ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Α. Τσίπρας ζητά από τους βουλευτές του να ξεκαθαρίσουν: «Πείτε μου ποιοι είστε υπέρ και ποιοι κατά της συμφωνίας»

Μάλιστα, η συνεδρίαση φαίνεται πως θα διαρκέσει κάποιες ώρες ακόμα, αφού σχεδόν όλοι οι βουλευτές έχουν ζητήσει να πάρουν το λόγο.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις δυσκολίες και το κλίμα που είχε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, τις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν και τις συγκρούσεις που υπήρξαν, πώς προχώρησαν τα πράγματα από Eurogroup σε Eurogroup και πώς κατάφερε η κυβέρνηση να έχει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Συμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης αυτό το διάστημα, τα οποία, όπως είπε, είναι τα εξής:

  • Διαχωρισμός δανειακής σύμβασης από μνημόνιο
  •  απεμπλοκή από μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας
  • ενδιάμεση συμφωνία, η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό
  • αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά στόχευε σε "αριστερή παρένθεση" της κυβέρνησης
  • το τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων
  •  η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έχουν ακουστεί ενστάσεις επί της συμφωνίας του Eurogroup, με ορισμένους βουλευτές να κάνουν λόγο για “επώδυνο συμβιβασμό” αλλά και “υποχώρηση” της κυβέρνησης.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σύμφωνα με τα “Νέα”, στην τοποθέτησή του υποστήριξε πως δεν υπήρχε προετοιμασία, ενώ σχολίασε πως το e-mail Βαρουφάκη με τις ελληνικές προτάσεις “δεν θυμίζει τη γλώσσα τη δική μας, αλλά αυτή των δανειστών”.

«Πείτε μου ποιοι είστε υπέρ και ποιοι κατά της συμφωνίας»

Στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματος να μάθει αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη συμφωνία για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης και αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε. «Θα ήθελα να το πει εδώ», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έκανε εκ νέου παρέμβαση στους βουλευτές του και ζήτησε από όλους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. «Πείτε μου ποιοι είστε υπέρ και ποιοι κατά της συμφωνίας» φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Στάθης Λεουτσάκος σημείωσε ότι το κείμενο «έχει γκρίζες ζώνες και ασάφειες. Είναι σαν χρησμός του Μαντείου των Δελφών. Εμείς μπορούμε να δίνουμε μια ερμηνεία, οι δανειστές άλλη, και αυτό τελικά να μας γυρίσει μπούμερανγκ. Χρειαζόμαστε σχέδιο με συγκεκριμένες κινήσεις για το επόμενο διάστημα».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Αλ. Μητρόπουλος επεσήμαναν ότι χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί το κείμενο να εμπεριέχει νομικές δεσμεύσεις, ενώ η Κανελλοπούλου Μαρία επικαλέστηκε ένα tweet που κυκλοφορεί σύμφωνα με το οποίο «οι 8 στους 10 στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ, οι άλλοι 2 είναι ‘‘αριστεροι’’».

Ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς σημείωσε ότι η διπλωματία της κυβέρνησης στη σύνοδο κορυφής και στα Eurogroup «απέδωσε».

«Η συμφωνία μας δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται γι αυτό αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση, αυτοσκοπός είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την Ελλάδα και το Λαό», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Παππά.

Τέλος ,ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «αυτά που έχουμε πετύχει ως τώρα είναι να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και από εδώ και πέρα αυτό από το οποίο θα κριθούμε είναι η αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση κι αυτό είναι που θα ενισχύσει την διαπραγματευτική μας δύναμη για το επόμενο διάστημα».

Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος στη μαραθώνια συνεδρίαση γίνεται «μια εφ όλης της ύλης συζήτηση» όπου πολλοί βουλευτές και μάλιστα απ’ όλες τις πτέρυγες του κόμματος, εκφράζουν τα παράπονά τους ή τις αντιρρήσεις και τις παρατηρήσεις του για τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ακόμα και οι βουλευτές που εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη συμφωνία, δεσμεύθηκαν να στηρίξουν την κυβέρνηση στο έργο της.