ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Κασσελάκη: «Είμαι εδώ, γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες, δείξτε αυτοσυγκράτηση»

Η πρώτη δημόσια παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί την πρόταση μομφής που κατατέθηκε εναντίον του, ήταν γεμάτη αιχμές και έντονα μηνύματα.

Στόχος των αποδοκιμασιών ήταν διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κώστα Ζαχαριάδη να αποκαλείται «καρεκλοκένταυρος», και τον Αλέκο Φλαμπουράρη να πέφτει θύμα χυδαίων χαρακτηρισμών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει λόγο ακόμα και για την επιστράτευση κάποιου «δήθεν υποστηρικτή» του που φορούσε καπέλο με το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθώντας να τον συσχετίσουν με μια αποσταθεροποιητική, ακροδεξιά ρητορική.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις έξω από την Κουμουνδούρου, ο Κασσελάκης κάλεσε τους φίλους και υποστηρικτές του στον ΣΥΡΙΖΑ να επιδείξουν ψυχραιμία, αποφεύγοντας να οργανώσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ή να σαμποτάρουν την επίσκεψη του Νίκου Παππά στη ΔΕΘ

«Η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε από τους συντρόφους του να μετατρέψουν την οργή τους σε δημιουργικότητα. Στο τέλος, με μια φράση που δείχνει ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή, κατέληξε με το μήνυμα «Είμαι εδώ».

Αποδοκιμασίες στην Κουμουνδούρου
Υπό έντονες αποδοκιμασίες, στα όρια της χυδαιότητας, υποδέχτηκαν άγνωστοι στην Κουμουνδούρου, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα ξεκίνησαν με την άφιξη του Κώστα Ζαχαριάδη, τον οποίο και χαρακτήρισαν ως καρεκλοκένταυρο». Όμως δεν σταμάτησαν εκεί, μιας και έκαναν λόγο για «άεργους και νούμερα».

Οι παραευρισκόμενοι αποκάλεσαν τον Αλέκο Φλαμπουράρη «κ**ογερο», ενώ από τα βέλη τους δεν ξέφυγαν οι Όλγα Γεροβασίλη και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ορίστηκε για μετά τις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης (12/09), ελάχιστα 24ωρα μετά την πρόταση μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη.

Το παρασκήνιο: «Το Καπιτώλιο αλά γκρέκα που δεν πραγματοποιήθηκε»
Πριν από αυτή την παρέμβαση, η εσωκομματική ένταση βρισκόταν στα ύψη, με ανώτερο στέλεχος των «87» (ομάδα που πρόσκειται στον Αλέξη Τσίπρα) να δηλώνει ότι «το Καπιτώλιο αλά γκρέκα απέτυχε», σχολιάζοντας τις προσπάθειες του Στέφανου Κασσελάκη να επανέλθει δυναμικά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο χαρακτηρισμός «Τραμπ των Βαλκανίων» αποδόθηκε στον Κασσελάκη, θέλοντας να τονίσει τη ρήξη και τον διχασμό που προκαλεί η φιλοδοξία του να διατηρήσει τον έλεγχο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λίγο πριν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ακόμα επεισόδιο ήρθε να προσθέσει ένταση. Ο Μανώλης Καπνισάκης, εκ μέρους του Στέφανου Κασσελάκη, επικοινώνησε με τη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγγου, για να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με το ποιος φέρει την ποινική και διοικητική ευθύνη του κόμματος. Όταν η Σβίγγου παρέπεμψε το ζήτημα στον οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, αυτός απάντησε στον Κασσελάκη ότι «Εσύ είσαι ο πρόεδρος, εκτός αν μου υπογράψεις πληρεξούσιο». Ο Κασσελάκης απάντησε πως δεν μπορεί να υπογράψει ένα τέτοιο έγγραφο, καθώς δεν είναι ενήμερος για τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Τα γεγονότα οδήγησαν σε μια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό κλίμα έντασης.

Η παρέμβαση του Κασσελάκη ήρθε ως προσπάθεια αποκλιμάκωσης αυτής της κρίσης, καλώντας σε ηρεμία και ενότητα, ενώ ο ίδιος συνεχίζει να δίνει στίγμα πολιτικής παρουσίας με σταθερή αποφασιστικότητα.

Διαφωνία μεταξύ των νομικών
Την άποψη αυτή ήρθαν να συνεπικουρήσει ανάρτηση του συνταγματολόγου Ξενοφώντα Κοντιάδη όπου υποστήριξε ότι «Η άρση της εμπιστοσύνης δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία από την κομματική βάση. Όμως εκλήφθηκε ως έκπτωση και ο πρόεδρος Κασσελάκης με τους συνεργάτες του αποχώρησαν».

Ο καθηγητής Νομικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Birkbeck Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Κώστας Δουζίνας χαρακτήρισε εσφαλμένη την ερμηνεία του Ξ. Κοντιάδη και με ανάρτησή του στο Facebook ότι «η άρση εμπιστοσύνης σε θεσμικό παράγοντα (Πρωθυπουργό, Υπουργό, Δήμαρχο κλπ) από το σώμα στο οποίο λογοδοτεί σημαίνει την αυτόματη έκπτωση του οποιαδήποτε ερμηνευτική μέθοδο υιοθετήσουμε. Διαφορετικά έχουμε την παράδοξη λύση ότι ένας πρόεδρος παραμένει στην θέση του παρ΄ ότι έχει εκδιωχθεί από το μόνο κυρίαρχο σώμα».

Στη συνέχεια προσθέτει: «Υπάρχει και άλλη εκδοχή. Ο Ξενοφών μπορεί να εννοεί κάτι που δεν το λέει δηλαδή ότι μετά την αποπομπή του ο κ Κασσελάκης παραμένει “υπηρεσιακός” πρόεδρος μέχρι την εκλογή νέου προέδρου. Αυτό είναι κάτι που μπορούσε να αποφασίσει η ΚΕ εφ΄ όσον υπήρχε η σχετική πρόταση. Ο κ. Κασσελάκης με την πρόωρη αποχώρηση του από την αίθουσα συνεδρίασης απέρριψε εμπράκτως οποιαδήποτε τέτοια πρόταση που δεν υπήρξε εξ άλλου».