ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Παππάς: «Το ΔΝΤ εξακολουθεί να θέλει την πλήρη απελευθέρωση των συλλογικών απολύσεων»

Σαφές μήνυμα για τα εργασιακά και την ανάγκη αλλαγής στην Ευρώπη έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς από τη Ρώμη. Ο κ. Παππάς συμμετέχει εκεί ως παρατηρητής στη συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος.

 

 

 

 

Αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριε του στο Γαλλικό λαό και στη Γαλλική κυβέρνηση, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στις εξελίξεις μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου.

«Σε σημαντικές στιγμές καμπής ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια διττή επιλογή:  ή να προχωρήσουμε με μια συνηθισμένη ("business-as-usual") προσέγγιση ή να υιοθετήσουμε μια πολιτική αλλαγών ώστε να καταστήσουμε  το ευρωπαϊκό σχέδιο εκ νέου ελκυστικό για τους ευρωπαίους πολίτες», είπε ο υπουργός.

Όπως εξήγησε, η βρετανική απόρριψη της Ε.Ε. ευθυγραμμίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη: Ευρωσκεπτικισμός, άνοδος των ακροδεξιών και λαϊκιστικών κινημάτων και κομμάτων, εντεινόμενες ανισότητες και ανασφάλεια της ευρωπαϊκής μεσαίας τάξης, και κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο πολιτικής δυναμικής, είπε ο υπουργός, η αδράνεια σημαίνει  κατάρρευση.

Το ΔΝΤ επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση των συλλογικών απολύσεων

Ταυτόχρονα, και με το βλέμμα στραμμένο στη δεύτερη αξιολόγηση, ο κ. Παππάς δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όπως σημείωσε: «η Christine Lagarde έχει παραδεχθεί ότι το ΔΝΤ απέτυχε στην υπόθεση της Ελλάδας. Αυτή είναι πολύ σοβαρή, θα έλεγα ιστορικής σημασίας δήλωση. Ποιος είναι ο πυρήνας των πολιτικών που έχουν αποτύχει;», διερωτήθηκε και απάντησε: η εσωτερική υποτίμηση και η πλήρης απελευθέρωση των αγορών εργασίας.

Όπως επεσήμανε, «αυτό που εκπλήσσει είναι ότι ενώ παραδέχονται τα λάθη τους, τα επαναλαμβάνουν. Την ώρα που μιλάμε, επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών στις συλλογικές απολύσεις και στην επαναφορά της ανταπεργίας των εργοδοτών (lock-out).Εάν μία οικονομία είναι στάσιμη και οι συλλογικές απολύσεις ισχύουν, οι εταιρείες θα απολύουν. Δεν θα προσλαμβάνουν. Και η στασιμότητα θα μετατραπεί σε ύφεση». Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι « το δίδαγμα του παρελθόντος είναι το ακόλουθο. Πρέπει να συστήσουμε μία συμμαχία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για να καταστήσουμε την Ευρώπη ικανή να επιλύει τα προβλήματά της με διαφάνεια και δημοκρατική ευθύνη. Χωρίς να καταφεύγουμε σε θεσμούς που κάνουν λάθη και στη συνέχεια τα παραδέχονται και μετά τα επαναλαμβάνουν».

O Nίκος Παππάς υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων στη Ρώμη: