ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Plan X: Τι απαντά ο στενός συνεργάτης του Γ. Βαρουφάκη για την εμπλοκή του στρατού

Να δώσει την απάντησή του στους 23 πανεπιστημιακούς της Ελλάδας και εξωτερικού, χωρίς όμως να έχει διαβάσει την επιστολή τους, επιχειρεί ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ (James K. Galbraith) ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το Plan X ως σύμβουλος του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

 

«Δεν έχω δει την επιστολή. Ομως φαίνεται ότι οι καθηγητές έδωσαν έμφαση σε ορισμένες λεπτομέρειες του υπομνήματος που είχα ετοιμάσει για τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τις προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετώπιζε η ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξωθούσε τη χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ. Αυτή η απειλή ήταν μια σαφής πιθανότητα τον περασμένο χρόνο», γράφει στην Εφημερίδα των Συντακτών

«Το υπόμνημα ήταν γραμμένο κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, όπως είχε δηλώσει δημόσια. Συντάχθηκε κυρίως από ανεξάρτητες πηγές, παράλληλα με την κοινή αίσθηση που παρείχαν λιγοστοί ειδικοί στα οικονομικά και ορισμένοι δικηγόροι. Γράφτηκε στο τραπέζι της κουζίνας μου, αφού δεν ήμουν στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, αλλά ως συνήθως στο Οστιν, όπου διδάσκω.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μια μικρή αναφορά στον ρόλο του υπουργείου Αμυνας, με το οποίο δεν είχα καμία επαφή, είτε απευθείας είτε έμμεσα. Οι καθηγητές το μνημονεύουν, σε μια απόπειρα να θυμίσουν τη δικτατορία που έληξε το 1974. Στην πραγματικότητα, δεν έχει απομείνει κανείς από εκείνη την περίοδο και η σύντομη αναφορά στο παράρτημα του βιβλίου μου συνδέεται με αποθέματα καυσίμων, ένα απολύτως εύλογο ερώτημα.

Επειδή από παλιά ήμουν αντίθετος με τον πόλεμο στο Βιετνάμ, μέλος της καμπάνιας του Τζορτζ ΜακΓκάβερν και αντίθετος με τον πόλεμο στο Ιράκ, επίσης ως επικεφαλής για είκοσι χρόνια στην επαγγελματική ομάδα των Oικονομολόγων για την Eιρήνη και την Aσφάλεια, δεν θα μπορούσα να γίνω πιθανός παράγοντας για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα» αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι 23 πανεπιστημιακοί και ερευνητές ΑΕΙ της Ελλάδας και εξωτερικού σε επιστολή προς τον Gregory L. Fenves, πρόεδρο Πανεπιστημίου του Τέξας υπογράμμιζαν ότι: «Σύμφωνα με συνεντεύξεις του κ. Galbraith και εκτεταμένα αποσπάσματα από την ελληνική μετάφραση του βιβλίου του, το άκρας μυστικότητας σχέδιο, που μπορεί να περιγραφεί ως “νομισματικό και στρατιωτικό πραξικόπημα”, συνίστατο και από κήρυξη της χώρας σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας για να καταστείλουν τυχόν πολιτικές ταραχές. Το σχέδιό του να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό, γιατί το Σύνταγμα της Ελλάδας, συντεταγμένο ύστερα από επτά χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας, ορίζει αποκλειστικά την αστυνομία ως υπεύθυνη για την τήρηση της δημόσιας τάξης. Διά νόμου, το αποκλειστικό καθήκον των ενόπλων δυνάμεων είναι να προστατεύουν τη χώρα ενάντια σε εξωτερικούς εχθρούς. Το σχέδιο περιελάμβανε επίσης οικονομικά μέτρα: εθνικοποίηση της κεντρικής τράπεζας (διά νόμου ανεξάρτητη από την κυβέρνηση) και τη σύλληψη του διοικητή της, κλείσιμο των τραπεζών και ένα σύστημα υποσχετικών (IOU’s) για πληρωμές δημοσίων δαπανών έως ότου τυπωνόταν νέο νόμισμα. Η Ελλάδα δεν εγκατέλειψε το ευρώ το 2015 και το Σχέδιο Χ δεν εφαρμόστηκε. Ο καθηγητής Galbraith λυπάται γι’ αυτό»