ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα απόπειρα συγκρότησης του ΕΣΡ. «Η τελευταία» διαμηνύει ο Ν.Βούτσης

Συνεδριάζει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων με στόχο τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Παρά τις διαβουλεύσεις που έχουν γίνει από την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρείται μάλλον δύσκολο να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Την πρόταση της ΝΔ για τον Αθανάσιο Κουτρομάνο φαίνεται να υιοθετεί ο Πρόεδρος της Βουλής για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ, σε μια προσπάθεια να κάμψει την αρνητική στάση της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Βούτσης θα προσέλθει στη σημερινή Διάσκεψη με αυτή την πρόταση και πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεδομένου ότι πρόκειται για μια δική της πρόταση αλλά ταυτοχρόνως χει διαμηνύσει ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο τα πρόσωπα θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συναίνεση τη δέσμευση του πρωθυπουργού για κατάργηση του αριθμού των 4 αδειών και του άρθρου 2α του νόμου Παππά.

«Ουδέν σχόλιο» είναι η απάντηση του κου Βούτση στις πληροφορίες που τον θέλουν να προτείνει να πρόεδρο του ΕΣΡ τον υποψήφιο της ΝΔ, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε ώστε να μην διαμορφώσει κλίμα. 

Ο ίδιος πάντως διαμηνύει μέσω συνεργατών του ότι η σημερινή θα είναι η τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων κι ο ίδιος έπειτα από έξι προσπάθειες δεν θα μπει εκ νέου σε αυτή τη διαδικασία, προκειμένου όπως υποστηρίζει να μην ευτελίζονται και τα προτεινόμενα πρόσωπα.

Εν όψει της Διάσκεψης, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κ.Τσιάρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δένδιας κάλεσαν τους δημοσιογράφους και δήλωσαν ότι το κόμμα είναι έτοιμο «ακόμη και στο παρά 5' μιας διαφαινόμενης αποτυχημένης διάσκεψης» να συμβάλλει και να περισώσει το κύρος της.

Ζήτησε από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό να καταργήσει το νόμο Παππά, να αποσύρει τον αριθμό «4» από τις τηλεοπτικές άδειες και να συμβάλλει στο ΕΣΡ με προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους.

Την περασμένη εβδομάδα, μετά την απόσυρση της πρότασης για τον Βύρωνα Πολύδωρα, σε ψηφοφορία τέθηκε τελικά πρόταση για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Ροδόλφο Μορώνη, αντιπρόεδρο τον Νίκο Κιάο και μέλος τον Βασίλη Μουλόπουλο. 

Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 16 «Ναι», 1 «Όχι», 6 «Παρών» και 1 «Απών».

Συγκεκριμένα ψήφισαν «ναι», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και των ΑΝΕΛ, έξι βουλευτές δήλωσαν «παρών», δηλαδή, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ, ένας βουλευτής δήλωσε «όχι», δηλαδή ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων, και ένας βουλευτής απουσίαζε, ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής. 

Ως εκ τούτου σε αυτή τη Διάσκεψη των Προέδρων δεν έγινε δυνατή η κατά το Σύνταγμα απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5 των ψήφων (19 από 24) και το ζήτημα παραπέμπεται σε νέα συνεδρίαση.

Η ΝΔ έχει προτείνει τον τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αθ.Κουτρομάνο, πρόταση με την οποία έχει συμφωνήσει και η Ένωση Κεντρώων.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σημείωσε: «Το σίριαλ ΕΣΡ κούρασε. Να σταματήσoυμε το 'κρυφτούλι' και να συμφωνήσουμε σε πραγματικά ανεξάρτητη αρχή. Η πρότασή μας δίνει διέξοδο.»