«Η μεγάλη κεντροαριστερά μπορεί να εγγυηθεί το τέλος της επιτροπείας και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου» διακήρυξε από το βήμα της ΔΕΘ, η Φώφη Γεννηματά.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ ανέλυσε τις προτάσεις της Κεντροαριστεράς για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας και την στήριξη των επιχειρήσεων.
Η Φώφη Γεννηματά άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό για υπονόμευση των επενδύσεων. «Οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη υπονομεύουν τις επενδύσεις στο Ελληνικό, στην Κέρκυρα, στην Χαλκιδική. 2500 εργαζόμενοι στο δρόμο οδηγούνται στην ανεργία. Το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ κατέρρευσε, οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Περιέγραψε δε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία:
«Ο κ. Τσίπρας βλέπει «μόνο ευτυχισμένους ανθρώπους» στην Ελλάδα. Αν βγάλει τα παραμορφωτικά γυαλιά του, αν κυκλοφορήσει στον κόσμο, θα διαπιστώσει ότι:
Τα Ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν σε φόρους 27,5 δις ως το τέλος του 2017. Και ήδη η αδυναμία πληρωμής αποτυπώνεται στην υστέρηση των εσόδων.
Κάθε ημέρα έχουμε 900 κατασχέσεις σε λογαριασμούς
140.000 συνταξιούχοι περιμένουν για πολλούς μήνες να πάρουν και αυτοί τις μειωμένες συντάξεις τους από τον Νόμο Κατρούγκαλου.
Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα φθάνει στο απειλητικό ύψος των 300 δις ευρώ.
5.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κατοικίας προωθούνται ως το τέλος του 2017.
Η κυβέρνηση εγκατέλειψε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει.
Μιλούν για «έξοδο από τα μνημόνια» ,αυτοί που υπέγραψαν μνημόνιο διαρκείας.
Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι παγωμένα.
Οι Τράπεζες μετά το φιάσκο του 2015, δεν μπορούν ακόμη να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Εμείς κ. Τσίπρα ζούμε στον πραγματικό κόσμο. Όπου οι πολίτες βιώνουν τα προβλήματα της πολιτικής σας. Προχθές στην ομιλία σας, τα εξαφανίσατε. Μετά τα ψέματα οι φαντασιώσεις.
Μας μεταφέρατε σε ένα φανταστικό παράδεισο και νομίζετε ότι καθαρίσατε. Οι πολίτες όμως σας περιμένουν στην κάλπη για τη σκληρή απάντηση. Όχι δεν «πάμε καλά» κύριε Τσίπρα.
Δεν θα πανηγυρίσουμε γιατί χάσαμε 2,5 χρόνια για να ξαναγυρίσουμε στο 2014.
Γιατί πληρώσαμε τους τυχοδιωκτισμούς των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με νέα μέτρα λιτότητας 15 δις ευρώ, έχασε 86 δις η Ελληνική Οικονομία και παραδόθηκε ο εθνικός πλούτος στους ξένους για 99 χρόνια» επεσήμανε.
Οπως τόνισε η Φ. Γεννηματά «είναι η ώρα για την Νέα Αλλαγή» υποστηρίζοντας ότι η Κεντροαριστερά εξελίσσεται στον «νέο πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή της χώρας» σε ένα «νέο, ισχυρό, πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις».
Οπως υπογράμμισε «δεν μπορεί η αποτυχία και το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει την Ελλάδα στο έλεος της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει λύση προοδευτική και κεντροαριστερή».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρόσθεσε ότι δεν αρκεί η εκλογική ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ: «Πρέπει να φύγουν. Και να καταδικασθούν με εκκωφαντικό τρόπο στις εκλογές όποτε και αν γίνουν. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η ηγεσία και οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθούν στρατηγικά. Για να συντριβεί μαζί τους ο λαϊκισμός, η δημαγωγία, η μισαλλοδοξία. Η ήττα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν πρέπει να αποτελέσει ήττα των προοδευτικών ιδεών ούτε και να αφήσει χώρο για συντηρητική παλινόρθωση».
Εξαπολύοντας πυρά και κατά της ΝΔ η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «εναλλακτική λύση δεν αποτελούν οι συντηρητικές πολιτικές που εκφράζουν η ΝΔ και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, οι θεματοφύλακες της διαρκούς λιτότητας».
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες
Αναφερόμενη στις μετεκλογικές συνεργασίες η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε πως «όσοι υπολογίζουν χωρίς εμάς ή όσοι σχεδιάζουν για μας θα βρεθούν μπροστά σε πολύ μεγάλες εκπλήξεις, μετά την έκφραση του λαού» και πρόσθεσε: «Πολλοί αγωνιούν για το τι θα κάνουμε μετά τις εκλογές. Γνωρίζουν όμως ότι εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία, με αυτόνομο λόγο και αυτοδύναμη στρατηγική. Είναι απόλυτα σαφές ότι θα την ακολουθήσουμε μέχρι τέλους. Τα δεκανίκια για την συντηρητική παράταξη ή τον ΣΥΡΙΖΑ να τα αναζητήσουν αλλού. Σε κάθε περίπτωση πρώτα θα μιλήσει ο λαός και θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους, διαμορφώνοντας τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς».
Οπως υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «οι επόμενες εκλογές θα είναι «αναμέτρηση για τρεις. Από κει και πέρα έχουμε τονίσει ότι η σημερινή συγκυρία επιβάλλει την Εθνική Συνεννόηση και την συμφωνία σε μια Εθνική Γραμμή για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.
Και θα ζητήσουμε από όλα τα κόμματα που διακηρύσσουν την πίστη τους στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Η Φώφη Γεννηματά ανέπτυξε το «Σχέδιο Ελλάδα» και τους τρεις βασικούς άξονές του που περιέχουν 8 προτάσεις επιτάχυνσης της Ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, 3 μεγάλες αλλαγές και 8 μέτρα για την ενίσχυση της Μεσαίας τάξης και των οικονομικά ασθενέστερων.
Μείωση φόρων
Μίλησε για ένα «νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής που δεν στραγγαλίζει τους φορολογούμενους, δεν καταδιώκει τις επιχειρήσεις και δεν αφανίζει τους επαγγελματίες με υπέρογκες εισφορές» και προανήγγειλε «μια συνετή μείωση φόρων και εισφορών, παράλληλα με την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, θα αποτρέψει πολλές επιχειρήσεις από το να εγκαταλείψουν την χώρα και θα επαναφέρει πολλούς επαγγελματίες και εργαζόμενους από την παραοικονομία στην κανονική δραστηριότητα». Επεσήμανε δε ότι «για να υλοποιηθούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές μειώσεις πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα».
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ είναι ανέφικτη προειδοποιώντας ότι τα επόμενα χρόνια θα απαιτεί διαρκώς νέους φόρους και εισφορές που θα καταπνίξουν κάθε προσπάθεια αναζωογόνησης της οικονομίας.
Κατά την Φ. Γεννηματά ο στόχος πρέπει να κατέβει γύρω στο 2,% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια και μακροπρόθεσμα να έχει οροφή τα μέσα επίπεδα της Ευρωζώνης.
Οπως τόνισε «η απεμπλοκή από τα Μνημόνια μπορεί να ξεκινήσει το 2018, μόνο αν υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο ανάπτυξης και σταθερότητας της οικονομίας τα χρόνια που θα ακολουθήσουν».
Για το χρέος
Ως προς το χρέος, θέση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ότι πρέπει να γίνει μέσα σε ευρωπαϊκά πλαίσια. «Βλέπουμε θετικά την μετεξέλιξη του Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, πράγμα που θα κάνει περιττή την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» τόνισε.
Πρόσθεσε δε ότι «μετά τις Γερμανικές εκλογές», η χώρα πρέπει να κινητοποιηθεί με κάθε τρόπο για να επιτύχει τρία πράγματα:
Μείωση του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ.
Επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του χρέους, με μακροχρόνια μετάθεση αποπληρωμών, χαμηλότερα επιτόκια, επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα δάνεια προς την Ελλάδα και αξιοποίηση των εφεδρικών κεφαλαίων του ESM για μια ομαλή και σταδιακή μετάβαση στις αγορές μετά το 2019.
Βαθμιαία ανάληψη όλων των δανείων του επίσημου τομέα προς την Ελλάδα από τον ESM, ώστε να μπει ένα τέλος στην διαρκή ανάμειξη θεσμών, κυβερνήσεων, κοινοβουλίων και κομμάτων στην οικονομική πολιτική της χώρας με βάση τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες του καθενός. Η ενιαία διαχείριση των δανείων θα διευκολύνει και πιο ουσιαστικές συζητήσεις για την μείωση του χρέους με βάση τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας και τις μακροχρόνιες επενδυτικές ανάγκες που έχει.
Οι δεσμεύσεις για ανάπτυξη, επενδύσεις, εργασία
Α) Η χώρα χρειάζεται να μπει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης με νέες θέσεις εργασίας.
Χρειαζόμαστε άμεσα νέες επενδύσεις. Που θα φέρουν και νέες θέσεις εργασίας.
Σοβαρές, εμβληματικές ξένες επενδύσεις που «σηματοδοτούν», αλλά και πολλές μικρές και μεσαίες επενδύσεις που δημιουργούν και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
1η Ανάπτυξη περιφερειών
Σε κάθε Περιφέρεια της χώρας δημιουργούμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό project-ατμομηχανή, που υλοποιείται με διαδικασίες fast track, παρακάμπτοντας όλη τη γραφειοκρατία, όπως έγινε στους Ολυμπιακούς αγώνες.
2η Κίνητρα για τις επιχειρήσεις.
Δεσμευόμαστε για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με πολυετή ορίζοντα.
Δημιουργούμε πρόσθετα κίνητρα μειώνοντας τους έμμεσους (και ειδικούς) φόρους στην παραγωγή, στο προηγούμενο ύψος. Κατά προτεραιότητα στον τουρισμό, στο κρασί, στις ζυθοποιίες, στην εστίαση.
Μειώνουμε στοχευμένα το χρόνο απόσβεσης σε επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία (π.χ. στην βιομηχανία ή στην νέα τεχνολογία).
3ον Κίνητρα για τους νέους ανθρώπους.
Απαλλαγή για 3 χρόνια από τις συνταξιοδοτικές εισφορές των νέων που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα.
Δωρεάν παραχώρηση γης σε νέους επιστήμονες στον πρωτογενή τομέα. Για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλει μόνο ο ένας εκ των 2, για τα πρώτα 5 χρόνια.
Επιδότηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως «έξοδο»-που εκπίπτει της φορολογίας με συντελεστή αυξημένο κατά 30%.
4ον Στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Καθιερώνουμε της «δεύτερης ευκαιρίας για τους έντιμους και ικανούς μικρομεσαίους. Διευκολύνουμε την πτωχευτική διαδικασία για τις μη «δόλιες» περιπτώσεις.
Συμψηφισμός των οφειλών του κράτους με τα χρέη τους.
Ριζική αναθεώρηση ρυθμίσεων σε εφορία και ΕΦΚΑ.
Θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού.
5ον Άμεση και δίκαιη επίλυση του θέματος των «κόκκινων δανείων» των Τραπεζών.
Η διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο.
Η πρόταση μας για την δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων (Bad Bank), συζητείται πια σε όλη την Ευρώπη.
6ον Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, με την συμμετοχή και του ιδιωτικού Τομέα. Με ρήτρες προστασίας του περιβάλλοντος, ρήτρες απασχόλησης, και ρήτρες συμμετοχής του Δημοσίου σε μελλοντικά κέρδη.
Και μετατροπή του ΥπερΤαμείου από Ταμείο Εκποίησης του Εθνικού πλούτου σε Ταμείο Αξιοποίησής του.
7ον Στηρίζουμε τον Έλληνα Αγρότη
Επιστροφή 5 μονάδων ΦΠΑ σε παραγωγούς που συμμετέχουν σε οργανωμένα συλλογικά σχήματα με καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου.
Άμεση ένταξη όλων των επιλαχόντων στο πρόγραμμα «Νέων Αγροτών».
Ολοκλήρωση των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ για έγκαιρη και δίκαιη καταβολή των αποζημιώσεων.
Το εμπάργκο στις εξαγωγές προς τη Ρωσία, είχε ως συνέπεια την κατάρρευση των τιμών και την λεηλασία του αγροτικού εισοδήματος. Οι αγρότες που παράγουν οπωροκηπευτικά αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα.
Για την επιβίωση των αγροτών αυτών των περιοχών εμείς θεωρούμε απαραίτητη:
Την στήριξη τους με μεγαλύτερη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την πάταξη της «μαύρης» διακίνησης των προϊόντων.
Τη δημιουργία ισχυρών συλλογικών σχημάτων που θα παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στον σχεδιασμό της πολιτικής και την εμπορία των προϊόντων.
8ον Εκπόνηση νέου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού.
Με στόχο φθηνότερες τιμές στην ενέργεια.
Β) Προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους μας είναι 3 μεγάλες ανατροπές.
Έτσι δημιουργούμε μια νέα σχέση κράτους-κοινωνίας-αγοράς. Χωρίς κρατικοδίαιτες λογικές και προνομιακές προσβάσεις. Με σαφείς στόχους και συμμετοχή στο όφελος για όλους.
Προωθούμε 3 Προοδευτικές αλλαγές.
1) Καμία ανοχή στην φοροδιαφυγή! Καμία ανοχή σε λογικές φοροκλοπής και αποφυγής των ελέγχων. Έλεγχοι για όλους και για τους «μεγάλους». Πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων και τσιγάρων.
2) Αναμέτρηση με την αναξιοκρατία και το πελατειακό κράτος.
Όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο από το ΑΣΕΠ. Αξιολόγηση παντού, για όλους στο Δημόσιο, με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών, και όχι την ανασφάλεια των εργαζόμενων. Με κίνητρα γι’ αυτούς που προσπαθούν περισσότερο. Αναβάθμιση του θεσμού του Γενικού Διευθυντή με ανοιχτή και διαφανή διαδικασία επιλογής και θητεία.
3) Αποκέντρωση με πόρους. Μεταφέρουμε αρμοδιότητες , πόρους και ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση. Αναθέτουμε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.
Γ) Η Ανάπτυξη, η παραγωγή νέου πλούτου πρέπει να αφορά όλους, πρέπει να μοιράζεται δίκαια, με τρόπο που να μειώνει τις ανισότητες.
Γι’ αυτό χρειάζεται η στήριξη της οικογένειας, αλλά και η έμπρακτη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.
Οι πρόσθετοι πόροι από την Ανάπτυξη, αλλά και η μείωση των υποχρεώσεων για πρωτογενή πλεονάσματα, θα μας δώσουν την δυνατότητα να κάνουμε αυτούς τους στόχους πράξη.
Αναμφίβολα ο θεσμός του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που πρώτο εισηγήθηκε και καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ (με Υφυπουργό Εργασίας τον Β. Κεγκέρογλου) και επί τέλους εφαρμόζεται με 2ετή καθυστέρηση, αποτελεί, ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.
Πρέπει όμως να συμπληρωθεί και με τα μέτρα κοινωνικής επανένταξης των δικαιούχων τους.
Δεσμευόμαστε συγκεκριμένα :
1) Στηρίζουμε τα μικρού και μεσαίου εισοδήματος Νοικοκυριά με την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50%.
2) Στηρίζουμε τα νέα ζευγάρια με κάλυψη όλων των δικαιούχων για δωρεάν Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς σταθμούς.
3) Στηρίζουμε την Οικογένεια με την γενίκευση των ολοήμερων σχολείων με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Με αναβάθμιση του Λυκείου, με εθνικό απολυτήριο και σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που δεν εξαντλεί τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας και ηλεκτρονικών υπολογιστών από το δημόσιο γυμνάσιο.
4) Επαναφορά της καθολικής εφαρμογής των Συμβάσεων και δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν για τον κατώτερο μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
5) Εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών (ιδιαίτερα για επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες), με αποσύνδεση από το δηλωθέν εισόδημα και ανώτατο πλαφόν κατά μήνα.
Είναι ώρα να αποκατασταθεί η ακραία αδικία που έγινε στις συντάξεις θανάτου για τις χήρες και τους χήρους. Οι βουλευτές μας κατέθεσαν πρόσφατα σχετική τροπολογία. Δυστυχώς οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνήθηκαν να την δεχτούν. Εμείς θα επιμείνουμε.
6) Ενσωμάτωση της διάστασης της Αναπηρίας, σε κάθε πολιτική και πράξη του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης.
7) Προωθούμε τον θεσμό του «δικού σου γιατρού».
Παροχή Πρωτοβάθμιας φροντίδας, με οικογενειακό γιατρό και Δίκτυα Μονάδων του ΕΣΥ, των ΟΤΑ και του πιστοποιημένου ιδιωτικού τομέα.
8) Οι νέοι μας που είναι στο εξωτερικό, να έχουν την ευκαιρία επιστροφής.
Ασφαλώς η αντιστροφή του φαινομένου απαιτεί χρόνο, αλλά δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια.
Προτείνω άμεσα:
Πρώτον τον διπλασιασμό των κονδυλίων για έρευνα και καινοτομία και πολλαπλασιασμό της συνέργειας των ελληνικών πανεπιστημίων με ξένα.
Δεύτερον η υπόθεση των ξενόγλωσσων τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ να γίνει εθνικός στόχος.
Και η Φ. Γεννηματά κατέληξε: «Αυτή η Εθνική Αλλαγή περνά μέσα από μια Πολιτική Ανατροπή. Και η Πολιτική Ανατροπή αυτή μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο μέσα από την δημιουργία μιας νέας ενιαίας και ισχυρής παράταξης της Κεντροαριστεράς. Η μεγάλη κεντροαριστερά μπορεί να εγγυηθεί το τέλος της επιτροπείας και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου».
iefimerida.gr