ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πρώτες εντυπώσεις του Καραμανλή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τα ραντεβού στην Παναγή Κυριακού δεν έχουν μειωθεί.

 

 

Όποιος περίμενε ότι η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα «φρέναρε» το ενδιαφέρον στελεχών του πολιτικοεπιχειρηματικού κόσμου να συνομιλήσει με τον επί 5,5 χρόνια πρωθυπουργό της χώρας μάλλον έπεσε έξω. Ο Καραμανλής συνεχίζει σταθερά στο ίδιο προεκλογικό μοτίβο , καθώς όποιος θέλει να τον δει και να συνομιλήσει μαζί του είναι ανοιχτός.

Πολλές φορές φεύγει μάλιστα από την Παναγή Κυριακού αργά το απόγευμα καθώς τα ραντεβού είναι συνεχόμενα.

 Τα ονόματα που παίζουν για διεύρυνση της ΝΔ στο κέντρο

«Δεν έχει αλλάξει κάτι»

Ο πρώην πρωθυπουργός σε αντίθεση με τα όσα έχουν γραφτεί από την μέρα της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη , δεν θεωρεί ότι υπέστη κάποια εσωκομματική ήττα.

«Η άποψη μου για την χώρα δεν αλλάζει. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εκλογή του Κυριάκου ή του Βαγγέλη στην ηγεσία της ΝΔ» λέει χαρακτηριστικά σε όποιον τον ρωτάει για τα εσωκομματικά του κόμματος και τα νέα δεδομένα. 

Ο Καραμανλής εστιάζει πάντα στα μεγάλα προβλήματα που έχει μπροστά η χώρα και αφορούν στην διαχείριση του  τρίπτυχου «πιέσεις δανειστών- κοινωνική αναταραχή- εθνικά θέματα». Αυτό όπως λέει στους συνομιλητές του δεν αλλάζει και τα διακυβεύματα παραμένουν τα ίδια, ανεξαρτήτως προσώπων.

«Ψυχραιμία»

 Η χώρα θεωρεί πως έχει πει σε μία δίνη χωρίς τέλος και αυτό για τον Καραμανλή δεν έχει να κάνει μόνο με τα πρόσωπα που είναι σε θέσεις κλειδιά, αλλά με την ευρύτερη νοοτροπία που κυριαρχεί στην Ελλάδα. «Το βίωσα προσωπικά» λέει ενίοτε πάνω στην κουβέντα, όταν επί της μακρόχρονης διακυβέρνησης του, είχε να αντιμετωπίσει τελείως αντικρουόμενα συμφέροντα.

Οι πρώτες εντυπώσεις που έχει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι θετικές καθώς θεωρεί ότι ο νέος πρόεδρος έχει δώσει όντως έναν νέο αέρα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι το μικρό κάδρο όμως. Στο μεγάλο δεν έχει μετακινηθεί καθόλου από την θέση που έχει θα έλεγε σχεδόν διαχρονικά στην πολιτική του διαδρομή και συνοψίζεται στην φράση «στα μεγάλα και εθνικά πρέπει να σχηματίζουμε μαζί ένα αρραγές και ενιαίο εθνικό μέτωπο» που υπερβαίνει τις κομματικές διαφορές. Αυτό δεν τον βλέπει στο ορίζοντα από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό.

 Το σκίτσο που ανάρτησε ο Μητσοτάκης και το μήνυμα στον Τσίπρα

Το λάθος «Τζιτζικώστα»

Μπορεί ο κ. Καραμανλής να εμμένει στην ανάλυση της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν συζητά και για τα όσα συνέβησαν στις εσωκομματικές εκλογές και πως το κόμμα «του» πέρασε στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό έχει αντιληφθεί πως κάποιοι δικοί του άνθρωποι ειδικά στην Μακεδονία, τράβηξαν πιο πολύ από όσο έπρεπε το σχοινί στα άκρα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα. «Η στρατηγική θα έπρεπε να είναι να περάσει ο Απόστολος στον δεύτερο γύρο με τον Μειμαράκη» λέει κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ της Θεσσαλονίκης, που είδε τον καραμανλικό μηχανισμό να να δίνει όλα ώστε να συμπιέσει τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η στόχευση εναντίον του Απόστολου Τζιτζικώστα, άφησε χώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον εκμεταλλεύτηκε με αριστοτεχνικό τρόπο» λένε πλέον στα καραμανλικό στρατόπεδο, που έχουν αντιληφθεί το στρατηγικό λάθος τους.

Το αδιέξοδο και το στοίχημα του «νέου καραμανλισμού»

Στο εσωτερικό πεδίο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον στην λεγόμενη «καραμανλική πτέρυγα», είναι η έλλειψη αφηγήματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξελέγη και γιατί ενσάρκωσε την πίστη μιας μερίδας του κόσμου σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που βάζει μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον λαικισμό των περασμένων δεκαετιών και την ανάγκη η χώρα να εξευρωπαισθεί επί της ουσίας.

 Αντίθετα η καραμανλική πτέρυγα, με ένα προσωπικό φθαρμένο, αναπαρήγαγε συνεχώς μία ρητορική που εξακολουθούσε να έχει επίκεντρο τον ιδρυτή του κόμματος και τα όσα έκανε πριν πολλά χρόνια. Το όραμα όμως του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ολοκλήρωσε τον κύκλο του πετυχαίνοντας τους δύο μεγάλους στόχους της εποχής: 1) Εγκαθίδρυση Δημοκρατίας και 2) Ένταξη στην Ευρώπη.

Τα δεδομένα είναι πλέον τελείως διαφορετικά και η μεγάλη πρόκληση του καραμανλισμού, είναι να βρει – αν μπορέσει-  ποιο είναι το νέο μεγάλο διακύβευμα για την Ελλάδα της επόμενης μέρας και την σύνδεση ξανά με την κοινωνία. Ο καραμανλισμός με τον τρόπο που λειτουργεί είναι γερασμένος.

parapolitika.gr