Οι επαφές πάντως με τους εταίρους συνεχίζονται με στόχο να υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα-γέφυρα έως τις 16 Φεβρουαρίου
Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των διμερών επαφών της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους διεθνείς εταίρους της χώρας, που κλείνει με τη συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών, η επόμενη πράξη του «δράματος» θα παιχθεί πλέον στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Από ελληνικής πλευράς κέρδος μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δέχθηκαν να εξετάσουν θεσμικά τις προτάσεις που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τις οποίες θα συζητήσουν εν συνεχεία στα αρμόδια όργανα της ΕΕ.
Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέτυχε να υψώσει ανάστημα και να δείξει σε όσους στήριξαν τους γερμανικούς σχεδιασμούς ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια φιλόδοξη ελληνική κυβέρνηση για να αλλάξει ρότα η ΕΕ.
Στο τραπέζι όμως υπάρχουν ακόμα παίχτες που δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και που η στάση τους μπορεί να καθορίσει πολλά.
Αυτοί είναι ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλάντιμιρ Πούτιν αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που παραμένει ακόμα σιωπηρό αποφεύγοντας ακόμα και να πάρει θέσει στα όσα έχουν διανοιχθεί μέχρι τώρα, επισημαίνοντας με νήμα ότι πρώτα θα μελετήσει τις ελληνικές προτάσεις και εν συνεχεία θα τοποθετηθεί. Αυτό διαμήνυσε ούτως ή άλλως και ο Πολ Τόμσεν στον Γιάννη Βαρουφάκη.
Η στάση όμως αυτή του ΔΝΤ φαίνεται να γέρνει προς την Ελλάδα καθώς διαφοροποιείται αισθητά από την εξ αρχής άρνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ζητά συνέχιση και ολοκλήρωση του Μνημονίου υπό την τρόικα.
Αν ο μήνας κλείσει χωρίς συμφωνία έστω για την τεχνική παράταση του προγράμματος η ΕΚΤ και ο ESM θα ζητήσουν από το ΤΧΣ την επιστροφή των ομολόγων 10,9 δισ. που αποτελούν σήμερα το κεφαλαιακό μαξιλάρι των τραπεζών.
Από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση έχει χρόνο μέχρι τότε είτε για να το εκμεταλλευτεί ζητώντας απριόρι έγκριση της ΕΚΤ είτε για να εισάγει τη συμφωνία γέφυρα.
Σε αυτό το πλαίσιο και με τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα τα ευρωπαϊκά όργανα θα πρέπει να αποφασίσουν αν η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα, αγνοώντας την τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου και χάνοντας την τελευταία δόση των 7,4 δισ. ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν μια τεχνητή γέφυρα ώστε να εξοφληθούν ομαλά οι υποχρεώσεις της χώρας προς τους εταίρους για το επόμενο δίμηνο και οι οποίες ανέρχονται στα 11 δισ.