ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλαφόν στις θητείες βουλευτών και υπουργών της νέας παράταξης προτείνει ο Ραγκούσης

«Το θέμα της διαρκούς ανανέωσης είναι στρατηγικό θέμα για την επαναπροσέγγιση των προοδευτικών πολιτών. Συνιστά μια μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σύστημα που κανένα κόμμα δεν έχει τολμήσει να καθιερώσει στο εσωτερικό του», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Γιάννης Ραγκούσης, προτείνοντας να τεθεί πλαφόν στις θητείες που μπορούν να κάνουν βουλευτές και υπουργοί.

Με αφορμή άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, όπου προτείνει να τεθεί ανώτατο όριο στους βουλευτές της νέας παράταξης οι τρεις θητείες στην εθνική αντιπροσωπεία, o Γιάννης Ραγκούσης ρωτήθηκε κατά πόσο θεωρεί ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση των συνυποψηφίων του για την ηγεσία της νέας παράταξης στο θέμα αυτό.

«Η συγκεκριμένη πρόταση απευθύνεται σε όλους τους συνυποψηφίους για την ηγεσία. Είναι μία πρόταση για τη θεσμοθέτηση της ανανέωσης. Πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουν το θέμα αυτό να τεθεί στην κρίση των μελών της νέας παράταξης», απάντησε ο Γ. Ραγκούσης και προσέθεσε:

«Προφανώς ο καθένας μπορεί και πρέπει να διατυπώσει τη δίκη του εναλλακτική πρόταση. Άλλος μπορεί να πει κανένα ή διαφορετικό όριο, για παράδειγμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, επειδή δεν εκλέγουμε μόνο ηγεσία αλλά ιδρύουμε και μια νέα παράταξη, το θέμα της διαρκούς ανανέωσης είναι στρατηγικό θέμα για την επαναπροσέγγιση των προοδευτικών πολιτών. Συνιστά μια μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σύστημα που κανένα κόμμα δεν έχει τολμήσει να καθιερώσει στο εσωτερικό του. Προσωπικά, ανεξαρτήτως της απάντησης τους, θα αγωνιστώ ως το τέλος για την οριστική υιοθέτηση αυτού του κανόνα», δήλωσε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υποψήφιος για την προεδρία του νέου κομματικού φορέα της Κεντροαριστεράς, Γιάννης Ραγκούσης. Προσέθεσε μάλιστα ότι η εκλογή του προέδρου πρέπει να γίνει και με ηλεκτρονική ψηφοφορία, ώστε να διευρυνθεί το δημοκρατικό κεκτημένο.

«Με δεδομένο ότι έχει απωλεσθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κομματικό σύστημα, η νέα προοδευτική παράταξη οφείλει να δώσει η ίδια δείγματα γραφής για τις αλλαγές που επαγγέλλεται στο κράτος και στο πολιτικό σύστημα. Ένα θέμα από το οποίο πρέπει να γίνει η αρχή είναι η θεσμοθέτηση μόνιμου κανόνα για την ανανέωση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Γι αυτό προτείνω να προβλέπεται από το καταστατικό της παράταξης ότι οι βουλευτές θα μπορούν να εκλέγονται μόνο για τρεις θητείες ή 12 χρόνια, ενώ όσοι καταλαμβάνουν υπουργικά αξιώματα θα μπορούν να παραμένουν σε αυτά το πολύ μέχρι οκτώ χρόνια. Έτσι η ανανέωση καθίσταται μία διαδικασία συνυφασμένη με την ταυτότητα της νέας προοδευτικής παράταξης. Αυτή η δέσμευση θα αποτελέσει και ένα μήνυμα προς την κοινωνία για το στίγμα της παράταξης και τις πραγματικές προθέσεις του πολιτικού προσωπικού που την απαρτίζει. Και μάλιστα οφείλουμε να δεσμευτούμε προς αυτή την κατεύθυνση από την πρώτη στιγμή», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Ραγκούσης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η θεσμοθέτηση της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού είναι τόσο σοβαρή απόφαση που πρέπει να ψηφιστεί από τους πολίτες που θα πάρουν μέρος στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου. Οφείλουμε να τολμήσουμε για να κινητοποιήσουμε τους νέους που σήμερα έχουν αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές διαδικασίες».

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι συμφωνούν οι συνυποψήφιοί του στο θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, απάντησε: «Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία θα μπορέσουμε να επιχειρήσουμε την επανασύνδεση της προοδευτικής παράταξης με τους νέους, τους ανθρώπους της δημιουργίας, όσους Έλληνες ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία διευρύνουμε το δημοκρατικό κεκτημένο. Οφείλουμε να προσελκύσουμε σε αυτή τη διαδικασία τους νέους, τη γενιά του διαδικτύου, τους πολίτες που βρίσκονται στην παραγωγή, γιατί είναι ακριβώς αυτοί που αποστασιοποίηθηκαν από τα κόμματα, παρόλο που έχουν πολλά να δώσουν στην Ελλάδα του αύριο. Οφείλουμε να τους πείσουμε να επιστρέψουν στο πολιτικό προσκήνιο για να καθορίσουν οι ίδιοι την ανανέωση του πολιτικού δυναμικού της χώρας».