ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι συμβιβασμοί που οδήγησαν στη συμφωνία και το ΔΝΤ που περιμένει… στη γωνία

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι κέρδισαν αυτή την παρτίδα σκακιού με το ΔΝΤ, η Ελλάδα πήρε  ό,τι ακριβώς περίμενε – ακόμη και για την ελάφρυνση χρέους – η συμφωνία κρίνεται θετική, αλλά… ο αγώνας συνεχίζεται.  

 

Ο επόμενος κρίσιμος γύρος θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο, με τη νέα αξιολόγηση βιωσιμότητας χρέους που θα διενεργήσει το ΔΝΤ και με την κατάρτιση συμπληρωματικού μνημονίου, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκατμίευση της δεύτερης δόσης.

Προς το παρόν, η συμφωνία τερματίζει μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας, ενισχύει  την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα και δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επενδύσει στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και στις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Πρώτο εμφανές αποτέλεσμα της συμφωνίας θα είναι η επαναφορά από την ΕΚΤ του καθεστώτος παροχής φθηνής ρευστότητας (waiver) προς τις ελληνικές τράπεζες  – απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 2 Ιουνίου.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η δημιουργία προσδοκιών για εισροή ξένων κεφαλαίων – σε πρώτη φάση στο χρηματιστήριο – και η σταδιακή ενίσχυση της ρευστότητας, που θα αυξηθεί μελλοντικά με την αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου  προς επιχειρήσεις και ιδιώτες,  εκτιμάται ότι θα έχουν συνδυαστική πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία και στην κοινωνία. Αντίστοιχη θα είναι η επίδραση και σε πολιτικό επίπεδο, με την ενδυνάμωση της κυβέρνησης και την ενίσχυση της σταθερότητας.

Όμως, η μη ολοκλήρωση της συζήτησης για το χρέος και το γεγονός ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμαπαραμένει υπό αίρεση, ενδεχομένως θα αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες των αγορών τους επόμενους μήνες.

Αλλωστε το σίριαλ των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές δεν έχει τελειώσει – όπως δεν έχει ολοκληρωθεί και η «σκακιστική» αναμέτρηση Ευρωπαίων-ΔΝΤ, με επίκεντρο το ελληνικό χρέος.

Μετέθεσαν το πρόβλημα

Το Ταμείο έκανε ένα βήμα πίσω, ως κίνηση τακτικής για να αποφευχθεί  σε αυτή τη φάση μία εμπλοκή που θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα, οδηγώντας σε ανοικτή αντιπαράθεση με τη Γερμανία. Υποχώρησε από την απαίτησή του για άμεση εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά κράτησε ανοικτό το ζήτημα της συμμετοχής του στο πρόγραμμα, ως μέσο άσκησης πιέσεων προς την Ευρωζώνη. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι αν χρειαστεί θα θέσει φέτος ξανά θέμα χρέους. 

Το ΔΝΤ δήλωσε την πρόθεσή του να μετάσχει στο πρόγραμμα, αλλά διατήρησε το δικαίωμα να αποφασίσει επ’ αυτού έως  το τέλος του έτους, με βάση μία νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Η έκθεση θα συνταχθεί το φθινόπωρο και  θα απαιτεί αποσαφήνιση των μη κοστολογημένων προτάσεων  για παρεμβάσεις στο χρέος, «ώστε να φανεί αν υπάρχει η αναγκαία ελάφρυνση», όπως δήλωσε ο  Πολ Τόμσεν.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ συμφώνησαν  μόνον σε έναν οδικό χάρτη παρεμβάσεων στο χρέος, που θα γίνουν σε τρία στάδια και  θα ποσοτικοποιηθούν  τους επόμενους μήνες.

Ουσιαστικά οι δύο πλευρές αποφάσισαν να μεταθέσουν το πρόβλημα για αργότερα, αποφεύγοντας τώρα μια συζήτηση που δεν θα επέτρεπε να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία.

Οι συμβιβασμοί που οδήγησαν στη συμφωνία

Οι πιστωτές της Ελλάδας έφθασαν σε συμφωνία η οποία θα οδηγήσει στην αποδέσμευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ και δεσμεύθηκαν ότι θα προχωρήσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους γράφει το Bloomberg.

Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ  χαλάρωσε τη σκληρή του στάση, αλλά επέμεινε ότι το πρόγραμμα δεν οδηγεί σε δημοσιονομική βιωσιμότητα.

«Εμείς από την πλευρά μας κάναμε ένα μεγάλο συμβιβασμό, υποστηρίξαμε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να εφαρμοστούν τώρα, αλλά έπρεπε να συμφωνήσουμε ότι τελικά θα εγκριθούν στο τέλος του προγράμματος» είπε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, και πρόσθεσε ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου. «Όλοι δείξαμε ευελιξία» πρόσθεσε.

Μετά από μία συνεδρίαση 11 ωρών, οι υπουργοί συμφώνησαν στην αποδέσμευση της δόσης που ήδη έχει καθυστερήσει και έθεσαν τον «οδικό χάρτη» για την ελάφρυνση του χρέους. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά την υποχώρηση του ΔΝΤ στο θέμα του χρέους. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα σε αυτές η Γερμανία και η Ολλανδία, στις οποίες θα διεξαχθούν εκλογές τον επόμενο χρόνο, επέμειναν ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα συναντήσουν την αντίδραση του εκλεκτορικού σώματος που έχουν κουραστεί από την βοήθεια στην Ελλάδα.

Πολιτικό κεφάλαιο

Η αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, θα δοθεί σε δύο δόσεις, η πρώτη των 7,5 δισ. ευρώ θα αποδεσμευθεί τον Ιούνιο για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί το Σεπτέμβριο.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί πριν από ένα μήνα τονίζοντας ότι οι υπουργοί οδήγησαν στα άκρα το πολιτικό τους κεφάλαιο για να προχωρήσει η συμφωνία.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις για περισσότερη λιτότητα και την Ευρώπη να μην επιθυμεί να ενισχύσει τον Ευρωσκεπτικισμό με φόντο το δημοψήφισμα στη Βρετανία, οι υπουργοί ευθυγραμμίστηκαν με το πακέτο που θα αποτρέψει την επανάληψη μίας κρίσης σαν αυτή του περασμένου καλοκαιριού που έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ.

Η ευρωζώνη συμφώνησε ότι η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το 15% του ΑΕΠ της χώρας μεσοπρόθεσμα και όχι πάνω από το 20% μακροπρόθεσμα. Επίσης το Eurogroup συμφώνησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για την Ελλάδα θα ανέλθει στο 3,5%, ένα πλεόνασμα που προηγουμένως το ΔΝΤ είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να το διατηρήσει.

Η συμφωνία είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, που ανοίγει το δρόμο για το τέλος του κύκλου της ύφεσης και της λιτότητας είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Αυτή η συμφωνία υπογραμμίζει τις σημαντικές προσπάθειες και την εμπιστοσύνη που μπορούμε να έχουμε στην ελληνική κυβέρνηση» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.