυντικό σημάδι το ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι «θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».
Παράλληλα, με τις επαφές στην Ομάδα των Βρυξελλών τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν πάψει να εργάζονται στην Αθήνα, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για να προλάβουν αρχικά οι επικεφαλής των θεσμών και οι τεχνοκράτες του Εurogroup να συζητήσουν και να εγκρίνουν αφού η τρέχουσα είναι η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών και από την Πέμπτη θα υπολειτουργούν τα πάντα.
Στο τραπέζι «έπεσε» η απαίτηση για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας, ενώ δημοσιεύματα στην Ελλάδα κάνουν λόγο για ακραίες απαιτήσεις όπως η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 90%.
Η ελληνική πλευρά θέτει ως «κόκκινες γραμμές» το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και η αποφυγή μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. Ειδικά στο πρώτο, αν και η κυβέρνηση δεν συζητά αύξηση ορίων ηλικίας, αναγνωρίζει ότι χρειάζεται παρέμβαση αλλά ως αποτέλεσμα ευρύτατου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου.
Στα "αγκάθια" συγκαταλέγεται ο ΦΠΑ για το οποίο τα τεχνικά κλιμάκια ήθελαν αλλαγή, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση μελετά την αντικατάστασή του από ΦΜΑΠ, από τον οποίο θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία.
Επίσης συζητούν οι δυο πλευρές ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα με δικαιότερη κατανομή των βαρών, αλλά και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγή των κλιμακίων φορολόγησης με αύξηση έως και 48% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.
Πιθανοί είναι οι ειδικοί φόροι σε είδη όπως ποτά, καύσιμα και είδη πολυτελείας όπως τα προσωπικά μεγάλα σκάφη ή κότερα, ενώ αναμένεται επανεξέταση φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση αλλά και κατάργηση των επιδομάτων στο Δημόσιο με κάποιες όμως εξαιρέσεις.
Με καλό μάτι βλέπει η Αθήνα το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο για εξορθολογισμό πόρων και δαπανών ενώ μελετάται και η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Σταδιακό "φρένο" προωθείται στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ είναι πιθανός ο φόρος σε τρόφιμα με υψηλά λιπαρά.
Σε κάθε περίπτωση, τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group, όπου πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για τη λίστα. Παράλληλα η κυβέρνηση έχει μπροστά της τη Μεγάλη Τετάρτη, άλλη μια έκδοση εντόκων γραμματίων, με το μπλόκο της ΕΚΤ στις τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στα ελληνικά έντοκα γραμμάτια. Την επομένη θα πληρωθεί στο ΔΝΤ δόση ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ.