Την πεποίθησή του ότι η ελληνική οικονομία είναι σε σταθερή και ισχυρή τροχιά ανάπτυξης εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Αναφορικά με τις διεθνείς εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις στην εγχώρια στρατηγική, ο υπουργός επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου δεν αναθεωρείται, καθώς στηρίζεται σε ένα προκαθορισμένο πλαίσιο δαπανών. Εξαιρέσεις, όπως είπε, προβλέπονται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτων γεγονότων, όπως φυσικές καταστροφές.
Ο υπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας «αυταπόδεικτα καλή», υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτυπώνεται τόσο στη βελτίωση του πιστοληπτικού της προφίλ όσο και στα θετικά δημοσιονομικά της μεγέθη. Απαντώντας στο ερώτημα εάν η χώρα είναι οικονομικά θωρακισμένη, ξεκαθάρισε ότι τα θεμέλια είναι στέρεα και ότι η Ελλάδα πορεύεται με σαφή στρατηγική.
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και έτσι μπορεί να αντέξει τις όποιες αναταράξεις αντιμετωπίσει από τους δασμούς των ΗΠΑ», ανέφερε.
Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας πως αυτές είναι που απελευθερώνουν το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι είναι κρίσιμη η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα εμπιστοσύνης.
Απαντώντας στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο θα κόστιζε 7,8 δισ. ευρώ, ποσό που δεν υπάρχει στα διαθέσιμα του κράτους. Ακόμη και αν υπήρχε, όπως σημείωσε, δεν θα ήταν συνετό να δαπανηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του δημοσιονομικού πλεονάσματος, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε τρεις βασικές κατευθύνσεις: εθνική, αναπτυξιακή και κοινωνική προτεραιοποίηση. Παρέπεμψε δε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και στις εξαγγελίες που θα πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Αναφερόμενος στο φαινόμενο του «πληθωρισμού στο ράφι», προανήγγειλε ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά, με αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων. Παράλληλα, μιλώντας για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, επισήμανε πως όσο ενισχύεται η ψηφιακή διείσδυση, τόσο μειώνεται η ανάγκη για οριζόντια μέτρα, όπως τα τεκμήρια.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην επερχόμενη επίσκεψή του στην Πολωνία, στο πλαίσιο του Eurogroup, υπενθυμίζοντας το παρελθόν όταν η χώρα βρισκόταν στο χείλος της εξόδου από το ευρώ. Τόνισε πως από τότε μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει διανύσει τεράστια απόσταση, χάρη στις θυσίες και την υπερπροσπάθεια του ελληνικού λαού.