Για το Αφγανιστάν και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο προσφυγικό υπάρχει συναντίληψη με την Τουρκία, αλλά η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο 2015, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», σημείωσε πως η χθεσινή επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν ήταν πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, αλλά, εξ όσων αντιλαμβάνεται, υπήρχε και στις σκέψεις της απέναντι πλευράς.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει παράπλευρη συνέπεια, με ενδεχόμενες μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές και προς την περιοχή μας.
«Έγινε συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα. Και συναντίληψη και καθαρές εξηγήσεις. Υπάρχει συναντίληψη της όλης κατάστασης και έγιναν καθαρές εξηγήσεις από ελληνικούς πλευράς, δηλαδή να στηρίξουμε τις χώρες κοντά στο Αφγανιστάν για να επιστέψουν οι άνθρωποι στις εστίες τους όταν βελτιωθεί η κατάσταση» ανέφερε. Όπως σύμπλήρωσε, «είμαστε σε εγρήγορση να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να εργαλειοποιήσει την κρίση στο Αφγανιστάν».
Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «ούτε η Τουρκία επιθυμεί ροές, αλλά είναι ξεκάθαρο και ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, έχει θωρακίσει τα σύνορά της. Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνές 2015 και να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι» ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου. Όπως συμπλήρωσε, «το μήνυμα αυτό εκπέμπεται σε όλους τους τόνους. Είναι απολύτως καθαρή αυτή η εικόνα και στην Ευρώπη, και σε τρίτες χώρες. Νομίζω ότι και η Τουρκία έχει αυτή την εικόνα, μέσα από διάφορα κανάλια, αλλά και πραγματικά περιστατικά της προηγούμενης περιόδου…
Είμαστε σε εγρήγορση, παίρνουμε όλα τα μέτρα στις πύλες εισόδου στα νησιά μας και στον Έβρο. Έχουμε τα ραντάρ και τις κεραίες και τα αυτιά μας ανοιχτά παντού, σε διπλωματικό επίπεδο, για να παρακολουθούμε το τι εξελίσσεται εκεί» υπογράμμισε και συνέχισε:
«Είμαστε σε εγρήγορση, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν – γιατί αυτός είναι ο κίνδυνος τώρα- να εργαλειοποιήσει την κρίση στο Αφγανιστάν. Και απολύτως ευθυγραμμισμένοι με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι είναι να κάνουμε, αν δημιουργηθεί θέμα ανθρωπιστικής κρίσης. Η χώρα έχει επιδείξει τον ανθρωπισμό της στην πράξη πολλές φορές. Άλλο, όμως, ανθρωπισμός, άλλο «ξέφραγο αμπέλι». Για να μπορέσεις να διαχειριστείς με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου το μεταναστευτικό ή το προσφυγικό, πρέπει να φυλάς αξιόπιστα τα σύνορά σου, να έχεις την ευχέρεια να το κάνεις, να έχεις διαδικασίες. Αυτό είναι που έλειπε από τη χώρα στο παρελθόν και που τώρα είναι μια πραγματικότητα» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.