της Ισιδώρας Μαρτίνου
Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση του προγράμματος, φόβος που επισημάνθηκε και στις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός για την ελληνική διαπραγμάτευση. Και μπορεί ο Μάριο Ντράγκι να εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, έθεσε ωστόσο ως προϋπόθεση της ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία όμως εξαρτάται από τους θεσμούς, τον ΔΝΤ και τον Σόιμπλε.
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε σε όλους τους τόνους, τόσο στις συνομιλίες του με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Τζακ Λιου και τον Τζο Μπάιντεν, όσο και στην κατ'ιδίαν συζήτηση που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση από τους θεσμούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η εφαρμογή του προγράμματος, η εκταμίυεση της δόσης και τελικώς η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.
«Το άγχος που έχουμε είναι να μην κωλυσιεργήσουν με απαράδεκτες προφάσεις, ώστε να μην κλείσει η αξιολόγηση» έλεγε χθες το βράδυ ανώτατη κυβερνητική πηγή, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να τεθούν εμπόδια από την τρόικα που θα τινάξουν στον αέρα το χρονοδιάγραμμα. «Το ΔΝΤ δεν έχει καμία πρόθεση θέσει καθυστερήσεις στην αξιολόγηση» φέρεται να είπε χθες σον Αλέξη Τσίπρα η διευθύντρια του Ταμείου. Ωστόσο, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αλλά και από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη στελεχών του υπουργείου Εργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια, βάζουν φωτιά στο σκηνικό της διαπραγμάτευσης.
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρτ αρνήθηκε να δεσμευθεί για τον χρόνο άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Ελλάδα, ρίχνοντας το μπαλάκι στην Αθήνα και τονίζοντας ότι θα επιστρέψουν μόλις τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από την ελληνική πλευρά είναι ικανοποιητικά.
Την ίδια ώρα, και παρά τις διαψεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, φαίνεται ότι χθες υπήρξε εμπλοκή από την τρόικα όσον αφορά το ασφαλιστικό. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν το βράδυ της Πέμπτης ότι οι δανειστές εξέφρασαν ενστάσεις ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης γεγονός που οδηγεί μοιραία σε απαιτήσεις για δραματικές μειώσεις και στις κύριες συντάξεις. Η κυβέρνηση διέψευσε τον εαυτό της λίγα λεπτά αργότερα, καθώς κυβερνητικές πηγές απέρριπταν ως «απολύτως αναληθείς» τις εν λόγω πληροφορίες και έκαναν λόγο για διερευνητική τηλεδιάσκεψη μεταξύ θεσμών και στελεχών του υπουργείου Εργασίας.
Τα παραπάνω συνθέτουν ένα μίγμα ανασφάλειας και ανησυχίας στην κυβέρνηση που έθεσε με τον πιο επίσημο τρόπο στο Νταβός ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, με τον Αλέξη Τσίπρα ότι «όλοι συμφώνησαν πως το κρίσιμο είναι τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης».
«Πρέπει να μας αφήσουν να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που μας λένε συνεχώς. Με το να καθυστερεί η αξιολόγηση δεν προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές λέγοντας λίγο έως πολύ ότι «είναι η αξιολόγηση, ηλίθιε»… Άλλωστε, αυτό που επεσήμαναν είναι ότι επικρατεί ένα εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία, η οποία βράζει από τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Αγρότες, δικηγόροι, μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστημονικοί φορείς είναι ο εσωτερικός πονοκέφαλος του Μαξίμου που δέχεται πιέσεις εντός και εκτός συνόρων, κάποιες με αδικαιολόγητη εμμονή.