ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες πιέσεις από τη Σύνοδο Κορυφής: 50.000 επιπλέον θέσεις προσφύγων στην Ελλάδα

Μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα και χωρίς ουσιαστική λύση του προβλήματος ολοκληρώθηκαν οι αποφάσεις και της χθεσινής μίνι Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Στη συνάντηση δεν παρίστατο η Τουρκία, κύρια πηγή του προβλήματος, εξαιτίας των δουλεμπόρων που στέλνουν στρατιές σύρων προσφύγων, στον υγρό θάνατο.

 

Οι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο 17 θέσεων, όπως ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ​ και ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η δημιουργία 100.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων», ενώ οι 50.000 από αυτές θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα. Στο σχέδιο της Κομισιόν ήταν να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στην Αττική, όπου θα εισρέουν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες, ωστόσο θα φεύγουν με το «σταγονόμετρο» για τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ωστόσο, η απαίτηση αυτή απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά και, όπως ανακοίνωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός, αντί για τη δημιουργία μιας «κωμόπολης» 50.000 προσφύγων, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για την προώθηση μιας διαδικασίας επιδότησης του ενοικίου 20.000 προσφύγων για το διάστημα που θα παραμένουν στην Ελλάδα. 

«Δυστυχώς μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να βρεθεί λύση, λόγω της στάσης που κρατούν ορισμένες χώρες», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει επιμερισμός ευθυνών μεταξύ των χωρών-μελών και προς αυτό το σκοπό η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Επιτροπή για τη σημερινή συνάντηση είναι θετική, δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να δημιουργήσει συνολικά 50.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων, με την οικονομική συνδρομή της ΕΕ, εκ των οποίων οι 30.000 έως το τέλος του 2015.

«Χαιρετίζουμε την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής προσφύγων κατά 30.000 θέσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και να δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και την ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να δημιουργήσει κέντρα για άλλους 20.000. Αναμένεται οικονομική βοήθεια για Ελλάδα και UNCHR. Θα είναι μία σημαντική προϋπόθεση που θα κάνει το σύστημα μετεγκατάστασης να λειτουργήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση των ηγετών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η διαχείριση των συνόρων στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots), ούτως ώστε να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων στις άλλες χώρες της ΕΕ.