Τη μπάλα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να συμφωνήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, πέταξε κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και αυτό ώστε να βρεθούν οι 180 ψήφοι όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση το 2025 και έτσι να διασφαλιστεί στην επόμενη τετραετία η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Αλλά και για να πιέσει το ΠΑΣΟΚ από τα κεντροδεξιά.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε μάλιστα για «πολυδιάστατο» και «δυναμικό εκσυγχρονισμό», ενώ έκανε αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, διεκδικώντας για εαυτόν το χώρο από την κεντροδεξιά μέχρι την κεντροαριστερά.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ειδικότερα ότι με τη δεύτερη εκλογική νίκη «οι πολίτες μας ζήτησαν για κάτι πολύ συγκεκριμένο να προχωρήσουμε πιο γρήγορα» και τόνισε: «Δεν έχω δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους», διαβεβαιώνοντας ότι: «Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε άλλωστε: «Ναι, το πιστεύω ακράδαντα, οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας». Παραδέχθηκε όμως ότι: «Ο τόπος μας κουβαλά ακόμη στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετιών». Παραδέχθηκε επίσης ότι αυτές δεν λύθηκαν σε μία τετραετία, υποστήριξε όμως ότι για αυτό απαιτούνται δύο τετραετίες συνεπούς και σταθερής διακυβέρνησης.
Εκτιμησε δε ότι «είμαστε στο σύνορο ενός νέου ιστορικού τόξου», ενώ έκανε αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον «ανορθωτικό εκσυγχρονισμό» των δεκαετιών 50-60 «παρά τις ατέλειες της Δημοκρατίας μας εκείνη την εποχή» όπως είπε και τον «πολιτικό εκσυγχρονισμό» της Μεταπολίτευσης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αναφέρθηκε όμως και στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη από το ΠΑΣΟΚ.
«Η γενιά μας καλείται να δώσει περιεχόμενο στο δικό της εθνικό στόχο, θα τον ονόμαζα ένα πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Έκανε επίσης λόγο για ένα «δυναμικό εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής μας πατρίδας». Αλλά και για ένα «μεγάλο εκσυγχρονιστικό άλμα», που θα φέρουν οι πολιτικές για τις «πέντε Ελλάδες» που περιέγραψε».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει εκσυγχρονισμός, που να μην είναι συμπεριληπτικός», διαβεβαιώνοντας ότι θα εφαρμόσει πολιτικές για τα ΑΜΕΑ, την ισότητα των φύλων, τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Δεν αναφέρθηκε όμως εκ νέου στη θέσπιση γάμου ομόφυλων ζευγαριών.
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην ενεργό γήρανση και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, επισημαίνοντας τη σύσταση του νέου υπουργείου Οικογένειας και Στεγαστικής Πολιτικής.
Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε πάντως: «Είναι αριστερό ή δεξιό το gov.gr; Είναι προοδευτικές ή συντηρητικές πολιτικές που αυξάνουν τις συντάξεις;» Και υποστήριξε ότι το νέο δίπολο δεν είναι αριστερά ή δεξιά, αλλά πρόοδος ή οπισθοχώρηση.
«Πιστεύουμε σε μία φιλελεύθερη Δημοκρατία και στην ανοιχτή οικονομία», δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε όμως εμμέσως και στην παρουσία ακροδεξιών κομμάτων στη νέα Βουλή. «Η εποχή της ακρότητας και της χυδαιότητας ανήκει στο χθες», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να συντελέσουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια, το λιγότερο που τους ζητώ είναι να μην την εμποδίσουν».
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: «Η δημοκρατική πολυφωνία που εκφράζεται σε αυτή τη Βουλή, δεν θα επιτρέψει καμία κακοφωνία. Όλοι μας οφείλουμε να σεβόμαστε τον όρκο μας και τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Και να θυμόμαστε ότι εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες και όχι κάποιες μικρές ομάδες».