Μετά από έντονο παρασκήνιο και δραματικές διαβουλεύσεις, λόγω της απαίτησης της Φώφης Γεννηματά για αναφορά σε οικουμενική κυβέρνηση, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό. Το νέο δεδομένο στο τραπέζι είναι η πρόταση της Φώφης Γεννηματά και του Βασίλη Λεβέντη για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν ανοιχτός ο κίνδυνος ναυαγίου, καθώς η Φώφη Γεννηματά φαινόταν να τορπιλίζει τη συμφωνία για το προσφυγικό στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Όπως επεσήμαναν, ενώ υπάρχει συμφωνία σε όλα τα σημεία για τις θέσεις της Ελλάδας ως προς την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, το κοινό κείμενο μπλοκάρει στον αστερίσκο που θέτει η κυρία Γεννηματά.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητούσε να περιληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων ηπρότασή της για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, απαιτώντας να αναφέρεται στην κοινή ανανκοίνωση ότι τα συμφωνηθέντα δεν είναι εφαρμόσιμα χωρίς οικουμενική κυβέρνηση.
Μαξίμου: Συμφωνήσαμε σε εθνική στρατηγική
Σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της σύσκεψης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «παρά τις επιμέρους διαφωνίες, οι πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν σε μία κοινή γραμμή στο προσφυγικό».
«Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του Πρωθυπουργό» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:
Θεωρούμε θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.
«Στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις» καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.
Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση προσαρμόζει την πολιτική της στον ρεαλισμό
«Η Νέα Δημοκρατία άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Η κυβέρνηση προσαρμόζει την πολιτική της στον ρεαλισμό. Δημιουργήθηκε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο στα ελάχιστα για τη Σύνοδο Κορυφής. Διατηρώ έντονες αμφιβολίες ότι η κυβέρνηση μπορεί να χειριστεί την κατάσταση» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό.
Γεννηματά: Δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση η κυβέρνηση
Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση με το προσφυγικό και ότι η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε από το σημερινό συμβούλιο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με κυβέρνηση εθνικής ενότητας εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά.
Όπως ανέφερε η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ:
Ο Μάρτιος του 2016, δεν είναι Ιούλιος 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή.
Η βούλησή μας για συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή. Θέλουμε άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων, επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών και άμεση βοήθεια προς την Ελλάδα.
Η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες στο προσφυγικό. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση.
Θεωρούμε πως αυτή η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε σήμερα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Κουτσούμπας: Δεν συναινούμε στα παζάρια για το προσφυγικό (Βίντεο)
Αποχώρησε από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας διαφωνώντας με το κείμενο συμπερασμάτων που επεξεργάζονται οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί για το προσφυγικό.
Σε δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κουτσούμπας, σημείωσε πως η πορεία του προσφυγικού δεν είναι σε καλό δρόμο. «Οι αποφάσεις της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης οδηγούν σε αποκλεισμό χιλιάδων προσφύγων. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις που απαντούν για τις αιτίες του προβλήματος και πως θα επιλυθεί η κρίση και πως θα υπάρχουν μέτρα ανακούφισης και του ελληνικού λαού που υποφέρει. Δεν συναινούμε με τα διάφορα παζάρια της κυβέρνησης με την ΕΕ στην προσεχή Σύνοδο με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων κομμάτων σε ορισμένα σημεία» είπε και συνέχισε:
Τα παζάρια αυτά δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες στη ρίζα τους, ούτε μειώνουν τις συνέπειες από τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα. Είναι γνωστές οι προτάσεις του ΚΚΕ για το ΝΑΤΟ, αλλά και για την ΕΕ.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε πως συνεχίζεται η συζήτηση με τους υπόλοιπους που επεξεργάζονται ένα κείμενο συμπερασμάτων της Προεδρίας.
Προειδοποίησε εξάλλου πως η έλευση του ΝΑΤΟ, «ανοίγει το δρόμο για συγκυριαρχία στο Αιγαίο, ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και για γκριζάρισμα νέων ζωνών. Μία είναι η λύση: Να πάρει η κυβέρνηση την υπογραφή της πίσω από την έλευση του ΝΑΤΟ».
Άφησε αιχμές κατά του Βασίλη Λεβέντη, λέγοντας πως είναι πάγια τακτική του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων να «πετάει ανα μία πρόταση και τη λέξη οικουμενική».
Θεοδωράκης: Μετά κόπων και βασάνων χαράχτηκε μίνιμουμ εθνική γραμμή
Την άποψη ότι με πολλή δυσκολία χαράχτηκε η ελάχιστη εθνική γραμμή στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μετά το τέλος του, τονίζοντας ότι ''θα ήταν προκλητικό να συνδεθεί το προσφυγικό με το οικονομικό''.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού:
Μετά κόπων και βασάνων χαράχτηκε μία μίνιμουμ εθνική γραμμή. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και ασφάλεια για τους κατοίκους νησιών και συνόρων. Η κυβέρνηση μετατοπίστηκε από την πραγματικότητα, επιμείναμε να υπάρξει ένας υπουργός κοινής αποδοχής που θα διαχειρίζεται το χάος που επικρατεί στη χώρα. Αισθανόμαστε όμως νικητές από την ουσία του κοινού ανακοινωθέντος.
Την ίδια στιγμή τόνισε ότι ''Ήμασταν όλοι και ειδικά εγώ, πολύ αυστηροί για τα όσα δεν έγιναν το 2015. Και κάλεσα τον κ. Τσίπρα αν θέλει μία εθνική γραμμή να μην υπεραμύνεται την πολιτική του στο 2015''.
Σε σχέση με το βέτο ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε:
Ο όρος που χρησιμοποιούμε κυρώσεις και αντίποινα, αλλά είναι «οι χώρες που δεν υλοποιούν την ευρωπαϊκή πολιτική να υποστούν συνέπειες». Στο ανακοινωθέν περιλαμβάνονται μόνο τα θέματα που συμφωνούμε. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το βέτο υπάρχει πάντα στο τραπέζι. Αλλά δεν είναι επιλογή της χώρας να απομονωθεί με ένα βέτο. Το βέτο πάντως υπάρχει.
Θα ήταν προκλητικό για τους πολίτες να κάνουμε παζάρια, να συνδέσουμε το προσφυγικό με το οικονομικό. Το είπε και ο κ. Τσίπρας.
Καμμένος: Καταλήξαμε σε συμφωνία – Μικροπολιτικές σκοπιμότητες από Γεννηματά
Εξερχόμενος του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος τόνισε ότι ''υπήρξε συμφωνία και κοινό ανακοινωθέν'', υπογραμμίζοντας ότι ''είναι σημαντικό ο πρωθυπουργός να πάει τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής με μια συμφωνία στα βασικά''.
Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο:
Καταλήξαμε σε συμφωνία που θα εκδοθεί εντός ολίγου. Υπέγραψαν όλα τα κόμματα πέραν ΚΚΕ και Ένωσης Κεντρώων. Είναι σημαντικό ο πρωθυπουργός να πάει τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας μία εθνική γραμμή στα χέρια του, μία κατ ελάχιστον συμφωνία στα βασικά. Υπήρχαν και διαφωνίες για την κυβερνητική γραμμή.
Ο κ. Τσίπρας πάει στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι συνθήκες και οι συμφωνίες. Να εφαρμοστεί η συμφωνία για το ΝΑΤΟ. Να δημιουργηθεί η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, για την οποία ζητούμε να έχει έδρα την Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εύσημα που έδωσαν στις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία.
Το βασικό είναι ότι υπήρξε κοινό ανακοινωθέν. Η κ. Γεννηματά ήθελε να μπουν μέσα οι προτάσεις της για την κυβέρνηση, αλλά είναι μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Λεβέντης: Φιάσκο η σύσκεψη αρχηγών
Για «φιάσκο» έκανε λόγο ο Βασίλης Λεβέντης αναφερόμενος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, διαμηνύοντας ότι η Ένωση Κεντρώων δεν υπογράφει το κοινό ανακοινωθέν.
«Εξ αρχής η Ένωση Κεντρώων ζήτησε η συζήτηση να μην κινηθεί μόνο στο προσφυγικό, αλλά και στην οικονομία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το ζήτημα σε ψηφοφορία, και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να συζητηθεί μόνο το προσφυγικό. Μετά από αυτό δήλωσα ότι δεν θα υπογράψει η Ένωση και θεωρεί τη συζήτηση φιάσκο» ανέφερε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Λεβέντης.
Τόνισε ότι «δεν συζητήσαμε ότι ο κ. Τσίπρας πάει μέσω του προσφυγικού να κερδίσει χρόνο και να μείνει στην εξουσία. Θα συνεχίσω στη Βουλή και θα εξηγήσω έγινε μέσα. Είναι κατώτερο των περιστάσεων το πολιτικό σύστημα. Λυπούμαι. Τον λόγο έχει τώρα ο λαός».