Την κοινή εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου με την επίλυση του Κυπριακού συνέδεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός λέγοντας «ελάτε να επιλύσουμε το Κυπριακό να εκμεταλλευτούμε από κοινού τον ενεργειακό πλούτο και να συνδέσουμε τις ενδεχόμενες ενεργειακές πηγές με την Ελλάδα μέσω της Τουρκίας».
Μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμε Ελλάδας – Τουρκίας ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε πως η σχέση που ενώνει την Τουρκία και την Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική και μίλησε για το «όραμα του» που είναι οι ιστορικές σχέσεις με την Ελλάδα να περάσουν σε άλλο στάδιο και να γίνουν πρότυπο φιλίας όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή αλλά για όλη την Ευρώπη.
Τα προβλήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον μας έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν γίνει πολυδιάστατα ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Η Τουρκία αποδίδει τεράστια σημασία στην σταθερότητα στην Ελλάδα, στο πλήρες μέλος της ΕΕ και γείτονα.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μία σχέση που πρέπει να εξελιχθεί γιατί η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους συνεργάτες και φίλους. Η στήριξη που θα προσφέρει ο ένας στον άλλον θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των δύο οικονομιών. Η βάση των διμερών σχέσεων είναι οι πολιτιστικές σχέσεις, αυτό είναι το έδαφος στο οποίο θα χτίσουν οι διοικούντες των δύο χωρών. Συνομιλήσαμε εδώ με τους Θρακιώτες ομογενείς όσο και με την ελληνική μειονότητα που ήλθε εδώ από την Κωνσταντινούπολη. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποιός είναι ποιός.
Υπήρχαν προκαταλήψεις του παρελθόντος που δημιουργούσαν εμπόδια αλλά τώρα έχουμε κατανοήσει ότι η σχέση των δύο χωρών δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συνεργασίας» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι στόχος είναι πάντα η σταθερότητα, σημείωσε ότι «εμείς συζητούμε τα πάντα» και πρόσθεσε ότι «φυσικά υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Στο Αιγαίο θα συνεχίσουμε τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, χρειάζεται να εμβαθύνουμε. Δεν επιθυμούμε ένταση στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε όταν υπάρχουν διαφορές να μπορούμε να συνομιλούμε και να διερευνούμε την επίλυσή τους. Εύχομαι τα καλύτερα στον κ. Αναστασιάδη για να μπορέσουμε να συζητήσουμε την υγεία της Κύπρου. Δεν υπάρχει θέμα που να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας».
Επισήμανε ότι στα δύο προηγούμενα Συμβούλια υπογράφηκαν 25 συμφωνίες ενώ στόχος του είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και τα ψυχολογικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες.
«Όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων», κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη ανοίγουν δρόμους ανάπτυξης με αμοιβαία οφέλη για τους δύο λαούς δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του κατά την ομιλία του στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Forum παρουσία του Τούρκου ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του τον αποκάλεσε «φίλο» και υπογράμμισε πως η επιχειρηματική συνεργασία είναι ένα πυλώνας αναγκαίος για τις διακρατικές σχέσεις.
Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός για να προχωρήσουν οι οικονομικές σχέσεις χρειάζονται «να συνεχιστεί η προσπάθεια για σφυρηλάτηση σχέσεων καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης. Αναγκαία για να ανέβουν οι επαφές σε όλα τα επιπεδα».
«Στόχος μας η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη που φέρνουν Ανάπτυξη. Όπως και η Ανάπτυξη με τη σειρά της, ενισχύει και την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη και τη φιλία μεταξύ των δύο κρατών, Ελλάδας και Τουρκίας» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.
Κλειδί για την επιτάχυνση και την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων χαρακτήρισε το Κυπριακό και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Καμιά οικονομική πρωτοβουλία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εξωτερική πολιτική. Είναι κοινή υποχρέωσή μας με σεβασμό στη διεθνή έννομη τάξη να κάνουμε ότι μπορούμε για να επιβάλουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» είπε.
Κατά τον χαιρετισμό του στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «καμιά οικονομική πρωτοβουλία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εξωτερική πολιτική».
Ο ίδιος χαρακτήρισε υποχρέωση των κυβερνήσεων να τονίσουμε ότι είμαστε προσηλωμένοι στη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων καθώς η οικονομία καθώς κατέχει κεντρική θέση στις διμερείς σχέσεις, ενώ χαρακτήρισε «πυλώνες σταθερότητας» την Ελλάδα και την Τουρκία ιστορικά.
Υπογράμμισε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, λέγοντας πως η Ελλάδα την στηρίζει υπό την προϋπόθεση βέβαια πως η Άγκυρα θα τηρήσει εκείνα που ισχύουν για όλα τα προς ένταξη κράτη.
Κάλεσε τη γείτονα χώρα να αξιοποιήσει από κοινού με τη χώρα μας όλα εκείνα τα μεγαλεπήβολα σχέδια όπως τον ΤΑΡ, ιδίως έπειτα και από τις εξελίξεις με τον South Stream.
«Περίπου 500 εταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στην Τουρκία, ενώ ο πολιτισμός είναι μία πηγή συνεχούς ανατροφοδότησης των διμερών σχέσεων. Η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών βγαίνει στο ξέφωτο, βγαίνει από το μνημόνιο αποκτά την ισοδυναμία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε αναδρομή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την εποχή Βενιζέλου – Ινονού, σημειώνοντας ότι η Ιστορία δεν συγχωρεί την αδράνεια ούτε όμως τις επιπολαιότητες.
πηγή: naftemporiki.gr