Νέο παρασκήνιο για όσα έγιναν στη Ρωσία πέρσι το καλοκαίρι λίγο πριν το δημοψήφισμα έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά την αποκάλυψη του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολαντ, σύμφωνα με την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν του εκμυστηρεύτηκε, μία μόλις ημέρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, ότι η Ελλάδα διερεύνησε την πιθανότητα να εκτυπώσει στη Ρωσία «νέες δραχμές».
Τη συγκεκριμένη μέρα την 6η Ιουλίου, όταν και τοποθετείται η συνομιλία Ολάντ – Πούτιν για την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ευρεία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο, η οποία και είχε ως αποτέλεσμα τη στήριξη όλων των δυνάμεων, πλην ΚΚΕ, στην απόφαση για την υπογραφή μίας νέας συμφωνίας με τους εταίρους.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στο Μαξίμου βρέθηκε και ο τότε υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και οι δυό τους είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας.
Ο κ. Λαφαζάνης είχε μείνει για δύο ώρες στο Προεδρικό, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Η επικοινωνία κράτησε 29 λεπτά.
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Εφημερίδα των Συντακτών, κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και του τότε υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη, στις 18 Ιουνίου στη Ρωσία πραγματοποιήθηκε συνάντηση της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και τραπεζίτες. Κάποια στιγμή όταν η συνάντηση τελείωσε οι συμμετέχοντες έκαναν πγαδάκια. Σε ένα από αυτά ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και αργότερα προστέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Αλήθεια, μπορείτε να τυπώσετε χρήμα άλλης χώρας», ρώτησε κάποια ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Η παρέα πάγωσε… Ο τραπεζίτης χαμογελώντας απάντησε καταφατικά.«Και πώς τα στέλνετε», ρώτησε πάλι ο κ. Λαφαζάνης. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι συμμετέχοντες γελούσαν πια κανονικά…
«Τα μεταφέρουμε ακόμη και με γαϊδουράκια» απάντησε ο Ρώσος τραπεζίτης και η συζήτηση έληξε εκεί. Η ανάλαφρη αυτή συζήτηση προκάλεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, αλγεινή εντύπωση στον πρωθυπουργό, αλλά θεωρήθηκε όχι και τόσο σημαντική…