ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πιο κρίσιμες 72 ώρες- Πυρετός στην κυβέρνηση εν όψει Eurogroup- Στη Βιέννη ο Τσίπρας

Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν, από την μια η άφιξη στην Αθήνα χτες και η συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, του προέδρου του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, συνοδευόμενου από τον επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην Τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο  και, από την άλλη, η πρόσληψη από τον υπουργό Οικονομικών, ως νομικού και τεχνικού συμβούλου του, του οίκου Lazard, εν όψει της μάχης στα κρίσιμα Eurogroup, την επόμενη εβδομάδα και μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. 

Στόχος της κυβέρνησης στο μεθαυριανό Eurogroup είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα- αντί της "αίτησης παράτασης" που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, το οποίο θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους και συγκεκριμένα να μην μείνει «στο κενό» η χώρα από 1ης Μαρτίου μέχρι τον Ιούνιο και για να υπάρξει χρόνος για να συζητηθεί μία αναδιάρθρωση του χρέους και τα μέτρα που θα αποτελέσουν στη συνέχεια το «νέο συμβόλαιο» με τους δανειστές. Το πρόγραμμα–γέφυρα δεν  θα είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κτλ, αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.

Με βάση όσα είπε στην ανάγνωση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης 15 ημερών.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας παρέμεινε σταθερός στις προεκλογικές του εξαγγελίες και έδειξε με τον πλόεν φανερό τρόπο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική από αυτή που ακολουθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι στη συνεδρίαση του Eurogroup της Τετάρτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ανέφερε "ο Αλ. Τσίπρας ετοιμάζεται για μια ακόμη σύγκρουση με την ΕΕ και απορρίπτει την επέκταση του προγράμματος". Το πρακτορείο στάθηκε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι "το μνημόνιο απέτυχε" και πως "η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Βαρουφάκης σε χθεσινές του δηλώσεις έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς τους εταίρους για τη στάση την οποία θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση.

ο ευρώ είναι εύθραυστο, είναι σαν να κτίζεις έναν πύργο από τραπουλόχαρτα, αν βγάλεις το ελληνικό χαρτί, τα άλλα θα καταρρεύσουν", δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης σύμφωνα με το κείμενο της συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα η RAI πριν από την τηλεοπτική μετάδοσή της.

Η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει κίνδυνο κατατεμαχισμού και αποδόμησης αν δεν αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η Ελλάδα, και όχι μόνο η Ελλάδα, δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της με βάση τους υφιστάμενους όρους, δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

"Θα προειδοποιούσα όποιον σκέπτεται να ακρωτηριάσει στρατηγικά την Ελλάδα από την Ευρώπη, ότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο", δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. "Ποιος θα είναι ο επόμενος έπειτα από εμάς; Η Πορτογαλία; Τι θα γίνει όταν η Ιταλία ανακαλύψει πως είναι αδύνατον να παραμείνει μέσα στον ζουρλομανδύα της λιτότητας;"

ΈΚΑΨΑΝ ΤΑ ΣΠΑΡΤΑ- ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ

Ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να κάνει πράξη όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά, ακόμα και όσα ο ίδιος αναγνώρισε ότι δύσκολα γίνονται.

«Έκαψαν τα σπαρτά», «δεν επαρκεί ο χρόνος», «δεν δεχόμαστε εντολές» αλλά … «ναι, είναι εφικτό σε 15 μέρες» να υπάρξει μία συμφωνία-«γέφυρα», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού για το τι θα επακολουθήσει στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ενόψει και του έκτακτου Γιούργκρουπ της Τετάρτης.
 
Από τη μια παραδέχτηκε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και  κατηγόρησε τους προκατόχους του που δεν ζήτησαν εξάμηνη παράταση,αλλά δίμηνη. Από την άλλη δήλωσε ότι αρνείται να ζητήσει αυτός «παράταση» του προγράμματος, που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
 
«Τα πλαίσια διαπραγμάτευσης είναι ασφυκτικά», είπε μεν αλλά, «το λέω μετά λόγου γνώσεως, ενώ οι ευρωπαίοι εταίροι ζητούσαν εξάμηνη παράταση του προγράμματος, η ελληνική πλευρά ζήτησε δίμηνη, για να είναι ασφυκτικά τα περιθώρια» κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση. Τόνισε όμως ότι «η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει την παράταση του Μνημονίου, γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής»!
 
Έθεσε σαν «εφικτό» στόχο, λόγω «τεχνικών δυσκολιών», να υπάρξει «μέσα σε 15 μέρες» συμφωνία με τους εταίρους για μία συμφωνία-"γέφυρα" (αντί αίτησης παράτασης)
 
Ασχέτως των εξελίξεων αυτών, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για ανατροπή των μέτρων του Μνημονίου και σαρωτικές αλλαγές στην Οικονομία και στο Δημόσιο, χωρίς όμως να παράγονται ελλείμματα. Πού θα βρει τα λεφτά; Από «έχοντες και κατέχοντες» και την Ανάπτυξη. Πού θα τα δώσει; Σε όσους δεν έχουν. «Το κράτος θα παίξει εξισωτικό ρόλο» τόνισε, υποσχέθηκε επαναφορά 13ης σύνταξης για όσους ζουν με κάτω από 700 ευρώ το μήνα, ειδικό τιμολόγιο ΔΕΚΟ για «μη έχοντες»  κλπ.

Στη Βιέννη ο Πρωθυπουργός

Στη Βιέννη μεταβαίνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, κατόπιν προσκλήσεως του καγκελαρίου της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα συνέλθει στις 12 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον κ. Φάιμαν στις 11:00 (τοπική ώρα). Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Österreich ο καγκελάριος της Αυστρίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι εκείνοι που ήδη ελπίζουν πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποτύχει, πέφτουν έξω.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, θέλει να αποφασίζει ο ίδιος για το πώς θα κάνει εξοικονομήσεις η Ελλάδα και αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να αναγνωρίζεται σε κάθε χώρα, επισήμανε ο κ. Φάιμαν απαντώντας στο ερώτημα ποια πλευρά υποστηρίζει στην «αναμέτρηση ανάμεσα σε Μέρκελ και Τσίπρα».

Υποστήριξε ακόμη πως ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάποιες «καλές προσεγγίσεις», όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, η δημιουργία ενός λειτουργικού φορολογικού συστήματος, που, όπως είπε, μπορεί να μην αρκούν, αλλά αποτελούν ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση.