Με νέα προσπάθεια, την τελική αυτήν τη φορά, θα επανέλθουν την προσεχή Πέμπτη η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να συγκροτηθεί σε σώμα το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ).
Τάσεις συναίνεσης ως προς τη συγκρότηση του ΕΣΡ "διαβάζει" το Μαξίμου στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της κυβερνητικής πρότασης όπως διαμορφώθηκε μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Πολύδωρα και την επανακατάθεση νέας πρότασης ύστερα από συνεννόηση με τα άλλα κόμματα.
Έτσι μετά από κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων αποφασίστηκε να μην επισπευσθεί η προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για το προσωρινό καθεστώς αδειών, "αλλά να συγκληθεί εκ νέου διάσκεψη των προέδρων με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ".
Σημειώνεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης και πάλι δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία των 4/5 όπως απαιτείται ωστόσο έσπασε το αντιπολιτευτικό μπλοκ καθώς υπερψηφίστηκε εκτός από τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, και από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, δίνοντας στο κυβερνητικό επιτελείο να κάνει λόγο για αλλαγή των συσχετισμών.
Στην πρώτη της αντίδραση η κυβέρνηση σχολίασε πως για πρώτη φορά, μετά από 5 συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε ευρεία πλειοψηφία," πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5", κατά συνέπεια διαμορφώνονται "ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση".
"Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης", καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση.
Ελάχιστα περιθώρια για ελιγμούς στην κυβέρνηση άφησε η απόφαση του ΕΣΡ
Μικρά περιθώρια για νομοθετικούς ελιγμούς και διευθετήσεις άφησε στην κυβέρνηση η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και αναγνώρισε ότι μόνο το ΕΣΡ – κατά το Σύνταγμα – είναι αρμόδιο να αδειοδοτήσει για τα κανάλια.
Νομικές και δικαστικές πηγές τόνιζαν στον Σκάι και την Ιωάννα Μάνδρου πως από την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου προκύπτει ότι τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια που εκπέμπουν ώς σήμερα έχουν προσωρινή άδεια λειτουργίας και δεν χρειάζεται, ούτε μπορεί, να τους δοθεί άλλη με νόμο.
Είναι εξαιρετικά προβληματικό το ενδεχόμενο, σημείωναν, με νόμο να δοθεί προσωρινή άδεια σε κάποιων εκ των υπερθεματιστών του πρόσφατου διαγωνισμού, ο οποίος δεν διαθέτει κανάλι, άρα δεν είχε – και δεν έχει πλέον – άδεια λειτουργίας, μιας και αυτή που έλαβε έχει ήδη ακυρωθεί.
Πάντως, οι ίδιες πηγές στον Σκάι εκτιμούσαν πως η αναστολή του νόμου σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του υπουργού, που θα περάσουν στο ΕΣΡ, και όχι η κατάργησή του σχετίζεται με την αναμονή του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ, που εκτιμάται ότι θα δημοσιοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και δημοσιεύματα περί παράνομης απόφασης και διαρροής της από μέλη του δικαστικού σχηματισμού που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο, δικαστικές πηγές απέκρουαν τους ισχυρισμούς αυτούς ως παντελώς αστήρικτους και σημείωναν με νόημα πως η κυβέρνηση αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης προέβη, μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου, σε σχολιασμό της δικαστικής κρίσης εξαπολύοντας μάλιστα δριμεία απόφαση στο ΣτΕ. Επιπλέον, κατά πάγια δημοσιογραφική πρακτική μετά τις διασκέψεις του ΣτΕ το αποτέλεσμα της δικαστικής κρίσης αποτελεί αντικείμενο δημοσιοποίησης στο σύνολο του Τύπου και ουδέποτε έχει συμβεί να αναμένουν οι δημοσιογράφοι και οι ενδιαφερόμενοι τη δημοσίευση του σκεπτικού της απόφασης για να γνωστοποιήσουν τις αποφάσεις του ΣτΕ.