ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι εμπλεκόμενοι στην οικονομία πρέπει να αντιληφθούν τα προβλήματα που έρχονται»

Την εκτίμηση ότι αυτό που χρειάζονται αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και γενικότερα η Ελλάδα είναι αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «thinking capacity», δηλαδή τη δυνατότητα όλων των εμπλεκόμενων στην οικονομία να αντιληϕθούν τα προβλήματα που έρχονται και πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν, διατύπωσε σήμερα, από το βήμα εκδήλωσης της εϕημερίδας «Μακεδονία», ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπoυργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Μετά που μπήκαμε στο ευρώ, ήταν προϕανές στους οικονομολόγους ότι γινόταν αποβιομηχανοποίηση της Ελλάδας και ότι άρχιζαν τα ελλείμματα. Πού ήταν τότε το thinking capacity της Ελλάδας, για να μην πάμε σε μια δεκαετία ελλειμμάτων στο ισοζύγιο πληρωμών; Πού ήταν τα fora; Γιατί αν δεχτούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα στην ελεύθερη αγορά, που εξασϕαλίζει την ποσότητα και την ποιότητα των επενδύσεων και της ανάπτυξης, χρειαζόμαστε τώρα μια τέτοια thinking capacity, για να μην πάνε χαμένα τα 10-15 χρόνια, που έχουμε παράθυρο με χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες, ώστε να μην επιστρέψουμε στα παλιά» σημείωσε ο κ.Τσακαλώτος.

Έκανε δε λόγο για διαφορετική προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας πριν και μετά τις εθνικές εκλογές στα θέματα του χρέους και της οικονομίας. «Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το τελευταίο κομμάτι αναλύει τι έγινε για το χρέος. Λέει ότι έχουμε ένα buffer που μας βοηθάει να πάμε να βγούμε στις αγορές και, για 10-15 χρόνια, να έχουμε χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες από την Πορτογαλία και την Ισπανία. Λίγο διαϕορετικό από αυτά που ακούγατε από τη ΝΔ προεκλογικά, ότι δεν έγινε τίποτα για το χρέος. Συμφωνούμε επιτέλους ότι, λόγω αυτού που έγινε το καλοκαίρι του 2018, η χώρα έχει μπροστά της 10 – 15 χρόνια με χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες ώστε να τα εκμεταλλευτεί. Και η ερώτηση είναι τι κάνουμε για να μην πάει χαμένη η ευκαιρία για την ανάπτυξη» σημείωσε ο κ.Τσακαλώτος.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι θα είναι από τα μεγαλύτερα εγκλήματα, αν οικονομικοί και κοινωνικοί ϕορείς της χώρας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση και επιμελητήρια, δεν μπορέσουν, έστω και τώρα, να συζητάνε και να κοιτάζουν από κοινού τα προβλήματα, να τα εντοπίζουν έγκαιρα και να βρίσκουν λύσεις. «Θα υπάρχει συναίνεση πάντα; Όχι. Αλλά ακόμη και η συζήτηση, όταν γίνεται σοβαρά και δεν παίζουμε άλλα παιχνίδια, έχει πολύ μεγάλη σημασία, για να πάμε μπροστά» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών.