«Η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί καθεστώς αυθαιρεσίας στη Μύκονο» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, ενώ ανακοίνωσε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα προμήθειας των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου και προανήγγειλε αντιμετώπιση της «ατιμωρησίας της μικρής εγκληματικότητας», αλλά και επανασχεδιασμό του ρόλου της ΕΛΑΣ σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των πανεπιστημίων, λέγοντας πως «η ΕΛΑΣ δεν θα κάνει το θυρωρό».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι θα έχει συνάντηση την Πέμπτη το δήμαρχο Μυκόνου.
«Η ΕΛΑΣ έχει ένα Αστυνομικό Τμήμα στη Μύκονο με 30 αστυνομικούς. Πέρυσι είχαμε στείλει 84 επιπλέον το καλοκαίρι, φέτος έχουμε στείλει 130, έχουμε στείλει εξειδικευμένα στελέχη και της οικονομικής αστυνομίας και του τμήματος εκβιαστών και της τροχαίας έχει αναβαθμιστεί ήδη η αστυνομική παρουσία πριν αναλάβω εγώ» εξήγησε.
«Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν Θα δεχθεί να συνεχιστεί ένα καθεστώς αυθαιρεσίας, που είναι περάν οποιαδήποτε αμφισβήτησης ότι υπήρξε στη Μύκονο. Έχω την εντυπωση ότι η υπερβολή που έγινε στη Μύκονο, περά από τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, τελικά θα κάνει κακό στους ιδίους τους επιχειρηματίες της Μυκόνου, γιατί υπάρχουν άλλοι προορισμοί πιο φρέσκοι με λιγότερη επιβάρυνση, και θα κερδίσουν από την τουριστική πίτα» τόνισε ο κ. Μηταράκης.
Σημείωσε ότι ο άμεσος στόχος είναι να τελειώσει η θερινή σεζόν χωρίς προβλήματα, από εκεί και περά η ΕΛΑΣ, με τις εντολές του εισαγγελέα με τις εντολές των συναρμόδιων υπουργών, στη χειμερινή κυρίως περίοδο θα παίξει καταλυτικό ρολό για να αντιστραφούν αυθαιρεσίες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. «Ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος και είναι από τα θέματα που μας έχει θίξει, ότι δε θα δεχθεί να συνεχιστεί αυτό το κλίμα ατιμωρησίας».
Αναφορικά με τις νέες ταυτότητες ανέφερε ότι στόχος είναι να παρουσιαστούν στο περίπτερο της ΕΛΑΣ στη ΔΕΘ, και από τη Δευτέρα μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ να είναι διαθέσιμη σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα. «Έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια των μηχανημάτων και της αναγκαίας κάρτας, καθώς και η νομοθετική διαδικασία, επιλύσαμε κάποια θέματα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής» διευκρίνισε.
Στο Αστυνομικό Τμήμα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές , θα παίρμνουν βιομετρικά και ψηφιακά υπογραφή στο τάμπλετ, η ταυτότητα δεν θα εκδίδεται στο κάθε Αστυνομικό Τμήματα, μετά από λίγες μέρες θα πηγαίνει στο ίδιο σύστημα για την έκδοση διαβατηρίων, θα εκδίδεται κεντρικά, θα αποστέλλεται πίσω με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς για τα διαβατήρια, και θα αποστέλλεται στα ΑΤ. «Στόχος είναι να ενοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια τη διαδικασία ταυτότητας και διαβατηρίου με διάρκεια ισχύος δέκα χρόνια και για τα δύο, με μια αίτηση και ένα παράβολο 10 ευρώ για το γενικό πληθυσμό και 5 ευρώ για τους πολύτεκνους.
«Οι ταυτότητες δεν έχουν συστήματα γεωεντοπισμού, έχουν το ίδιο σύστημα που έχει μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα που έχετε στο πορτοφόλι σας, έχει ένα τσιπ που χρησιμοποιείται σε ειδικά μηχανήματα για την ταυτοποίηση» ξεκαθάρισε ο υπουργός.
Με αφορμή τα επεισόδια στη Βεΐκου ο κ. Μηταράκης σχολίασε ότι η ΕΛΑΣ προσπαθεί να αποφύγει γενικευμένη βία μια πολύ επιθετική κίνηση με εκατοντάδες αστυνομικούς. «Θα μπορούσαμε να είχαμε πολλούς τραυματισμούς, το αποφύγαμε, ελέγξαμε την περίμετρο για να μην ξεφύγει» εξήγησε.
Όσον αφορά το σύστημα δικαιοσύνης δήλωσε ότι επικοινωνεί καθημερινά με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη και έχει γίνει προτεραιότητα. «Υπάρχει ένα θέμα ατιμωρησίας στην Ελλάδα για τη μικρή εγκληματικότητα, δηλαδή δεν υπάρχει ποινή ουσιαστικά για κάποιον ο οποίος προσάγεται για ένα μικρό αδίκημα, πάει σε τακτική δικάσιμο, αυτή η τακτική δικάσιμος είναι μετά από πολλά χρονιά, οι ποινές είναι με αναστολή, άρα τελικά για να τιμωρηθεί κάποιος για ένα μικρό αδίκημα, πρέπει να συσσωρεύσει πάρα πολλές συνεχόμενες».
Η σκέψη τόνισε ο υπουργός, είναι να υπάρξει μείωση της δυνατότητας αναστολών, σε πολλές χώρες η αναστολή αφορά ένα μέρος της ποινής, δηλαδή μπορεί να τιμωρηθείς με 24 μήνες φυλάκιση και από τους 24 να πρέπει να πας τους δυο και να ανασταλούν οι 22… ή με βραχιολάκι ή κοινωνική εργασία, που απαιτεί συνεργασία με τους δήμους που στο παρελθόν δεν λειτούργησε, ταχύτερες διαδικασίες στη δικαιοσύνη, και υπάρχει συζήτηση για πιο ελαφρές μορφές σωφρονιστικών καταστημάτων για πολύ πιο ελαφρά αδικήματα. «Ο στόχος είναι να μην υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας στα μικρά (…) τα μικρά δημιουργούν τη βάση για τα μεγάλα» υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι η τροχαία παραμένει στους δρόμους και ότι η παράνομη στάθμευση είναι αρμοδιότητα της τροχαίας, άλλα και της δημοτικής αστυνομίας. «Στόχος είναι από την 1η Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουμε μια πιο εμφανή διαδικασία της τροχαίας, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, και επίσης να εξοπλίσουμε, ευελπιστώ μέσα στο 2023, με ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής τάμπλετς για να μην έρχεται το διοικητικό πρόστιμο ταχυδρομικά σπίτι μετά από 15 χρόνια, άλλα να μπαίνει κατευθείαν μετά τη λήξη της προθεσμίας ενστάσεων στο Taxis».
«Επίσης να τρέξουμε ένα διαγωνισμό για κάμερες στα περιπολικά και στις στολές των αστυνομικών που είχε σταματήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στόχος της κάμερας στους αστυνομικούς είναι τόσο η προστασία τόσο του πολίτη από την οποία αστυνομική αυθαιρεσία, αλλά και του αστυνομικού με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας .
Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των πανεπιστημίων ανακοίνωσε ότι θα γίνει επανασχεδιασμός της διαδικασίας. «Η ΕΛΑΣ πρέπει να παίξει πιο επικουρικό ρόλο στην ασφάλεια των πανεπιστημίων, πρέπει να βγουν και τα πανεπιστημίων μπροστά. Μπορεί να μην χρειάζεται η παρουσία με τη μορφή που σχεδιάζαμε αρχικά, αλλάζει ο σχεδιασμός. Θα βγούμε σε καινούργιο σχεδιασμό». Προτεραιότητάς μας, τόνισε ο κ. Μηταράκης είναι η προστασία της πραγματικής ελευθερία των ΑΕΙ. «Η ΕΛΑΣ θα μπαίνει μέσα (στα ΑΕΙ), όταν πρέπει να μπαίνει, η ΕΛΑΣ δεν θα μπει να κάνει τον θυρωρό» αποσαφήνισε.
Δείτε τη συνέντευξη