ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οδικό χάρτη» για συμφωνία παρουσίασε ο Τσίπρας – Νέα Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή

Συνεχείς συσκέψεις για το ελληνικό ζήτημα έχουν κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τον έλληνα Πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τετραμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, της Ανγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία ο έλληνας Πρωθυπουργός – σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου – παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για «ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα», προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία», λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά και τις προτάσεις των εταίρων.

Ακολούθησε συνάντηση Μέρκελ και Ολάντ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Λίγα λεπτά πριν από τις 8 το βράδυ άρχισε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ενώ την Τετάρτη θα συνεδριάσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Eurogroup για να συζητήσει τη νέα ελληνική πρόταση που εν τω μεταξύ θα έχει κατατεθεί στους Θεσμούς.

«Δεν υπάρχει ακόμη η βάση για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μετά τη λήξη του δεύτερου προγράμματος και μετά το ξεκάθαρο "Όχι" στο ελληνικό δημοψήφισμα» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στην τετραμερή. «Μας έχουν απομείνει ελάχιστες μέρες, όχι εβδομάδες, και θα ακούσουμε σήμερα πολύ προσεκτικά τι θα μας πει ο έλληνας Πρωθυπουργός. Χωρίς αλληλεγγύη αλλά και χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορούμε να συζητήσουμε» είπε η Μέρκελ.

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αξιόπιστες προτάσεις» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στο κτίριο της Κομισιόν. «Κάποιες προτάσεις έχουν εκφραστεί προφορικά και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από την Ελλάδα», πρόσθεσε. Ο γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Πρέπει να δράσουμε γοργά. Η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη».

Τι λέει η κυβέρνηση

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν για τη συνεδρίαση του Eurogroup το μεσημέρι της Τρίτης ότι «η σημερινή συνεδρίαση δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής».

«Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη, οι οποίες παραμένουν στο τραπέζι με ορισμένες βελτιώσεις. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους» υποστήριζαν οι ίδιες πηγές.

«Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, ώστε σύντομα να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος. Συμφωνία που, παράλληλα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα» κατέληξαν οι πηγές του Μαξίμου.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι «η ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη θα παρουσιάσει το "κοινό έδαφος" για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των Θεσμών».

«Στην τετραμερή (Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ) συζητήθηκε ο "οδικός χάρτης" προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα» είπε η κυβερνητική πηγή και πρόσθεσε:

«Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν "ακούμε" και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η "μεγάλη βιώσιμη συμφωνία". Αύριο συνέρχεται, με τηλεδιάσκεψη, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».

Τι προηγήθηκε

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν κατέθεσε στο Eurogroup της Τρίτης νέα πρόταση. Η κατάθεση των νέων προτάσεων θα γίνει την Τετάρτη.

«Αύριο το πρωί θα έχουμε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουμε τη νέα επιστολή που θα μας στείλει, ίσως και σήμερα, η ελληνική πλευρά με τις προτάσεις της» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. «Υπάρχει μεγάλη χρονική πίεση. Ολοι ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

Ο Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης θα εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Βοήθειας (ESM,) η οποία, όπως είπε, μπορεί να δοθεί μόνο αν συμφωνηθεί ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. «Περιμένουμε επιστολή με συγκεκριμένη λίστα προτάσεων» είπε.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά το τέλος της συνεδρίασης, μόλις κατατεθεί το αίτημα θα ζητήσει από τους θεσμούς να διερευνήσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Από το πόρισμα των θεσμών, είπε, θα κριθεί αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στους Financial Times ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε μια «καλή παρουσίαση» στο Eurogroup.

Η Σύνοδος Κορυφής

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA ο Πρωθυπουργός φέρεται έτοιμος να ζητήσει από τους εταίρους επτά δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατό ή μέσα και σε 48 ώρες για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων της χώρας,

Το αίτημα για δάνειο-γέφυρα θα υποβληθεί κατά τις ίδιες πληροφορίες από τον Πρωθυπουργό κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είπε ότι βλέπει συμφωνία με την Ελλάδα, μέσα σε «αποδεκτά χρονικά όρια» αλλά όχι σήμερα.

«Πρέπει και πάλι να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι για να βρούμε μια λύση, και αυτό πρέπει να είναι αυτονόητο για τους Ευρωπαίους», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρονται στην ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ να τονίζει ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας ένα Grexit, εάν όμως δεν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να αποκλειστεί»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος ζήτησε αξιόπιστες προτάσεις από την Ελλάδα και τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν θέλει το Grexit, πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα, να αποφύγουμε το Grexit, να προχωρήσουμε μπροστά», είπε.

Στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, όπου θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα.