ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι συνεργάτες του Τσίπρα που ήθελαν το δημοψήφισμα

Ένα ισχυρό μπλοκ υποστήριξης του σεναρίου του δημοψηφίσματος, αποτελούμενο από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι και άσκησαν έντονες πιέσεις στην υλοποίησή του, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που αποφάσισε την προσφυγή στο δημοψήφισμα.

 

Όπως αναφέρουν τα «Παραπολιτικά», Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς, Νίκος Βούτσης,Πάνος Σκουρλέτης αλλά και Γιάννης Βαρουφάκης ήταν εκείνοι που υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, κάτι που βέβαια μελετούσε το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και καιρό, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους οδηγούσαν σε απόλυτο αδιέξοδο και η κυβέρνηση βρισκόταν ενώπιον του διλήμματος «άτακτη υπαναχώρηση η ρήξη απέναντι στα τελεσίγραφα των δανειστών».

Εξάλλου, για την προετοιμασία μίας τέτοιας επιλογής, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε συναντήσεις το τελευταίο διάστημα τόσο με στενούς του συνεργάτες όσο και με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και με τον Νίκο Βούτση, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκουν αυτές οι διαδικασίες.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, όλο το προηγούμενο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου εξέταζαν με προσοχή και την πρόταση που είχε καταθέσει τον Νοέμβριο του 2011 ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πριν από την ολοκλήρωση της τότε διαπραγμάτευσης.

Ο Γιάννης Δραγασάκης από την προεκλογική περίοδο είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, περιγράφοντας μία τέτοια εξέλιξη ως το plan B, μετά τη ρήξη. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι ο Πάνος Σκουρλέτης τον Απρίλιο είχε αφήσει ανοιχτό «παράθυρο» για προσφυγή στον λαό, αν τα πράγματα έφταναν σε αδιέξοδο.

Αποκαλυπτικά των προθέσεων στελεχών της κυβέρνησης και της πίεσης που ασκούσαν αυτά προς το Μέγαρο Μαξίμου ήταν και όσα είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του τον Μάιο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Μπορούμε να μετατρέψουμε σε μπούμερανγκ τις εκβιαστικές απειλές» είχε προειδοποιήσει, τονίζοντας πως «αυτές τις ώρες μόνο νέες, μεγάλες, ενωτικές λαϊκές κινητοποιήσεις μπορούν να σώσουν με σιγουριά ξανά την παρτίδα και να δώσουν τη δύναμη και την ώθηση στην κυβέρνηση να μην υποκύψει».

Τον ίδιο μήνα, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είχε υποστηρίξει τη λύση του δημοψηφίσματος, εάν η κυβέρνηση δεν μπορούσε να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους που να είναι «στο πλαίσιο του προγράμματος για το οποίο την ψήφισε ο ελληνικός λαός». Ο ίδιος έναν μήνα πριν, μιλώντας στο Mega, είχε τονίσει ότι μετά από ένα δημοψήφισμα οι εταίροι θα πρέπει να δεχθούν τη νέα ετυμηγορία των Ελλήνων και να κάτσουν ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και όσα είχε πει τον Μάρτιο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera» αναφορικά με τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση. «Αν δεν δεχθούν το σχέδιό μας, θα υπάρξει πρόβλημα». «Αλλά», είχε προσθέσει, «όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είμαστε καρφωμένοι στις θέσεις μας, μπορούμε να πάμε πίσω, σε εκλογές, ή να κάνουμε ένα δημοψήφισμα».

Την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία με τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος υποστήριζαν όλο το προηγούμενο διάστημα και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Μεταξύ αυτών, ο Νίκος Φίλης και ο Κώστας Λαπαβίτσας. Στο παρασκήνιο, σύμφωνος με το εν λόγω σενάριο ήταν και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορος Βερναδάκης, αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.