Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ ζητεί από την κυβέρνηση να ετοιμάσει έως τη Δευτέρα «σοβαρές, συνταγματικά νόμιμες, συγκεκριμένες, τεχνικά τεκμηριωμένες και δημοσιονομικά μετρήσιμες προτάσεις που να μπορούν να αξιολογηθούν θετικά και σε τεχνοκρατικό και σε πολιτικό επίπεδο».
Σε αυτό το πλαίσιο, συμπληρώνει ότι μπορεί να είναι χρήσιμη η προεργασία που είχε γίνει πριν από τις εκλογές «όταν η χώρα είχε ακόμη ως στόχο να βγει μέχρι 28 Φεβρουαρίου από το μνημόνιο και να περάσει στην φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής».
Ακόμα, αναφέρει ότι δεν υπάρχει ούτε ενημέρωση των κομμάτων και της Βουλής, ούτε κάποια στοιχειώδης προσπάθεια για ευρύτερη συναίνεση και συστράτευση ενόψει ορατών μεγάλων προβλημάτων.
Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ενώ στην αρχή η κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν θέλει τις υπολειπόμενες δόσεις αλλά χρηματοδότηση μέσω ΕΚΤ, ELA και εντόκων γραμματίων, ιδέα που απορρίφθηκε με απόλυτο τρόπο από την ΕΚΤ, θα παρουσιάσει στο Eurogroup της Δευτέρας επτά μεταρρυθμίσεις «με στόχο την εκταμίευση μέρους έστω των υπολειπόμενων δόσεων του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος, προκειμένου να καλυφθούν επιτακτικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας».
Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος των υπολειπόμενων προς καταβολή δόσεων αφορά το σκέλος του προγράμματος του ΔΝΤ που κάνει τις δικές του αξιολογήσεις, με βάση τα δικά του κριτήρια, τα οποία ενσωματώνονται στο δικό του μνημόνιο που είναι παρόμοιο αλλά όχι ταυτόσημο με το ευρωπαϊκό. Ακόμα, «θυμίζει» ότι «η κυβέρνηση αρνήθηκε να φέρει στη Βουλή την παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου της Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης που ήδη υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύοντας τη χώρα».
Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι η κυβέρνηση:
– υπόσχεται με την επιστολή του κ. Βαρουφάκη να φέρει τη συμφωνία με το Eurogroup για κύρωση στην Βουλή!
– προτείνει οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» ( τρόικα ) να γίνουν στις Βρυξέλλες.
– θέτει υπό τον έλεγχο και την έγκριση των «θεσμών» και τελικά του Eurogroup το νομοσχέδιο για τα προνοιακά μέτρα που όμως ήδη κατατέθηκε και συζητείται στη διαρκή επιτροπή της Βουλής.
– θέτει υπό τον έλεγχο και την έγκριση των «θεσμών» και τελικά του Eurogroup την πρόταση για τις εκατό δόσεις που έχει ήδη παρουσιάσει σε δυο διαφορετικές εκδοχές ως δεδομένη.
Ως προς τις προτάσεις που αφορούν στο δημοσιονομικό συμβούλιο, τον οργανικό νόμο περί προϋπολογισμού και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι είναι τελείως γενικόλογες, χωρίς ουσιαστικό σεβασμό στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και χωρίς δημοσιονομική αποτίμηση της προστιθέμενης αξίας τους.
Για την πρόταση περί άντλησης δημοσιονομικών εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια, αναφέρει ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια έβρισκε ουσιαστικά αντίθετο το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ασκεί δριμεία κριτική σχετικά με την πρόταση, όπως την αναφέρει, για «σύλληψη της φοροδιαφυγής με τη συγκρότηση εκτεταμένου μηχανισμού ημιεπαγγελματιών κουκουλοφόρων (ακόμη και αλλοδαπών τουριστών) που θα καταγράφουν οπτικοακουστικά και θα καταγγέλλουν παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας».
Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι «πρόκειται για την επιτομή της ανατριχιαστικής φασίζουσας ελαφρότητας. Πρόκειται για καφκικό σχέδιο που συνέλαβαν άνθρωποι χωρίς αίσθηση ούτε του τι σημαίνει κράτος δικαίου, δικαιώματα και Σύνταγμα, ούτε του τι είναι και πώς λειτουργεί η κοινωνία των πολιτών σε σχέση με την αγορά».