ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας προς όλες τις χώρες της Βαλκανικής

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην 11η Διαβαλκανική Σύνοδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα, στην οποία συμμετέχουν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου, Σκόπια, Ρουμανίας, Σερβίας και Τουρκίας.

 

 

 

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των Χωρών της Βαλκανικής για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ώστε να αποτελέσουν τα Βαλκάνια την γέφυρα της Ανατολής προς την Δύση, ενώ υπογράμμισε την σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας όλων των Βαλκανικών Χωρών, υπενθυμίζοντας τις προϋποθέσεις, τις οποίες δεν θέτει μονομερώς η Ελλάδα, αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ίδιο το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Και αυτές, όπως επισήμανε, είναι τρεις κατά βάση: «Η πρώτη είναι ότι αυτός που θέλει να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια δεν πρέπει μόνο να διακηρύσσει την ειρήνη. Πρέπει να πιστεύει βαθιά σε αυτήν. Η ειρηνική συνύπαρξη για τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ζήτημα "πιστεύω", ζήτημα συνείδησης. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός της Ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας. Γιατί αυτός ο σεβασμός είναι, οπωσδήποτε, προϋπόθεση της ειρηνικής συνύπαρξης. Και τρίτη προϋπόθεση είναι ο ειλικρινής σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, καθώς και των βασικών Αρχών του Ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος προς τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ έκανε λόγο για «αυτονόητες προϋποθέσεις τις οποίες, είμαι βέβαιος, ότι όλοι ενστερνίζεσθε. Γιατί το ύψος της αποστολής σας είναι εκείνο που διαμορφώνει και το μέτρο της δικής σας ευθύνης. Οι Βαλκανικοί Λαοί έχουμε πικρή εμπειρία από το παρελθόν. Καιρός είναι να διδαχθούμε από αυτήν. Και στους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς μας να συνεργασθούμε».

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μπορούν να μας χωρίσουν. Η ειρήνη ανάμεσά μας, η ειρηνική συνύπαρξη, είναι αναγκαία όχι μόνο για κάθε Λαό μας, αλλά για να μπορέσουμε να δώσουμε στα Βαλκάνια, σε αυτή την άκρη της Ευρώπης, την δυνατότητα να παίξει τον δικό του ρόλο μέσα στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, «Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς όλες τις Χώρες της Βαλκανικής. Και το εννοούμε αυτό. Το λέμε με αγάπη αλλά και με αγωνία. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Το ίδιο και οι ευθύνες μας. Άλλο τόσο όμως μεγάλες είναι και οι δυνατότητές μας. Αρκεί να μπορέσουμε να πάρουμε το μήνυμα των καιρών και, ιδίως, να καταλάβουμε τις βαθύτερες αγωνίες των Λαών μας».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ