Στις 15:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου θα καταβληθεί νέα προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iefimerida από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν εμφανώς χαμηλώσει τους τόνους. Και κοινή διαπίστωση είναι πως οι πολιτικές ισορροπίες είναι λεπτές, πράγμα που σημαίνει ότι για να καρποφορήσουν οι όποιες προσπάθειες συγκλίσεων και συναινέσεων θα πρέπει όλες οι πλευρές να βάλουν νερό στο κρασί τους.
Κομβικό ρόλο στην όλη προσπάθεια διαδραματίζει ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, ο οποίος τις τελευταίες ώρες σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.
Εξαντλούμε κάθε περιθώριο για συναίνεση
Οι πρώτες γέφυρες από την κυβέρνηση πάντως έπεσαν στα κόμματα μέσω των τροπολογιών την περασμένη εβδομάδα, ενώ και σε επίπεδο προσώπων εμφανίζονται ανοικτοί ακόμα και για να εξετάσουν νέες προτάσεις.
Κατά τα λοιπά, από το Μαξίμου θυμίζουν ότι είναι συνταγματική υποχρέωση της Νέας Δημοκρατίας να συναινέσει για να συγκροτηθεί η ανεξάρτητη αρχή. Και επιμένουν ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς ανομίας, «παρά τα όποια προσχήματα».
2 λύσεις αν προκύψει ναυάγιο
Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του iefimerida, ενδείξεις επίσης με δεδομένο ότι η ΝΔ ζητά κατάργηση των τεσσάρων αδειών και του άρθρου 2Α και εν συνεχεία να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για συγκρότηση ΕΣΡ, μάλλον δεν είναι και τόσο θετικές.
Κuβερνητικές πηγές πάντως, απαντώντας στο ερώτημα τι θα κάνει η κυβέρνηση αν προκύψει ναυάγιο αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Και όπως εξηγούν στο iefimerida, αυτο
σημαίνει: ή ότι θα υπάρξει και νέα διάσκεψη προέδρων ή ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθέτηση προσωρινού καθεστώτος για τις τηλεοπτικές άδειες.
Στο μεταξύ σύμφωνα με έρευνα της Alco η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η ΝΔ πρέπει να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Το 73% των πολιτών πιστεύει ότι η ΝΔ πρέπει να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ και να μην επιμείνει στην θέση της, για συμφωνία μετά την κατάργηση του νόμου Παππά, σύμφωνα με έρευνα της Alco για το News247.
Επίσης το 50% συμφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των καναλιών με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και ανάλογο τίμημα, μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ.
Για το δικαίωμα κριτικής στις αποφάσεις της δικαιοσύνης 3 στους 4 πολίτες πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να κρίνουν τις αποφάσεις της και η μεγάλη πλειοψηφία, 64%, εκτιμά ότι η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί ξεκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα, αλλά μέσα σε αυτή, από την οποία και επηρεάζεται.
«Πρώτο και πολύ σημαντικό, συμπέρασμα της έρευνας είναι η επιθυμία , προτροπή , απαίτηση για συναίνεση στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Είναι προφανές ότι, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, η κοινωνία επιθυμεί να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία που οδηγεί στην αδειοδότηση των καναλιών. Ζητά λοιπόν αυτό να γίνει με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να υπάρχουν όροι και προαπαιτούμενα. Η επιθυμία για ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, επιβεβαιώνεται και από την θετική στάση σε σχέση με την πρόθεση έκδοσης βεβαιώσεων λειτουργία των καναλιών, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από του ΕΣΡ», εκτιμά για την έρευνα ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO Κώστας Παναγόπουλος .
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7 με 9 Νοεμβρίου 2016 σε πανελλαδικό δείγμα 1000 ατόμων.