Προφίλ παράγοντα πολιτικής σταθερότητας πρόβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, καίγοντας τα σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης,σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης και πρόωρων εκλογών.
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας σκιαγράφησε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, δίνοντας προτεραιότητας στην αλλαγή του κόμματος μέσα από το συνέδριο και την αποφυγή βεβιασμένων κινήσεων.
Ουσιαστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθιστά σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τη διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης,ενώ παράλληλα αποφεύγει να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις και να αναλάβει το πολιτικό κόστος.
Οι θέσεις που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζουν πάγο στην εκλογολογία, ενώ παράλληλα θέτουν εκτός πυρήνα της ΝΔ όσους επιμένουν σε αντιπολιτευτική τακτική υψηλών τόνων.
Δεν ζητά εκλογές ο Μητσοτάκης – Απορρίπτει οικουμενική. Αποκάλυψη για μετακλητούς
Οι δηλώσεις του άδειασαν τα στελέχη και τους παράγοντες που επιχειρούσαν να δημιουργήσουν κλίμα και να θέσουν σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τον Αλέξη Τσίπρα, πριν ολοκληρώσει την αναδόμηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συμμετάσχει σε παιχνίδια ανατροπής του πολιτικού status quo, διαμηνύει ότι δεν θα οδηγηθεί στην πρωθυπουργία όντας δέσμιος του ίδιου συστήματος στη Νέα Δημοκρατία.
Η τοποθέτηση αυτή και ο τρόπος που εκφράστηκε αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας,όπως άλλωστε και η πρώτη ομιλία του στη Βουλή, καθώς είναι προφανές όπως αναφέρει ρεπορτάζ του sofokleousin.gr, ότι επιχειρεί τον ντε φάκτο αποκλεισμό στελεχών που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά αλλά και στον Κώστα Καραμανλή.
Παράλληλα στέλνει μήνυμα στους εταίρους και τους θεσμούς ότι θα βάλει «εθνική πλάτη» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και δεν θα παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια.
Η στρατηγική σκιαγράφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στην εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά επικεντρώνεται στην πολιορκία του χώρου του κέντρου, την ουσιαστική αναδόμηση της Νέας Δημοκρατίας και την απομάκρυνση από οπορτουνιστικές λογικές.