ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ναι» με 454 υπέρ από τη γερμανική βουλή στο ελληνικό πρόγραμμα

Με ψήφους 454 υπέρ, 113 κατά και 18 αποχές επί 585 ψηφισάντων υπερψηφίστηκε από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, το ελληνικό πρόγραμμα

 

Οι αρνητικές ψήφοι είναι ελαφρώς λιγότερες συγκριτικά με τα 119 «όχι» του Ιουλίου για την έναρξη της διαπραγματεύσης με την Ελλάδα και δεν φαίνεται να «διογκώνεται» η ανταρσία στο συντηρητικό μπλοκ της Μέρκελ -ωστόσο για την πλήρη εικόνα αναμένονται τα αποτελέσματα της ψήφου των βουλευτών ανά κόμμα.

Σημειώνεται επίσης από πολιτικούς αναλυτές ότι σε καμία σημαντική ψηφοφορία στην Μπούνστεσταγκ κατά το παρελθόν δεν ήταν τόσοι πολύ οι βουλευτές που απείχαν της ψηφοφορίας.

Η έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την έγκριση του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας υπό τον ESM και την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, άρχισε με την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δύο ήταν τα κεντρικά σημεία, βάσει των οποίων και η γερμανική κυβέρνηση εισηγήθηκετο «ναι» στο τρίτο πρόγραμμα: Η προοπτική συμμετοχής του ΔΝΤ -η οποία αναμένεται μετά την πρώτη αξιολόγηση, μετά από μέτρα που θα καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος όπως απαιτεί το καταστατικό του Ταμείου- και ο ταυτόχρονος αποκλεισμός ονομαστικού κουρέματος.

Στη σημερινή συζήτηση, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιοανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Φόλκερ Κάουντερ, χαρακτήρισε το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα «καλό συμβιβασμό».

«Βεβαίως, παραμένουν ακόμη ερωτήματα, αλλά το θέμα είναι οι δυνατότητες» τόνισε ο κ. Κάουντερ και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του κόμματός του, επισήμανε ότι ο καθένας πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό του πώς θα κρίνει.

Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών, η επικεφαλής των βουλευτών, Γκέρντα Χάσελφελντ, ανέφερε ότι στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση στις αγορές. «Γι' αυτό δίδεται προσωρινή οικονομική βοήθεια» σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά το χρέος δήλωσε ότι «μπορεί να γίνει συζήτηση για προθεσμίες και χρόνους αποπληρωμής, αλλά ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει, ούτε νομικά, ούτε πολιτικά».

«Δεν θέλουμε και δεν χρειαζόμαστε μία ένωση χρέους στην Ευρώπη», συνέχισε η κ. Χάσελφελντ, για να καταλήξει τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν επέτρεψε να την εκβιάσουν και ότι η εμπιστοσύνη που καταστράφηκε τους περασμένους μήνες πρέπει τώρα να ανακτηθεί.

Οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) υπερψήφισαν. Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD Τόμας Όπερμαν ανέφερε πως «αυτό το πρόγραμμα είναι διαφορετικής ποιότητας από τα παλαιότερα καθώς για πρώτη φορά επενδύει στην αναμόρφωση του κράτους και της κοινωνίας στην Ελλάδα και μόνο έτσι μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση».Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD δήλωσε ότι είναι σαφές πως υπό τις παρούσες νομικές συνθήκες, ένα κούρεμα χρέους φαίνεται μάλλον δύσκολο, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις.

Το κόμμα της Αριστεράς (Linke) έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια, ο επικεφαλής της ΚΟ της Linke Γκρέγκορ Γκίζι άσκησε κριτική στην συμφωνία η οποία επετεύχθη και τονίζοντας ότι αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την αλληλεγγύη του κόμματός του προς τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γκίζι επισήμανε ότι και με αυτό το πρόγραμμα δημιουργούνται νέα χρέη προκειμένου να καλυφθούν τα παλιά και ανέδειξε το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει ως τώρα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα, ενώ έχει η ίδια εξοικονομήσει 100 δισ. ευρώ από την κρίση, λόγω της πολιτικής των επιτοκίων, η οποία, όπως είπε, ασκήθηκε και πάλι σε βάρος των πολιτών, των οποίων η αγοραστική δύναμη μειώθηκε.

Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι εμφανίστηκαν επίσης να ασκούν σκληρή κριτική στην στάση του Βερολίνου -και ιδιαίτερα στην «σκληρότητα και πυγμή» που θέλησε να δείξει η γερμανική κυβέρνηση, όπως ανέφερε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της ΚΟ Αντόν Χόφραϊτερ- αλλά οι περισσότεροι βουλευτές τους αναμένεται να δώσουν επίσης το «ναι».

Το «όχι» δεν θα έλυνε τα προβλήματα, είπε ο Χοφράιτερ, σημειώνοντας ότι μία έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Δεν έχουμε περιθώρια για ένα κατεστραμμένο κράτος στην ΕΕ», ανέφερε ο κ. Χοφράιτερ, με το βλέμμα και στην κατάσταση με τους πρόσφυγες, προσθέτοντας ότι η ΚΟ των Πρασίνων θα στηρίξει τη συμφωνία, «παρά τα δημοκρατικά, κοινωνικά και οικονομικά σφάλματά της».

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο Χόφραϊτερ εκτίμησε ότι το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει λογική ελάφρυνση και προέβλεψε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεπληρώσει τα χρέη της. «Στο πακέτο έχουν μπει πολλοί ευσεβείς πόθοι», σημείωσε ο κ. Χοφράιτερ, αναφερόμενος ειδικά στον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων.

Διαβάστε επίσης: