Ο εκλογικός νόμος δεν εμποδίζει ούτε τις κυβερνήσεις συνεργασίας, ούτε τις αυτοδύναμες υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στην Ολομέλεια της Βουλής όπου ψηφίζεται σήμερα ο εκλογικός νόμος. Ο κ. Θεοδωρικάκος σχολιάζοντας όσα είπε χθες ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημείωσε ότι στην πραγματικότητα «ο Αλέξης Τσίπρας φοβάται τις δημοσκοπήσεις, και τις εκλογές. Το κατανοώ», σημείωσε.
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας που μιλάει σήμερα για συγκρότηση προοδευτικού πόλου, τον Γενάρη του 2015 «ενώ είχε την επιλογή, δεν απευθύνθηκε ούτε στο Ποτάμι, ούτε στο Κίνημα Αλλαγής, στα οποία τώρα απευθύνει πρόσκληση για συγκρότηση προοδευτικού πόλου. Αντίθετα, πήγε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες». Και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως εμμένει στην απλή αναλογική «για να έχει κάτι να λέει, ότι μένει συνεπής σε κάτι μετά από την ασυνέπεια λόγων και πράξεων της διακυβέρνησής του. Γι’ αυτό επιμένετε κύριοι. Γιατί νομίζω πως ο εκλογικός νόμος που φέρνουμε με το κλιμακωτό μπόνους δεν σας ενοχλεί τελικά. Και φαίνεται αυτό και από τη μικρή σε αριθμό παρουσία των βουλευτών σας χθες κατά την ομιλία του αρχηγού σας εδώ στη Βουλή».
Τόνισε πως η εκλογολογία συντηρείται από τον κ. Τσίπρα για εσωτερική κατανάλωση, για να κλείσει τα στόματα των βουλευτών και στελεχών του, ενώ έκανε το ‘ρητορικό’ ερώτημα προς την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «τελικά με ποιο κόμμα θα κυβερνήσετε;».
Επισήμανε πως ο εκλογικός νόμος δεν εμποδίζει ούτε τις αυτοδύναμες, ούτε τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Όπως είπε, με τον νόμο που δίνει μπόνους 50 βουλευτών στο πρώτο κόμμα έγινε η αυτοδύναμη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2010, με τον ίδιο νόμο έγινε Πρωθυπουργός κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ο Αντώνης Σαμαράς, και με τον ίδιο νόμο έγινε δύο φορές πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.
«Αντίθετα με εσάς, εμείς θεωρούμε ότι οι συγκλίσεις και οι προσπάθειες συναίνεσης όχι απλά δεν είναι επικοινωνιακή υπόθεση αλλά θεωρούμε πως πρέπει να είναι συνεχείς και αναγκαίες, ιδίως σε μια εποχή που η χώρα απειλείται με ωμό τρόπο», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού και των αντιπαραθέσεων»