ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές «‘άνοιξαν τα χαρτιά τους». Ποιοι θα πουν «ναι» – Που θα κριθεί το παιχνίδι για τους 180

anejartitoi

Τα βλέμματα της πολιτικής σκηνής της χώρας έχουν στραφεί στους ανεξάρτητους βουλευτές καθώς το πώς θα πράξουν στις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα κρίνει το αν στη χώρα θα στηθούν κάλπες ή αν η συγκυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία μέχρι… νεωτέρας.

Στην χθεσινή κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή οι ανεξάρτητοι επέλεξαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση τα μηνύματα και αναγκάζοντας Μαξίμου , Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου να βγάλουν τα «κουμπιουτεράκια» και να αρχίσουν τις προσθέσεις.

Άνοιξαν τα χαρτιά τους οι ανεξάρτητοι βουλευτές

Σαφή θέση ως προς το τι θα πράξει από την βουλευτή Κατερίνα Μάρκου, η οποία υπερψήφισε και τον προϋπολογισμό. Η κ. Μάρκου ανέφερε κατά την ομιλία της ότι: «πάμε να κάνουμε εκλογές κουρελιάζοντας το πνεύμα του Συντάγματος το οποίο και επικαλούμαστε, αποδεικνύοντας ότι το μόνο που σκεφτόμαστε είναι εξουσία με κάθε κόστος. Δεν υπάρχει χώρος όμως για πολιτικές υπεκφυγές».

Θετική κατά την ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο αναμένεται να είναι και η στάση του Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος δήλωσε «παρών» στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Γιοβανόπουλος διερωτήθηκε: «πόσο ακόμα θα με βρίζετε επειδή μπορεί να είμαι ένας πιθανόν ψηφοφόρος του Προέδρου της Δημοκρατίας;» και πρόσθεσε: «ανεβάστε την ποιότητα των επιχειρημάτων σας. Δεν μπορούμε να ξορκίζουμε τα φαντάσματα. Είναι επιχείρημα να χαρακτηρίζομαι αποστάτης αν τολμήσω να ψηφίσω Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Μην με βάζετε σε αυτή τη μυλόπετρα».

Ο Βασίλης Καπερνάρος από την πλευρά του εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι αποκαλεί τους βουλευτές αποστάτες, δηλαδή, στασιαστές και εγκληματικές. «Με ποιο δικαίωμα προσβάλλετε και σπιλώνετε υπολήψεις;» διερωτήθηκε και συνέχισε: «μήπως είστε αποστάτες εσείς που αναφέρεστε με αυτό τον όρο; Πώς μπορείτε να μιλάτε εσείς για αποστασία που ο αρχηγός σας συναντήθηκε με τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές; Τι συζήτησε, για την αστρολογία;».

Ο Πάρις Μουτσινάς εμφανίστηκε επίσης θετικός στο ενδεχόμενος εκλογής Πρέδρου από την παρούσα Βουλή, εκφράζοντας την άποψη πως: «πρέπει να οδηγηθούμε σε μια εθνική συνεννόηση για να στείλουμε μήνυμα αξιοπιστίας προς το εξωτερικό. Η εθνική συνεννόηση είναι προ των πυλών αρκεί όλα τα κόμματα να καθίσουν σ ένα τραπέζι και να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια».

Στους θετικά προσκείμενους πρέπει να προστεθούν και οι οκτώ της ΔΗΜΑΡ και της ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών. Πρόκειται για τους Ν. Τσούκαλη, Ν. Φούντα, Θ. Ψύρρα, Χρ. Αηδόνη, Σπ. Λυκούδη, Β. Οικονόμου και Π. Τατσόπουλο (όγδοος είναι ο Γρ. Ψαριανός), οι οποίοι ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, την ολοκλήρωση της πρώτης φάση της συνταγματικής αναθεώρησης και τον ορισμό εθνικών εκλογών μέσα στο 2015.

Αρνητικά κατά την προεδρική εκλογή θα ταχθεί και ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο οποίος αναρωτήθηκε χθες από το βήμα της Βουλής: «γιατί να παρατείνομε μία προεκλογική περίοδο με την αβεβαιότητα με τους εταίρους και την διαπραγμάτευση; Γιατί να κάνουμε μία υπόθεση που εξαρχής έχει απορριφθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση που έχει ζητήσει εκλογές;».