Την ώρα που το κουαρτέτο θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα κάνει "φύλλο και φτερό" στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να λύσει την δύσκολη εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ, με την πλευρά Λαφαζάνη, κατά γενική ομολογία, να βρίσκεται με το "ένα πόδι", εκτός κόμματος.
Και στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η πλευρά της πλειοψηφίας φέρεται να έμεινε προσηλωμένη στο στόχο του έκτακτου Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, προτείνοντας, όμως και εναλλακτικές λύσεις πάνω σε αυτή τη βάση.
Σταθερή στις θέσεις της παρέμεινε και η Αριστερή Πλατφόρμα ζητώντας την σύγκλιση διαρκούς Συνεδρίου τον Σεπτέμβρη.
Η επιχειρηματολογία των "Προεδρικών" στηρίχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεγονός ότι πρέπει να γίνει μια ψύχραιμη και συντεταγμένη συζήτηση τον Σεπτέμβρη και όχι ένας βιαστικός διάλογος σε ένα διαρκές Συνέδριο που θα συγκληθεί μέσα σε λίγες ημέρες. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως "ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών", τόνιζε κορυφαίο στέλεχος της πλειοψηφίας στο NEWS 247.
Η πρόταση, πάντως που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Νίκου Βούτση, που εκπροσωπούσε σε αυτή τη συνεδρίαση το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν η άποψη της Αριστερής Πλατφόρμας, πως στην Κεντρική Επιτροπή της Πέμπτης θα πρέπει να αποφασιστεί αν η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην υπογραφή ή όχι της συμφωνίας.
"Σε αυτή την Κεντρική Επιτροπή να γίνει ουσιαστική συζήτηση πάνω στο ζήτημα των επιλογών όχι του χθες, αλλά του καταστροφικού μνημονίου που έρχεται", τόνιζε στέλεχος της μειοψηφίας, δείχνοντας τη σφοδρότητα της σύγκρουσης που θα πραγματοποιηθεί αύριο μεταξύ των 201 μελών της ΚΕ.
Ο υπουργός Εσωτερικών αντέτεινε την λύση του εσωτερικού δημοψηφίσματος έτσι ώστε τα μέλη συντεταγμένα να αποφανθούν πάνω σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα που να αφορά τη συμφωνία με τους δανειστές.
Διαρκές Συνέδριο – Έκτακτο Συνέδριο – Δημοψήφισμα
Κορυφαίο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας αυτό που τόνιζε στο NEWS 247 σχετικά με την πρόταση της πλειοψηφίας για δημοψήφισμα είναι πως για "ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως είναι η αποδοχή ή όχι του 3ου μνημονίου το καταλληλότερο όργανο να αποφασίσει είναι το διαρκές Συνέδριο".
Η ίδια πηγή επεσήμανε πως στο διαρκές Συνέδριο "έχεις έναν κόσμο που εσύ εξέλεξες και ο οποίος καθόρισε τις συνεδριακές θέσεις του κόμματος και τον προγραμματικό λόγο με τον οποίο το κόμμα πήγε στις εκλογές. Γιατί αυτό τον κόσμο να τον αγνοήσεις;", τόνιζε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως η διαφορά μεταξύ εκτάκτου και διαρκούς Συνεδρίου συνίσταται στο ότι για το έκτακτο Συνέδριο εκλέγονται νέοι αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις Μελών του κόμματος, ενώ στο διαρκές θα μετέχουν οι σύνεδροι που είχαν εκλεγεί τον Ιούλιο του 2013.
Αυτό που επισημαίνουν από την Αριστερή Πλατφόρμα σχετικά με το δημοψήφισμα είναι πως, αν και καταστατικά είναι ένα μέσο θεσμοθετημένο για να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κομματική βάση εντούτοις από τα 30.000 μέλη ένα μεγάλο ποσοστό που φτάνει ακόμα και το 30% δεν είναι ενεργό. "Κάποιοι μπήκαν με την φούρια της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία", τόνιζαν χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως το αποτέλεσμά του θα ήταν "στιγμιαίο" και όχι αντιπροσωπευτικό των πραγματικών συσχετισμών.
Έτσι και αλλιώς, πάντως ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει συμπληρώσει δύο μήνες συμμετοχής του σε Οργάνωση Μελών, προκειμένου να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Άμεση ήταν και η απάντηση των Στάθη Λεουτσάκου, Αντώνη Νταβανέλου και της Σόφης Παπαδόγιαννη στο ενδεχόμενο εσωτερικού δημοψηφίσματος με κοινή τους δήλωση:
"Θα είναι τουλάχιστον παράδοξο λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο "ΟΧΙ" στο λαϊκό δημοψήφισμα, το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το "ΝΑΙ" στο Μνημόνιο 3. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός και καταστατικός δρόμος από την άμεση επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του".
Το στίγμα των προθέσεών του αναμένεται να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ".