Υπερψηφίστηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας το πολυνομοσχέδιο με τον αυτόματο κόφτη δημοσιονομικών δαπανών, αλλά και τους νέους έμμεσους φόρους σε τρόφιμα, καύσιμα, ποτά, τσιγάρα. Όχι στα άρθρα 184-204 για το Υπερταμείο και στην τροπολογία για τον κόφτη.
«Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ καταψήφισαν επί της αρχής η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.
Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση αυτή θα κλείσει την τετραετία, που προβλέπει το Σύνταγμα, ενώ απάντησε με ειρωνία στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για 4% ανάπτυξη και χαμηλότερα πλεονάσματα. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο δημοσιονομικός κόφτης δεν θα εφαρμοστεί.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι επικίνδυνη και πρέπει να φύγει το συντομότερο, γι' αυτό το αίτημά μας για εκλγοές παραμένει και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή.
Σε μια ακόμη δέσμευση, ότι η κυβέρνηση δεν θα ξαναψηφίσει τέτοιου είδους νομοθέτημα όπως το σημερινό πολυνομοσχέδιο, προχώρησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αναφορικά με τον κόφτη δαπανών, ο Πάνος Καμμένος, σημείωσε ότι δεν ψηφίζονται συγκεκριμένα μέτρα, αλλά μια δικλείδα ασφαλείας για την περίπτωση που οι εκτιμήσεις των δανειστών πέσουν έξω.
Από το νέο μνημόνιο, θα πληγούν όχι μόνο οι αγρότες οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι άλλοι κλάδοι, αλλά επιπλέον, δεν θα αποδώσουν τα μέτρα και θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, όπως έγινε και με τα προηγούμενα μνημόνια", ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.
Για ασφυξία του λαού, με αιχμή τα νέα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής, πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Μετά από κάθε, «σκληρή» διαπραγμάτευση που κάνετε, ανεβάζετε του φόρους. Έλεος, μην διαπραγματεύεσθε άλλο» τόνισε δηκτικά.
Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ότι εκχώρησε την εθνική περιουσία και παρέδωσε στους δανειστές την εθνική κυριαρχία. «Βάλατε την χώρα σε ταπεινωτική εποπτεία. Ο πλούτος είναι στην διαχείριση των ξένων και τα σπίτια των Ελλήνων τα δίνετε στα κοράκια των αγορών. Όλα αυτά για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους οι δανειστές. Μεγάλη επιτυχία του Σόιμπλε. Αυτό που πετύχατε είναι συμφωνία με όρους συνθηκολόγησης ηττημένου. Αυτή είναι η συμφωνία κ. Τσίπρα, άξιος ο μισθός σας!», είπε.
«Έχω μία πληροφορία την οποία οφείλω να μεταφέρω στο κοινοβούλιο. Μία πληροφορία που με ανησυχεί πάρα πολύ. Σε ότι αφορά τον “κόφτη” και το Ταμείο, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι συνέταξαν το κείμενο και η Ελλάδα δεν άλλαξε ούτε ένα “ν”», είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. «Αυτό αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει. Σημαίνει ότι δόθηκε ένα κείμενο, πίσω από την άποψη ότι υπάρχει αναξιοπιστία στην Ελλάδα και είπαν: “όταν εκτροχιάζονται οι στόχοι θα κόβουμε από κάποιους κωδικούς χρήματα ή θα πουλάμε τη γη και τη δημόσια περιουσία”», πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης.