Για την υπόθεση αναβάθμισης τον μαχητικών αεροσκαφών υποστήριξης του πολεμικού ναυτικού, κόστους 500 εκατ ευρώ, μίλησε στον Αθήνα 98.4 ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε ότι ήταν μια εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και μάλιστα ως εξαιρετικής προτεραιότητας, που είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ επί της υπουργίας του. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "οι αρμόδιοι αυτό μου είχαν εισηγηθεί, ως επιβαλλόμενη λύση για την εθνική ασφάλεια".
O ίδιος τόνισε ότι επί των ημερών του προκατόχου του στο υπουργείο, Δημήτρη Αβραμόπουλου, "είχε περάσει από το ΚΥΣΕΑ και αυτή ήταν και η απόφασή του ΚΥΣΕΑ", κρατώντας έτσι διαφορετική στάση από την αντιπολιτευτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα.
«Για εμένα θα ήταν εύκολο να αρχίσουμε τις αντιπολιτευτικές κορώνες. Δεν είναι του χαρακτήρα μου και δεν πρέπει να γίνεται. Πράγματι, αυτή ήταν η εισήγηση την οποία είχε κάνει το ΓΕΝ – και μάλιστα έντονα -, θεωρώντας το θέμα εξαιρετικής προτεραιότητας.
Πράγματι, αυτό επί των ημερών του προκατόχου μου, του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου -εάν θυμάμαι καλά-, είχε περάσει από το ΚΥΣΕΑ και αυτή ήταν και η απόφασή του ΚΥΣΕΑ» είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Δένδιας, μιλώντας στον Αθήνα 98.4.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσημη θέση της ΝΔ δια του αρμόδιου συντονιστή Κώστα Τασούλα ήταν ότι η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει άμεσα χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα, που δεν είναι απόλυτης προτεραιότητας. Και όλα αυτά τη στιγμή που έχουν κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών.
Σχετικώς με τις θέσεις και τη στάση της ΝΔ από το 2009 ως τις τελευταίες εκλογές:
«Θεωρώ ότι η Ν.Δ. είναι κόμμα εξουσίας και όταν υπολείπεται έστω και του 30%, αυτό δεν το ονομάζω ήττα αλλά συντριβή».
«Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους μας απέρριψε ο ελληνικός λαός, αυτό έγινε επειδή δεν είχαμε συνεπή στάση στη διάρκεια των ετών. Είχαμε άλλη άποψη από το 2010 έως το 2012, μεταβάλλαμε -ορθώς κατά την άποψή μου- τις θέσεις μας προς το ρεαλισμό από το 2012 ως το 2014. Από τον Ιούνιο του 2014, δεν δώσαμε συνειδητά δείγματα προς την κοινωνία, με αποτέλεσμα η κοινωνία να μην μπορεί να παρακολουθήσει την πορεία μας».
«Στην πραγματικότητα η Ν.Δ. έχει τρεις κακές επιδόσεις. Πήγαμε στο 18, ανεβήκαμε στο 28, φθάσαμε στο 27. Είμαστε παρακάτω όχι από τον ιστορικό μέσο όρο μας, από το όριό μας».
Πρέπει να δούμε τη φυσιογνωμία μας. Δεν θα ήθελα να θέσω το δικό μας ιστορικό όριο σε αυτό του ΠΑΣΟΚ. Τότε θα ήταν εύκολο, θα το βάζαμε στο 2, 3 ή 4% -χωρίς να επιχαίρω γι’ αυτό- και μετά θα λέγαμε «θρίαμβος». Αυτό είναι εύκολο: βαφτίζεις το κρέας «ψάρι» και το τρως, ενώ κάνεις και Σαρακοστή.
Μπορούμε να καταλήξουμε, χωρίς να είναι κατ’ ανάγκην θετική η έκβαση, πως έχουμε κλείσει τον ιστορικό μας κύκλο. Προσωπικά, ελπίζω όχι. Πιστεύω ότι η Κεντροδεξιά θα έχει ρόλο όταν παραμείνει Κεντροδεξιά, διευρυνθεί αμφίπλευρα, διατηρήσει σαφή όρια μέσα στη Δημοκρατία και έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει μια καινούργια αφήγηση προς την κοινωνία, για το πώς θα κάνει τον τόπο καλύτερο για την επόμενη γενιά».