ΠΟΛΙΤΙΚΗ

‘Ώρα μηδέν, για την ελληνική κυβέρνηση! Σήμερα η λίστα των μεταρρυθμίσεων στα χέρια των δανειστών.

Σήμερα το πρωί φθάνει στους εκπροσώπους των θεσμών, στον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσχοβισί και τους επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ, Κριστόν Λαγκάρντ, το περιβόητο κείμενο με τις μεταρρυθμίσεις, που προτείνει η Αθήνα και το οποίο αναμένεται να αξιολογηθεί κάτω από το μικροσκόπιο των Βρυξελλών, γραμμή προς γραμμή.

Στην περίπτωση, που υπάρχει θετική έκβαση, το βράδυ της Δευτέρας, θα πάρει το πράσινο φως μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών. Εάν υπάρξουν ενστάσεις, κυρίως από τη γερμανική πλευρά, που παρακολουθεί με ιδιαίτερη αυστηρότητα τη διαδικασία, τότε θα υπάρξει και νέος κύκλος σκληρών διαπραγματεύσεων.

Εντωμεταξύ σήμερα στις 11:00 θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο, ενώ αναμένεται να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα και η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσπάθεια του Μαξίμου είναι πώς θα ελέγξει τις εσωτερικές αντιδράσεις. Η εκτίμηση είναι ότι στην ευρύτερη κοινωνία ο συμβιβασμός έγινε σε γενικές γραμμές δεκτός με ανακούφιση και ότι οι διαφωνίες και οι κριτικές αφορούν κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιρρίπτουν σε όσους βουλευτές αντιδρούν, ότι δεν αναγνωρίζουν το περιβάλλον και τις ξεχωριστές συνθήκες, μέσα στις οποίες προέκυψε η ενδιάμεση συμφωνία.

Ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων με τις μέχρι τώρα πληροφορίες περιλαμβάνει:

 – Ολόκληρο τον πρώτο πυλώνα της Θεσσαλονίκης, που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
 – Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα, που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
– Όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

 Δίκαιο φορολογικό σύστημα

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγή

Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθορά

Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό)

 Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

Επίσης, δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.