ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο συμβιβασμός ΔΝΤ – ΕΕ για να μην απαιτηθούν μέτρα που θα «πνίξουν» την Ελλάδα

Τη… χρυσή τομή των μέτρων που θα κρατησουν μεν το ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο αλλά δεν θα «πνίξουν» την Ελλάδα αναζήτησαν στο δείπνο των Βρυξελλών οι εκπρόσωποι των δανειστών και στην Αθήνα έρχονται σήματα προσέγγισης ΕΕ – ΔΝΤ και πιθανής απεμπλοκής στην αξιολόγηση.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές διαπιστώνεται πλέον πρόθεση υπαναχώρησης του Ταμείου σε ό,τι αφορά τις σκληρές του εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό και τα αναγκαία μέτρα – μια υπαναχώρηση που, εάν επιβεβαιωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε επιστροφή του κουαρτέτου ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας και έναρξη της τελικής φάσης της αξιολόγησης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το Ταμείο φαίνεται να συναινεί πλέον στον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού για την επόμενη τριετία το πολύ έως το 2% του ΑΕΠ.

Το επίπεδο αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το ιλιγγιώδες 4 % εως 5% που είχε αποτυπώσει στο επίμαχο άρθρο του τον περασμένο μήνα ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ζητώντας, ουσιαστικά, πρόσθετα μέτρα έως και 9 δισ. ευρώ.

Ασφαλιστικό και μεταρρυθμίσεις

Εάν το δημοσιονομικό κενό που θα συμφωνηθεί δεν υπερβαίνει το 2%, εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθεί με τις ήδη δρομολογημένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενώ οι θεσμοί φέρονται να βάζουν στο τραπέζι της συμφωνίας και παράλληλη, αυστηρή «ρήτρα» υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε αυστηρή κατεύθυνση, προκειμένου να επέλοθει ο συμβιβασμός και να προχωρήσει η αξιολόγηση, κινούνται και σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης και πώλησης των κόκκινων δανείων.

Το κλίμα απεμπλοκής, που μένει να επιβεβαιωθεί στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας 7 Μαρτίου,διαμορφώνεται  συμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.gr, κατόπιν πιέσεων της Γερμανίας προς την πλευρά του ΔΝΤ και στη σκιά της, άτυπης αλλά υπαρκτής στην Ευρώπη, σύνδεσης της αξιολόγησης με την προσφυγική κρίση.

Η γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ έχει καταστήσει σαφές ότι, εν μέσω της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης, επιθυμεί να κλείσει τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα στην ευρωζώνη, με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα να επισημαίνουν ότι ήταν η πρώτη που συμφώνησε με την προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα πως «δεν είναι δυνατή η διαχείριση δύο κρίσεων ταυτόχρονα

Το κλίμα συμβιβασμού επιβεβαίωσε, συγκρατημένα μεν αλλά με μηνύματα προόδου, και η εκπρόσωπος της Κομισιόν σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

Κομισιόν: Γίνεται πρόοδος

«Τεχνικές ομάδες όλων των θεσμών και οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις συζητήσεις και γίνεται πρόοδος για την επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ερώτηση για το χθεσινοβραδυνό δείπνο στις Βρυξέλλες, η ίδια εκπρόσωπος είπε ότι η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει ούτε σχολιάζει συγκεκριμένες συναντήσεις αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν συζητήσεις σε διάφορα επίπεδα.

Παρά τα μηνύματα αυτά, πάντως, συγκρατημένος εμφανιστηκε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας χαρακτηριστικά: Δεν θα πω ημερομηνία (για την επιστροφή των θεσμών) γιατί δημιουργούνται προσδοκίες και μετά έχουμε απογοητεύσεις».
 
 «Σημασία έχει να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση γρήγορα και το αναμενόμενο είναι να κλείσει γρήγορα. Δεν ξέρω αν θα κλείσει στο Eurogroup. Όλοι μιλούν με όλους. Ψάχνουν πολλοί για λύση», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.