Μουδιασμένοι υποδέχθηκαν η αγορά και οι Έλληνες πολίτες το σκληρό πακέτο των 12,5 δισ. ευρώ μέτρων – και μάλιστα την επαύριο του δημοψηφίσματος του βροντερού "ΟΧΙ" – που προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές, προκειμένου να λάβει ρευστότητα για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της και χρηματοδότηση για τα τρία επόμενα χρόνια.
Τα «κατά» της πρότασης είναι πολλά σε μία κοινωνία και οικονομία που είναι σχεδόν διαλυμένες από την εφαρμογή των μνημονίων εδώ και πέντε χρόνια, αλλά υπάρχουν και ορισμένα θετικά, τα οποία θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις να δώσουν μία προοπτική ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν αποτύχει και αυτό το πακέτο, στον … "επόμενο τόνο" η ώρα της χώρας θα σημάνει … εθνικό νόμισμα ανυπερθέτως!
Αυτή τη στιγμή φαίνεται να κυριαρχεί μια «παγωμάρα», δυσαρέσκεια και θυμός γιατί πριν από μερικές ημέρες ο ελληνικός λαός είπε με ένα συντριπτικό ποσοστό (62%) «ΟΧΙ» στην πρόταση των δανειστών και στη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και σήμερα η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή μία πρόταση ανάλογη με αυτή που απορρίφθηκε.
Από την άλλη ωστόσο, ο λαός δεν φαίνεται να ήταν έτοιμος να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα, τη δραχμή. Οι δανειστές έθεσαν το δίλημμα, σκληρά μέτρα ή Grexit, και η κυβέρνηση αποφάσισε αναλαμβάνοντας προφανώς και τις ευθύνες της απόφασης συνέχισης των πολιτικών των μνημονίων, έστω και με έναν πιο δίκαιο επιμερισμό των βαρών και προς τους έχοντες.
Όπως είπαμε, υπάρχουν «υπέρ» και «κατά» της πρότασης, η οποία φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τους δανειστές. Από το πρωί παίζουν όλα τα μέτρα, οπότε θα αναδείξουμε πρώτα τα θετικά, αν και λίγα, σημεία της επώδυνης αυτής πρότασης-συμφωνίας.
Κατ’ αρχήν αποφεύγεται το «κούρεμα» των καταθέσεων. Είναι μία μεγάλη αγωνία γι’ αυτούς που έχουν κάποια χρήματα στην άκρη για λόγους ανάγκης μετά την επιβολή των capital controls, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις που «εγκλωβίστηκαν» με κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα που σήμερα δεν μπορούν πάντως να διακινήσουν.
Η Ελλάδα αποκτά ένα νέο πακέτο βοήθειας της τάξης των 53,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια (έως τον Ιούλιο του 2018) με προοπτική μετά να βγει στις αγορές και να μπει ένα τέλος στη διαδικασία αυτή της δανειοδότησης. Το καλό σε αυτή την ιστορία είναι επίσης πως ο δανεισμός θα είναι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Τί σημαίνει αυτό; Πως γίνεται μία μερική αναμόρφωση του χρέους της Ελλάδας, αφού δάνεια που έληγαν μέχρι το 2018 από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ θα περάσουν στον ESM και έτσι το δημόσιο χρέος γίνεται αποκλειστικά Ευρωπαϊκό ζήτημα με δυνατότητα «κουρέματος» στη συνέχεια, είτε με μείωση είτε με παράταση στην αποπληρωμή του και χαμηλότερα επιτόκια.
Οι κανονισμοί του ΔΝΤ και της ΕΚΤ δεν επιτρέπουν «κούρεμα» του χρέους και με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος να υπάρξει μία ελάφρυνση τα επόμενα χρόνια. Όπως υποστηρίζεται δε, στη συμφωνία θα υπάρχει δέσμευση των δανειστών να διαπραγματευτούν με τη χώρα μας τη λήψη περαιτέρω μέτρων αναμόρφωσης και αναδιάρθρωσης του μακροχρόνιου χρέους, μετά το 2022, ώστε να καταστεί βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο. Κάτι που δεν είναι σήμερα, όπως όλοι παραδέχονται.
Ένα άλλο θετικό είναι η πρόσβαση της Ελλάδας στο αναπτυξιακό πακέτο Γιουνκέρ, των 35 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να «τρέξει» άμεσα και να δώσει προοπτικές για την Ελλάδα με στήριξη της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης που έχει διαλυθεί από τα συνεχή μέτρα.
Μία «κόκκινη γραμμή» (από τις ελάχιστες είναι η αλήθεια) που διατηρήθηκε με την παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι η αποφυγή σημαντικών περικοπών στις αμυντικές δαπάνες. Στην πρόταση περιλαμβάνονται περικοπές της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 200 εκατ. ευρώ του 2016, αντί των διπλάσιων που απαιτούσαν οι δανειστές.
Τα ποσά αυτά μπορούν να καλυφθούν από την παραμονή των στρατιωτικών έως το 58ο έτος της ηλικίας τους στο Στράτευμα. Μία ρύθμιση που αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των αλλαγών στο ασφαλιστικό με ισχυρά αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Και μέχρι εδώ καλά. Θα μπορούσαν να προστεθούν ακόμη ορισμένα, μικρής όμως σημασίας θετικά στοιχεία της πρότασης, όπως η μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης με κατάργηση του φόρου εξίσωσης με το πετρέλαιο κίνησης και η αύξηση της σύνταξης για τους ανασφάλιστους του ΟΓΑ.
Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν τα δύσκολα. Και μάλιστα πολύ δύσκολα. «Καταιγίδα» φόρων, περικοπές σε συντάξεις, άσχημα νέα για τις επιχειρήσεις. Κοντά στο 1,8 δισ. ευρώ θα αποδώσουν οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, ενώ μόνο από τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ τη διετία 2015-2016 θα προκύψουν έσοδα τουλάχιστον 5,3 δισ. ευρώ.
Σημαντικά έσοδα θα προέλθουν επίσης από την αύξηση στη φορολογία των επιχειρήσεων, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το φόρο πολυτελείας, την αλλαγή επί το δυσμενέστερο της φορολογίας των αγροτών, ενώ σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα αναμένονται από την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη διαφθορά και το λαθρεμπόριο.
Στα βασικά τρόφιμα και τα ξενοδοχεία επιβάλλεται συντελεστής ΦΠΑ 13%, η εστίαση «μετακομίζει» και πάλι στο 23%, ενώ διατηρείται σε ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου- όχι όμως στα μεγάλα πλούσια τουριστικά νησιά – η έκπτωση του 30%, μόνο όμως μέχρι το τέλος του 2016. Στη συνέχεια η έκπτωση θα καταργηθεί σε όλα τα νησιά, αφού προηγουμένως όμως δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Ουσιαστικά, στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα επανεξετασθεί και πάλι συνολικά το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% (από 6,5%) εντάσσονται φάρμακα, βιβλία, και εισιτήρια θεάτρου.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης ενσωματώνεται στη φορολογική κλίμακα, ο φόρος στις επιχειρήσεις αυξάνεται από 26% στο 28%, αυξάνεται ο φόρος στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις,καταργούνται προνόμια των εφοπλιστών, αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας και επεκτείνεται και στα σκάφη αναψυχής, ενώ άμεσα θα εφαρμοστεί ο φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.
Προβλέπεται, επίσης, σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με κατάργηση και της επιδότησης πετρελαίου, ενώ αυξάνει το συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων μέχρι 12.000 ευρώ από ενοίκια από το 11% στο 15% και για εισοδήματα πάνω από 12.000 σε 35% από 33%, με πρόβλεψη για συνολικά έσοδα 200 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που δεν βγει ο λογαριασμός από τα άλλα μέτρα.
Και δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν πολλά ακόμη μέτρα, τα οποία ακόμη παραμένουν κρυφά από διατάξεις οι οποίες δεν μπορούν να ερμηνευτούν. Και το μεγάλο ερώτημα είναι, αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι βιώσιμη;
Η κυβέρνηση μπορεί να θεωρεί πως πέρασε και κάποια βάρη στους έχοντες, αλλά τί να το κάνεις όταν ο μισθωτός που κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του και ο συνταξιούχους που έχει δει νέες απώλειες στα ράφια του σούπερ μάρκετ (αρκετά από τα οποία δεν μπορεί καν να κοιτάξει) και τις τιμές των προϊόντων να είναι 10% αυξημένες; Ποια ακριβώς προοπτική δίδεται στο 1.500.000 ανέργων;
Πώς ενισχύεται η βαριά βιομηχανία της χώρας που είναι ο τουρισμός όταν αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά και πώς μπορεί να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας, όταν καταργούνται τα ελάχιστα εναπομείναντα «προνόμια» για τους αγρότες να καλλιεργήσουν τη γη;
Πρόκειται για μέτρα τα οποία κατά πάσα βεβαιότητα διατηρούν τη χώρα στο σπιράλ της ύφεσης και αυξάνουν τις πιθανότητες μελλοντικά της εξόδου απ’ αυτό με έναν βίαιο τρόπο.
Πηγή: defencenet.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ