Εντείνονται οι πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Αθήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού, τη στιγμή που διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και ινστιτούτα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο αναστολής της Συνθήκη Σένγκεν και την πιθανότητα εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα.
Μετά τις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ «ομολόγησαν» ότι το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα είναι υπαρκτό, την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «έστειλε» και επισήμως τελεσίγραφο τριών μηνών προς την Αθήνα για να εφαρμόσει το πακέτο των συστάσεων της Κομισιόν για το προσφυγικό.
Ωστόσο έντονο προβληματισμό προκαλεί δημοσίευμα του Associated Press σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να αναστείλει τη Συνθήκη Σένγκεν. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανάλυση του think-tank Bruegel, εάν διατηρηθούν οι μέχρι στιγμής ρυθμοί μετεγκατάστασης, θα χρειαστούν πάνω από 100 χρόνια για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα.
Και επισήμως το τελεσίγραφο από την ΕΕ
Επίσημο τελεσίγραφο τριών μηνών «έστειλε» στην Αθήνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να εφαρμόσει το πακέτο των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Συμβούλιο υιοθέτησε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την προσφυγική κρίση.
Το Συμβούλιο της Ε.Ε. εξέδωσε σύσταση σχετικά με την αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων που διαπιστώθηκαν κατά την αξιολόγηση της εφαρμογής στην Ελλάδα του κεκτημένου του Σένγκεν στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. Η σύσταση προτείνει στην Ελλάδα διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των αδυναμιών. Οι ενέργειες που καλείται να κάνει η Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι διαδικασίες εγγραφής και ταυτοποίησης, την επιτήρηση των συνόρων στη θάλασσα, διαδικασίες ελέγχου των χερσαίων συνόρων, την ανάλυση του κινδύνου, τους ανθρώπινους πόρους, τις υποδομές, τον τεχνικό εξοπλισμό και τη διεθνή συνεργασία.
Σε περίπτωση που περάσουν τρεις μήνες από τη σύσταση του Συμβουλίου χωρίς να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ή τα μέτρα που έλαβε το κράτος –μέλος (δηλαδή η Ελλάδα) δεν είναι επαρκή η Κομισιόν μπορεί να ζητήσει την εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 26 του κώδικα συνόρων του Σένγκεν.Ήτοι σύσταση προς το Συμβούλιο που εγκρίνεται με ειδική πλειοψηφία, ώστε να επαναφέρει τους ελέγχους στο σύνολο ή σε ορισμένα μέρη των συνόρων ενός ή περισσότερων κρατών μελών, ως λύση έσχατης ανάγκης, για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μήνες, ενώ μπορεί να παραταθεί μέχρι και δύο χρόνια.
Ομοβροντία δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο
Ενδεικτικό του κακού κλίματος που επικρατεί είναι και το δημοσίευμα του πρακτορείου Associated Press, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες της Σενγκεν ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα για να αναστείλουν την ελεύθερη διακίνηση.
Οι χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης θα αποβάλουν την Ελλάδα από την ζώνη Σένγκεν για τουλάχιστον δύο χρόνια, εξαιτίας της «αναποτελεσματικότητας της χώρας να προστατέψει τα σύνορά της» απέναντι στα προσφυγικά κύματα, αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο απόρρητα έγγραφα της ΕΕ. Παρά την τρίμηνη διορία δόθηκε την Παρασκευή στην Ελλάδα, τα έγγραφα που επικαλείται το AP υποδεικνύουν ότι τα αρμόδια όργανα της Ένωσης προετοιμάζονται ήδη να κάνουν για πρώτη φορά χρήση των όρων «έκτακτης ανάγκης», περιστέλλοντας τα ταξίδια άνευ διαβατηρίου προς μία ή και περισσότερες χώρες. Η πηγή που επικοινώνησε με το πρακτορείο ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της, καθότι τα επίμαχα έγγραφα είναι «άκρως απόρρητα». Για την ώρα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, έντονες ανησυχίες δημιουργούν οι εκτιμήσεις του ινστιτούτου Bruegel, σύμφωνα με τις οποίες εάν αν η μετεγκατάσταση συνεχιστεί με το ρυθμό που πραγματοποιείται μέχρι τώρα, θα χρειαστούν 47 χρόνια για τη μετεγκατάσταση 39,600 ανθρώπων από την Ιταλία και πάνω από 100 χρόνια για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το ινστιτούτο, αντί η Ε.Ε. να προωθεί την εφαρμογή του συμφωνημένου σχεδίου μετεγκατάστασης, επικεντρώνεται τώρα στο να παγιδεύσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες σε μια χώρα που βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση στην Ε.Ε.