Συνειρμούς, προβληματισμό και περίεργες σκέψεις προκαλεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρέσβη Κερίμ Ουράς σήμερα και η επιστολή του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Τα ερωτήματα γεννήθηκαν μετά το δελτίο τύπου της κυβέρνησης για τη συνάντηση που ήταν μόλις λίγες αράδες και ανέφερε:
«Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, κ. Κερίμ Ουράς, προκειμένου, ο τελευταίος, να του επιδώσει επιστολή του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας, κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία.»
Κάτι λιγότερο από μία ώρα αργότερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ενημέρωνε με τηλεγράφημα του επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.
«Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία αναλύει ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του κ. Νταβούτογλου να απευθυνθεί σε ξένους ηγέτες, προσβλέποντας στη Δυτική υποστήριξη της Τουρκίας.
Η επιστολή παραδόθηκε στον Αλέξη Τσίπρα από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν, νωρίτερα, σήμερα. Πάντως, την εν λόγω συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, δεν απασχόλησαν άλλα διπλωματικά ή διμερή θέματα. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα, η οποία καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.»
Η διαφορά στο περιεχόμενο, την έκταση και τον χρόνο των δύο δημοσιευμάτων γεννά πολλά ερωτηματικά καθώς μέχρι να δοθούν οι παραπάνω πληροφορίες από τις κυβερνητικές πηγές αναπτύχθηκε μεγάλη φημολογία γύρω από το περιεχόμενο τηξ επιστολής αλλά και τις σκοπιμότητες.
Κάποιοι στο παρασκήνιο αναρωτήθηκαν αν ο κ. Νταβούτογλου γνώριζε για την κίνηση του Τούρκου πρέσβη, δηλαδή αν η επιστολή δεν απευθυνόταν στον Αλ. Τσίπρα αλλά σε κάποιον άλλον και μόλις περιήλθε σε γνώση της κυβέρνησης της Άγκυρας, την έστειλαν στον Έλληνα πρωθυπουργού επειδή σχετίζεται με τη χώρα μας. Σημειώνεται δε ότι ο κ. Ουράς είχε… «χάσει από τα μάτια του» τους δύο στρατιωτικούς ακολούθους της Τουρκίας στην Αθήνα οι οποίοι προ εβδομάδων διέφυγαν στην Ιταλία.
Τα όσα ακολούθησαν την ανακοίνωση και την κυβερνητική διαρροή ωστόσο, περισσότερο προβληματισμό προκάλεσαν παρά ξεδιάλυναν το τοπίο. Κι αυτό γιατί τα δημοσιεύματα που επικαλούνται διπλωματικές πηγές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το ρεπορτάζ που έρχεται από τη γειτονική χώρα.
Έτσι ενώ τα πρώτα κάνουν λόγο για μηνύματα του Ερντογάν ο οποίος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις διεθνείς επαφές του Νταβούτογλου (!!!) η Ηurriyet ανέφερε ότι τουρκικές αρχές συνέλαβαν στις 19 Αυγούστοι και ανακρίνουν τον Γκουρκάν Μπαλίκ, το «δεξί χέρι» του Αχμέτ Νταβούτογλου όταν εκείνος ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας με την κατηγορία ότι έχει σχέσεις με τον… εχθρό του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, βάζοντας στο κάδρο τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Την ίδια ώρα δραματική τροπή φαίνεται να παίρνουν οι αστυνομικές έρευνες για την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία που έγινε στις 15 Ιουλίου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Χουριέτ, συνελήφθη και ανακρίνεται από τις τουρκικές αρχές πρώην δεξί χέρι του πρώην Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τον πρέσβη Γκιουρτσάν Μπαλίκ ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Νταβούτογλου μέχρι το 2013.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Μπαλίκ ήταν εκείνος που το 2013 κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κανόνισε ο Νταβούτογλου να συναντήσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν στην Πενσυλβάνια. Με τον τότε Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλαχ Γκιουλ να αντικρούει τον Νταβούτογλου και να δηλώνει πως ενημερώθηκε εκ των υστέρων για την συνάντηση με τον Γκιουλέν.
Ο Μπαλίκ εκτός από στενός συνεργάτης του Νταβούτογλου διετέλεσε και σύμβουλος του Προέδρου Γκιούλ από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014 όταν η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνισε τη δίωξη όλων όσοι σχετίζονταν με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Εκτός από τον Μπαλίκ, αποπέμφθηκαν ακόμα δύο πρεσβευτές για σχέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε περίπου 300 διπλωμάτες που υπηρετούν σε αποστολές του εξωτερικό να επιστρέψουν στην Τουρκία για να ερευνηθούν για τις σχέσεις τους με την οργάνωση Γκιουλέν την οποία κατηγορεί ότι υποκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.