Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα νέο θρίλερ στην Αλεξανδρούπολη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece άλλοι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί πέρασαν τα σύνορα και πλέον βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, λίγους μόλις μήνες μετά την είσοδο στη χώρα με ελικόπτερο των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών, τους οποίους η Τουρκία εξακολουθεί να ζητά να εκδοθούν.
Οι δύο άντρες φέρεται να έφτασαν πριν από ημέρες στην Αλεξανδρούπολη υπό άγνωστες συνθήκες, ενώ αποκαλύφθηκε πως πριν τρεις ημέρες υπέβαλαν αίτηση ασύλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για χαμηλόβαθμους Τούρκους στρατιωτικούς, τους οποίους οι τουρκικές αρχές αναζητούν για άγνωστο προς το παρόν λόγο.
Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν ήδη συλληφθεί και παραμένουν κρατούμενοι, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αλληλογραφία μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να διαπιστωθεί για ποιόν λόγο εγκατέλειψαν την Τουρκία και για ποιο λόγο οι τουρκικές αρχές τους αναζητούν.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες που παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, κάνουν λόγο πως γίνεται έρευνα για το εάν πρόκειται για στρατιώτες που είχαν λάβει μέρος στην απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος.
Η νέα αυτή εξέλιξη είναι σίγουρο πως θα δυναμιτίσει ακόμα περισσότερο το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, που τον τελευταίο καιρό παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άρειος Πάγος με τελεσίδικη απόφασή του δεν έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που είχαν συλληφθεί στην Αλεξανδρούπολη, κάτι που προκάλεσε την οργή της Τουρκίας που επιμένει με όλα τα νομικά μέσα να πιέζει για την έκδοσή τους, ενώ υπήρξαν και από ανώτατους Τούρκους αξιωματούχους απειλές και προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα.
Τι είναι η "Διμοιρία Θανάτου" του τουρκικού ναυτικού στην οποία ανήκουν οι δύο συλληφθέντες Τούρκοι στρατιωτικοί
Στη «Διμοιρία του Θανάτου», ένα επίλεκτο σώμα του τουρκικού στρατού, φτάνουν μόνο οι καλύτεροι, αυτοί που καταφέρνουν να περάσουν μια αυστηρή και ιδιαιτέρως απαιτητική εκπαίδευση 50 εβδομάδων. Μέλη αυτής της διμοιρίας ήταν και οι Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, που μπήκαν παράνομα στη χώρα μας.
Το όνομα της διμοιρίας είναι ενδεικτικό της εκπαίδευσης και της θέσης αυτών των ανθρώπων στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, ανήκουν στην ειδική μονάδα «Υποβρύχια Επίθεση» (τουρκικά: Su Alti Taarruz) ή αλλιώς «SAT» που εδρεύει στη ναυτική βάση της Φώκαιας πλησίον της Σμύρνης.
Στις αποστολές της «SAT» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συλλογή πληροφοριών, αμφίβια κρούση, προστασία επισήμων προσώπων και επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας. Η εκπαίδευσή και η οργάνωσή των μελών της «Υποβρύχιας Επίθεσης», μάλιστα, είναι παρόμοια με αυτές των «SEALs» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Ο κύκλος εκπαίδευσης των εκπαιδευομένων στις Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας έχει διάρκεια 50 εβδομάδων και χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη διαρκεί οκτώ εβδομάδες και σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα και ανάπτυξη, η δεύτερη αφορά τη βασική εκπαίδευση και κρατά 27 εβδομάδες, ενώ η τρίτη είναι η τακτική εκπαίδευση η οποία ολοκληρώνεται έπειτα από 15 εβδομάδες.
Η αρχική μονάδα «SAT» ιδρύθηκε το 1963 στην πόλη της Αλεξανδρέττας με αρχικό όνομα το «Su Alti Komando / SAK» στα τουρκικά. Το 1974 προσωπικό της «SAT» συμμετείχε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και στο θερμό επεισόδιο των Ιμίων το 1996.