Την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών εξέφρασαν οι δανειστές. Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το μέτρο προκειμένου να αποφύγει μειώσεις στις συντάξεις κάτων των 1.000 ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών, οι οποίοι έχουν επιβάλει άγριες περικοπές στους εργαζόμενους ζητώντας συνεχώς οριζόντιες μειώσεις στις αποδοχές, διαφωνούν τώρα με την αύξηση των εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες, θεωρώντας το μέτρο αντιαναπτυξιακό.
ΟΙ δανειστές εκτιμούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τυχόν αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες μειώθηκαν πριν από έναν χρόνο, δημιουργεί αντικίνητρα για νέες επενδύσεις, καθώς το μη μισθολογικό κόστος στη χώρα μας θεωρείται ήδη πολύ υψηλό.
Έντονες είναι οι αντιδράσεις και των βιομηχάνων, καθώς σε ανακοίνωσή τους, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ τονίζουν ότι «προτάσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κρίνονται στη σημερινή συγκυρία ανεδαφικές και εν τέλει αναποτελεσματικές, καθώς θα επιτείνουν την ύφεση που είναι προ των πυλών, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας».
Μεταξύ των προτάσεων που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας είναι η απευθείας διασύνδεση ενός μέρους της φορολογίας με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει και κάποιου είδους ειδικός φόρος που θα οδηγείται στο σύστημα.
Παράλληλα, υπάρχει πρόταση για προώθηση ενός μέρους από τα αναμενόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, από το ΤΑΙΠΕΔ προς το ασφαλιστικό.