ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι υποχωρήσεις που έφεραν τον «ιερό» συμβιβασμό

Τη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων για τα θρησκευτικά, με εκατέρωθεν υποχωρήσεις, επιδίωξαν κυβέρνηση και Εκκλησία κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

 

Στη συνάντηση παρόντες ήταν και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, Παιδείας κ. Νίκος Φίλης, καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευσαν οι Μητροπολίτες Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Μεσογαίας κ. Νικόλαος και ο νομικός σύμβουλος της Ιεραρχίας, κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά της κυβέρνησης τονίστηκε ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί η εγκύκλιος για το πρόγραμμα διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών αλλά θα γίνουν βελτιώσεις σταδιακά σε άμεση συνεργασία με την Εκκλησία για τα προβλήματα που υπάρχουν. Στο τέλος του έτους θα γίνει συνολική αξιολόγηση και διορθώσεις επί του μαθήματος.

Μάλιστα στην αρχή της συνάντησης το κλίμα ήταν βαρύ για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για το ρόλο της Εκκλησίας στην «ηθική έκπτωση της κοινωνίας», αλλά και μετά τη συνολική επίθεση Ιερώνυμου στην αριστερά, που είχε γίνει λίγες ώρες πριν στην Ιερά Σύνοδο.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Νίκου Φίλη ότι: «Το νέο πρόγραμμα είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας και θα εφαρμοστεί με τα περσινά βιβλία για την ώρα και θα αξιολογηθεί το μάθημα με τις απόψεις της Εκκλησίας να εισακούονται. Το νέο πρόγραμμα συνεχίζεται χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει πρόβλημα με την Εκκλησία. Δεν έχουμε δογματική άποψη, θα ακούσουμε τους εκκλησιαστικούς παράγοντες και στο τέλος της χρονιάς θα επανεξετάσουμε το μάθημα. Υπάρχουν απόψεις και από τη δική μας πλευρά και από την πλευρά της Εκκλησίας. Έγινε σεβαστή η υποχρεωτικότητα του μαθήματος, να μην μειωθούν οι ώρες και να υπάρχει μια κατεύθυνση για την Ορθόδοξη πίστη εντός του προγράμματος».

Ο υπουργός είπε ότι συνεχίζεται το μάθημα με τα νέα προγράμματα, «συνεχίζουμε και δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας για το θέμα αυτό, διότι ήδη έχουν εκδοθεί τα νέα προγράμματα, γίνονται οι επιμορφώσεις των καθηγητών, αλλά επαναλαμβάνω δεν έχουμε μία αντίληψη δογματική. Θα κάνουμε διάλογο, θέλουμε τον διάλογο, θα ξανακούσουμε τις απόψεις που θα διατυπωθούν επί των συγκεκριμένων προγραμμάτων, από εκκλησιαστικούς παράγοντες και θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του μαθήματος στο τέλος της χρονιάς».

Επανέλαβε ότι τα αναλυτικά προγράμματα αλλάζουν, αλλά θα συνυπάρχουν με τα παλαιά βιβλία φέτος, προσθέτοντας ότι έτσι κι αλλιώς εμείς δεν έχουμε την άποψη ότι το μάθημα πρέπει να γίνεται με ένα βιβλίο, θέλουμε το μάθημα να είναι πιο πλούσιο, θέλουμε μια αντίληψη βιωματική στην διδασκαλία για θεματική διδασκαλία, πάντοτε τηρώντας τρεις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και από τον αρχιεπίσκοπο.

Η Εκκλησία περιμένει «διορθωτικές κινήσεις», από πλευράς του υπουργείου Παιδείας, στην εγκύκλιο για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών ενώ ποντάρουν στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Ο αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι τα Θρησκευτικά θα συνεχίσουν να διδάσκονται με τα παλιά βιβλία, μέχρι να γραφτούν νέα έπειτα από συνεννόηση και διάλογο ανάμεσα στην Εκκλησία και την πολιτεία.

Σε ενημερωτικό του σημείωμα, το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι κατά τη συνάντηση «υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί».