Στο εσωτερικό ωστόσο του κόμματος κανείς δεν μπορεί να κρύψει πως τις προηγούμενες μέρες κατεγράφη μεγάλη γκρίνια και παρασκηνιακές πιέσεις για να μην μπουν στα ψηφοδέλτια οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.
Ειδικά για τον κ. Λαζαρίδη η δυσαρέσκεια θα ήταν μεγάλη, καθώς εάν συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε εκλόγιμη θέση, αυτό θα γινόταν για δεύτερη φορά και θα ήταν άκρως προκλητικό για πολλούς. Ορισμένα μάλιστα στελέχη της «γαλάζιας» οικογενείας ήταν έτοιμα να θέσουν και ζήτημα με δημόσιες δηλώσεις τους για τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, τορπιλίζοντας το προεκλογικό κλίμα.
Δεν είναι τυχαίο, πως η κύριος Λαζαρίδης που τις προηγούμενες εβδομάδες το όνομα του φιγουράριζε στην λίστα με τα βαριά χαρτιά του πρωθυπουργού, βγήκε ο ίδιος δημοσίως σε πρωινή εκπομπή , λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων για να ανακοινώσει ότι δεν ήθελε ο ίδιος να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και… να ηρεμήσει το κλίμα που είχε αρχίσει να βαραίνει στη Νέα Δημοκρατία.
Ο άγραφος κανόνας στη ΝΔ
Εάν συμμετείχε για δεύτερη φορά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε εκλόγιμη θέση θα παραβιαζόταν ένας άγραφος κανόνας στη ΝΔ: κανείς δεν τοποθετείται για δεύτερη φορά σε εκλόγιμη θέση. Από τη στιγμή που εντάσσεται στη λίστα και εκλέγεται, από εκεί και πέρα αρχίζει ο αγώνας για το σταυρό.
Οι περιπτώσεις είναι πολλές με τα πρόσφατα παραδείγματα των προσώπων που εντάχθηκαν σε εκλόγιμες θέσεις το 2012: η Ντόρα Μπακογιάννη επέστρεψε στην Α΄ Αθηνών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου είναι υποψήφιος στη Λέσβο, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχελάκης κυνηγάει το σταυρό στη Β΄ Αθηνών.
Η μόνη εξαίρεση που είχε γίνει ήταν το 2007, όταν μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επέλεξε να συμπεριλάβει και πάλι τον Θόδωρο Ρουσόπουλο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αν και είχε αρχίσει τον προεκλογικό αγώνα στην περιφέρεια Αττικής.
Εμειναν έξω οι διαπραγματευτές με την τροίκα
Οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έμειναν εκτός ψηφοδελτίων για έναν ακόμα λόγο. Χρύσανθος Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου ήταν οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού που μετείχαν σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Ο κ. Παπασταύρου ο πλέον σκληρός των διαπραγματευτών, έμεινε και αυτός έξω από τα ψηφοδέλτια αν και θα ήθελε να είχε και θεσμικό ρόλο με κύκλους στα γραφεία της Συγγρού να τονίζουν πως ο πρωθυπουργός ήθελε από την μια να προστατεύσει από την σκληρή κριτική τους συνεργάτες του και από την άλλη να μην "προκαλέσει" την κοινωνία και τους ψηφοφόρους με επιλογές που θα τραβούσαν πάνω τους τα βέλη για το θέμα της διαχείρισης των διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς δανειστές της χώρας.