Η επιμονή του Βασίλη Λεβέντη για οικουμενική κυβέρνηση κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό, είχε όμως εν τέλει ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων να απομονωθεί στην ψηφοφορία που ακολούθησε.
"Εάν δεν αποφασίσουμε οικουμενική εδώ και τώρα δεν παίρνω μέρος σε καμία συζήτηση", φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, θέτοντας ως προαπαιτούμενο για να προχωρήσει σε αποφάσεις το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών να ενταχθεί στην ατζέντα και το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σε αντίθεση με το Βασίλη Λεβέντη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τάχθηκε μεν υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας (χρησιμοποίησε τον όρο κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, απευθυνόμενη και στη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι), δεν το έθεσε όμως ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να συζητηθεί το μείζον θέμα του προσφυγικού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε ως όφειλε το αίτημα του κ.Λεβέντη σε ψηφοφορία, όμως όλοι οι υπόλοιποι αρχηγοί ψήφισαν κατά. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει άλλωστε ότι από μία οικουμενική βραχύβια και δυσλειτουργική, είναι προτιμότερες οι εκλογές.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού ενημερωσαν ότι ο ο κ. Τσίπρας δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει κανένα άλλο θέμα στη σημερινή σύσκεψη, πλην του προσφυγικού.