ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια κόμματα κερδίζουν από το ντιμπέιτ- Τι λένε οι αναλυτές

 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα διασταυρώσουν απόψε τα «ξίφη» τους ελπίζοντας να εξασφαλίσουν διαφορά, στη μάχη των εκλογών, αλλά τα «μικρά» κόμματα είναι εκείνα που θα ωφεληθούν από το ντιμπέιτ.

Αυτό εκτιμούν αναλυτές, που μίλησαν στο Guardian, για την αποψινή «μονομαχία» των πολιτικών αρχηγών. Σχολιάζοντας το γεγονός ότι θα γίνει για πρώτη φορά ντιμπέιτ, από το 2009, στην Ελλάδα, η βρετανική εφημερίδα τονίζει πως «αν και περιορισμένης έκτασης, το πλαίσιο ερωτήσεων και απαντήσεων θεωρείται μία απελπιστικά αναγκαία αναβάθμιση σε μία διαδικασία που επί χρόνια χαρακτηρίζεται από βαρετούς μονολόγους».

Γιατί το ντιμπέιτ αυτό θα είναι διαφορετικό

Αν και παλιότερα ντιμπέιτ άλλαξαν ελάχιστα το εκλογικό αποτέλεσμα, αυτή η καμπάνια είναι διαφορετική, τονίζουν οι αναλυτές. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ δεν φαίνεται πως εξασφαλίζουν απόλυτη πλειοψηφία, οπότε θα πρέπει να δουλέψουν με μικρότερα κόμματα, που έχουν πολλά να κερδίσουν από το ντιμπέιτ, σημειώνει ο Guardian.

«Λίγοι ψηφοφόροι αλλάζουν εξαιτίας ενός ντιμπέιτ, αλλά το τρέχον πολιτικό σύστημα είναι αρκετά ρευστό», λέει ο πολιτικός επιστήμονας, Ηλίας Τσαουσάκης. «Θα είναι κρίσιμο για τα μικρότερα κόμματα», συμφωνεί ο Τάκης Θεοδωρικάκος. «Η προεκλογική καμπάνια είναι τόσο σύντομη και το ντιμπέιτ είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για αυτούς τους ηγέτες, προκειμένου να κάνουν καλή εντύπωση», πρόσθεσε.

Το Ποτάμι θεωρείται ένας πιθανός σύμμαχος για τη ΝΔ, ενώ ο Τσίπρας έχει υπονοήσει ότι μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ο Guardian κάνοντας αναφορά στα σενάρια της επόμενης ημέρας των εκλογών. Επίσης, είναι ανοιχτός σε συνεργασία με τον πρώην κυβερνητικό εταίρο του, τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ίσως το κόμμα αποτύχει να μπει στη βουλή, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

Η Χρυσή Αυγή -που δεν συμμετέχει στο ντιμπέιτ- αναμένεται να επωφεληθεί από το θυμό απέναντι στην κυβέρνηση, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, που δηλώνουν ότι η φετινή τουριστική σεζόν επλήγη εξαιτίας της αποτυχίας διαχείρισης του μεταναστευτικού κύματος, προβλέπει ακόμη ο Guardian.

Οι έξι δημοσιογράφοι επελέγησαν από τα ίδια τα κανάλια

  • Ολγα Τρέμη από το Mega
  • Μαρία Χούκλη από τον Ant1
  • Αντώνης Σρόιτερ από τον Alpha
  • Μάρα Ζαχαρέα από το Star
  • Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΪ
  • Μάκης Γιομπαζολιάς από το E TV
  • Πάνος Χαρίτος από την ΕΡΤ σε ρόλο συντονιστή

Σε ποια γραφεία θα προετοιμαστούν οι πολιτικοί 
Σύμφωνα με το protothema ο Αλέξης Τσίπρας θα προετοιμαστεί στο γραφείο του Διονύση Τσακνή, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο γραφείο του Λάμπη Ταγματάρχη, ο Πάνος Καμμένος στο γραφείο του συμβούλου ενημέρωσης, η Φώφη Γεννηματά στο γραφείο του νομικού συμβούλου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο γραφείο των τεχνικών υπηρεσιών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο γραφείο διεύθυνσης ραδιοφώνου, ο Σταύρος Θεοδωράκης στο γραφείο του γενικού συντονιστή τηλεόρασης κι οι δημοσιογράφοι στο γραφείο του Κώστα Χαλβατζάκη.

Οι θεματικές ενότητες του ντιμπέιτ
Η τηλεοπτική αναμέτρηση έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 9 το βράδυ, με τους επτά αρχηγούς (Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσουμπας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Φώφη Γεννηματά, Πάνος Καμμένος) να κάθονται στα ειδικά έδρανα με βάση τη σειρά εκλογής των κομμάτων τους.

Οπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στα κόμματα οι αρχηγοί θα μπορούν, για πρώτη φορά να υποβάλουν ερώτηση ο ένας στον άλλον, ενώ οι θεματικοί κύκλοι συζήτησης στο ντιμπέητ θα είναι οι εξής:
1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική
3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική – προσφυγικό
4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική – ‘Αμυνα
5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου
6ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε Αρχηγού και δυνατότητα, αν θέλει, να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως, του έχει ήδη υποβληθεί.

Στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση θα διαρκεί έως 30”. Η απάντηση θα διαρκεί έως 1,5 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης θα διαρκεί έως 15”και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30”.
Στον 6ο διπλό κύκλο των Αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός θα έχει στη διάθεσή του 1, 5 λεπτό ανά γύρο.