ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – Τα συμπεράσματα των δημοσκόπων

Ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που άρχισαν να τρέχουν από την προηγούμενη Δευτέρα μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές.

 

Η 2% διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ 24%, ΝΔ 22%), φαίνεται απόλυτα ανατρέψιμη και επισφαλής για το αποτέλεσμα καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και κανένα κόμμα δεν έχει ξεδιπλώσει τη δυναμική του.

Τα πρώτα ευρήματα των δημοσκοπήσεων – εφόσον είναι αξιόπιστα – αποτυπωνουν μια υψηλή αβεβαιότητα για την συμπεριφορά των εκλογέων αφού οι αναποφάσιστοι υπερβαίνουν το 15%.

Μικρά ποσοστά εμφανίζουν τέλος οι δυο μονομάχοι αφού ο Αλέξης Τσίπρας έχει υποστεί σοβαρή κάμψη εξαιτίας της απόσχισης της ομάδας Λαφαζάνη και του 3ου μνημονίου ενω ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίζεται με μικρότερη φθορά. 

Το φάσμα της ακυβερνησίας με βάση αυτά τα ποσοστά εμφανιζεται εξαιρετικά πιθανό, παραλύει την οικονομία και έχει παρενέργειες στην κοινωνία αν και όλοι το απεύχονται και δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε συμμαχίες προκειμένου να αρθεί το κονό που ενδεχόμενα να δημιουργηθεί.

Τα μόνα σίγουρα δεδομένα είναι η υψηλή ρευστότητα του εκλογικού σώματος και η δυσανασχέτηση που προκάλεσε σε ευρύτατα στρώματα η προκήρυξη των εκλογών, γεγονός που επηρεάζει την πρόθεση ψήφου και τροφοδοτεί την διαπιστούμενη αυξημένη τάση για αποχή και το ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Διατηρώντας πολλές επιφυλάξεις, καθώς αρκετός κόσμος παραμένει ακόμη στις παραλίες ή είναι γενικώς σε διάθεση διακοπών και δεν μπορεί να μετρηθεί αυθεντικά η βούλησή του, το βασικό συμπέρασμα στο οποίο οδηγούνται οι περισσότεροι δημοσκόποι είναι ότι, πριν ακόμη τα κόμματα λάβουν θέσεις στην αφετηρία του εκλογικού στίβου, ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και η Νέα Δημοκρατία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη θα κονταροχτυπηθούν για την πρώτη θέση.

          Τα μείον του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ

Ο Τσίπρας κατέρχεται στις εκλογές σε μια κρίσιμη στιγμή. Δεν είναι μόνο η διάσπαση της ¨Λαϊκής Ενότητας¨ και το μνημόνιο που αφαιρούν ψήφους, είναι και η περίπτωση των ΑΝΕΛ – του προνομιακού εταίρου της συγκυβέρνησης – που εμφανίζεται στο όριο εισόδου ή μη στη Βουλή. Αν αποτύχει ο Καμμένος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να στραφεί σε άλλες κατευθύνσεις για συμμαχίες με επικρατέστερο υποψήφιο το Ποτάμι.

Η ΝΔ επιχειρεί μια μετατόπιση προς τον κεντρώο χώρο που κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πόσο θα αποδώσει, κινδυνεύει όμως να χάσει πολύτιμους ψήφους από  τα δεξιά με τη Χρυσή Αυγή να καραδοκεί. Γενικά όμως ως αντίπαλο έχει το κακό της παρελθόν, την άκριτη υποταγή της στους ευρωπαίους και το βάρος των μνημονίων που φτωχοποίησαν τον ελληνικό λαό. Η όλη προσπάθεια θα κριθεί πάντως στο πιό κόμμα θα έρθει πρώτο και θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών για να διευκολυνθεί στις συμμαχίες σχηματισμού κυβέρνησης.

                Ανεβαίνουν Ποτάμι και ΧΑ

Οι χαμηλές επιδόσεις των δύο μεγάλων κομμάτων αφήνουν έδαφος για τα μικρότερα σχήματα που θα δώσουν τη δική τους μάχη σε δύο επίπεδα: Αφενός για την τρίτη θέση που θα διεκδικήσουν ξανά το Ποτάμι με τη Χρυσή Αυγή, αλλά πιθανόν και η «Λαϊκή Ενότητα» που συγκρότησαν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι υπόλοιποι που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και, αφετέρου, για την είσοδο στην επόμενη Βουλή για την οποία θα αγωνιστούν το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝΕΛ, μαζί, όπως φαίνεται και με άλλους –νεόκοπους- διεκδικητές, όπως η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που αποτελεί τη βασική επιλογή όσων αισθάνονται τη διάθεση να διαμαρτύρονται για το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα.

Το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή παρουσιάζουν ελαφρά ανοδικές τάσεις και προβλέπεται, με βάση τα αρχικά ευρήματα ότι μπορούν να κινηθούν κοντά στο 7%. Στην ίδια περιοχή κινείται και η «Λαϊκή Ενότητα», αν και η επιλογή της παρουσιάζει έντονη αστάθεια που δεν επιτρέπει ασφαλή εκτίμηση περαν του ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα να είναι στην επόμενη Βουλή.

Σταθεροποιημένο παρουσιάζεται το ΚΚΕ που κινείται στο κλασσικό 5 με 6%, ενώ κοντά στο ποσοστό (4,68%) που έλαβε στην τελευταία βουλευτική κάλπη φαίνεται να κινείται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όμως, όπως εκτιμάται από αναλυτές, θα διασφαλίσει την παρουσία του στη νέα Βουλή εφόσον επισημοποιήσει τη συνεργασία του με το «Κίνημα» του Γιώργου Παπανδρέου και τη ΔΗΜΑΡ του Θ. Θεοχαρόπουλου.

πηγή : sofokleousin.gr