της Ισιδώρας Μαρτίνου
Μεγάλο πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και ζητά πρόσθετα μέτρα για το 2016-2017, προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση.
Οι «κόκκινες« γραμμές της κυβέρνησης στις συντάξεις λειάνθηκαν και ήδη συζητούνται περικοπές στις κύριες από 1000 ευρώ και πάνω, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας δεν έχει αποκαλύψει από ποσό και πάνω θα μπει σε συνομιλίες με το ΔΝΤ για ενδεχόμενες μειώσεις στις συντάξεις.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης έχουν στις 11 το τελευταίο ραντεβού της ελληνικής πλευράς με το κουαρτέτο, το οποίο θα αναχωρήσει στις 15.00 μετά το μεσημέρι για να επιστρέψει μετά από 10 ημέρες στην Αθήνα, για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά, με την αποχώρηση των δανειστών, είναι πολλά και κρίσιμα: Περικοπές στις κύριες συντάξεις, ασφαλιστικές εισφορές, κόκκινα στεγαστικά και μικρομεσαία επιχειρηματικά δάνεια και το νέο φορολογικό. Όπως λένε κυβερνητικές πηγές, στο τραπέζι δεν έχουν μπει -προς ώρας- απαιτήσεις για νέες μειώσεις, αν και το τελεσίγραφο που έστειλε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ για «βαθιά μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού», αν θέλουμε να ελπίζουμε σε ελάφρυνση χρέους, έδειξε ουσιαστικά στο δρόμο των νέων θυσιών.
Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει και το θέμα των αλλαγών στη φορολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με το σενάριο για την επιβολή ενός ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50%, για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 50.000-60.000 ευρώ, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό Δημόσιο «θρέφει» τη φοροδιαφυγή και όχι τα φορολογικά έσοδα. Η πίεση αυτή διαφαίνεται πως μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίεση και σε πιο χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, κάτω ίσως και από τα 30.000 ευρώ το χρόνο.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί να δείξει στους πιστωτές ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο» και το ίδιο είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στην 'Ανγκελα Μέρκελ, στη συναντηση που είχαν χθες στο Λονδίνο. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι φορείς που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους «συμφέρουν» την κυβέρνηση και το μήνυμα που θα θέλει να στείλει στους εταίρους, αν και η ιστορία έχει δείξει ότι ποτέ οι Ευρωπαίοι εταίροι και, κυρίως, το ΔΝΤ δεν πείστηκαν από τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Αν και, Μαξίμου και κυβερνητικοί βουλευτές, προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι το ΔΝΤ είναι αυτό που εμμένει σε παράλογες απαιτήσεις, η χειμερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέδειξε περίτρανα, ότι Ευρώπη και Ουάσινγκτον λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Η διαπραγμάτευση είναι πολύ σκληρή όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις των υπουργών που μετέχουν σε αυτές, ενώ είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι ευελπιστεί ότι θα προκύψει σύντομα «μια λύση συμφέρουσα για τον τόπο». Στην κυβέρνηση φαίνεται ότι συνδέουν τις σκληρές αποφάσεις για το Ασφαλιστικό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για το χρέος. Αυτό, πάντως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπές στις κύριες συντάξεις του συνόλου της μεσαίας τάξης, ως θυσία στο βωμό ενός χρέους που λίγο ενδιαφέρει πλέον αν θα μειωθεί (και όχι ονομαστικά).