Αγωνία επικρατεί στην Αθήνα καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και οι δανειστές δε δείχνουν να κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί επιμένουν σε μέτρα της τάξης των 3 – 4 δισ ευρώ, για το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιώνουν:
Επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί να αιωρείται το ερώτημα σε ποιο συντελεστή θα υπαχθούν τελικά τα τρόφιμα, η εστίαση και τα ξενοδοχεία.
Απολύσεις όλων όσων επαναπροσλήφθηκαν στο Δημόσιο με το νόμο Κατρούγκαλου. Σημειωτέον ότι ανάμεσα σε όσους επέστρεψαν στις θέσεις τους, συγκαταλεγονται και οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ.
Μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
Ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο
Αύξηση 30% στην εισφορά αλληλεγγύης,
Απορρίπτουν την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, όπως προτείνει η Αθήνα.
Σύμφωνα μάλιστα με το «Βήμα της Κυριακής», το ΔΝΤ ανεβάζει το λογαριασμό των μέτρων στα 7 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, σε αντίθεση με την Κομισιόν που είναι πιο ελαστική. Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στην εφημερίδα διερωτούνταν: «Ποιος μπορεί να υπογράψει περικοπές 2,7 δισ.€ (1,5% του ΑΕΠ) στις συντάξεις-κύριες και επικουρικές- ως το τέλος του 2016, όπως προτείνει το Ταμείο;»
Οπως αναφέρει το iefimerida, σε ένα τέτοιο κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο επιμένει, αλλά επιταχύνει τις διαδικασίες της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Το μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα της ισπανικής El Mundo που – επικαλούμενο ανώτατη διπλωματική πηγή – αναφέρει πως με παρέμβαση της γερμανίδας Καγκελαρίου θα κλειδώσει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
«Ανταποκρίνεται πρόθεση που είδε ο Πρωθυπουργός από την γερμανική πλευρά» ανέφεραν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενοι στην τηλεδιάσκεψη που είχε χθες, Πέμπτη ο Ελληνας Πρωθυπουργός με Μρκελ και Ολάντ. Προανήγγειλαν μάλιστα και νέα εξ αποστάσεως συνομιλία των τριών πολύ σύντομα, ίσως και την Κυριακή. Παράλληλα δεν απέκλειαν στο τέλος αυτού του δρόμου, εφόσον έχει «κλειδώσει» η συμφωνία, οι Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ να συναντηθούν ξανά δια ζώσης.
Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Τον όρο «πολιτική διαπραγμάτευση» επιλέγει να χρησιμοποιήσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξή του στην Κοριέρε ντε λα Σέρα. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, παραπέμπει εκ νέου στους θεσμούς για τις αποφάσεις ως προς την Ελλάδα, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνει πως δεν κατανοεί την αισιοδοξία της Αθήνας.
Σε νέα, ηχηρή παρέμβασή του, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, ζητεί από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ευελιξία και καλεί την Ελλάδα να πάρει δύσκολες αποφάσεις, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η 5η Ιουνίου, δεν είναι η τελευταία προθεσμία για συμφωνία.
Πηγή: imerisia.gr
Διαβάστε επίσης: