ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος στη ΝΔ : Ποιοι χτυπούν τον Καραμανλή, ποια στελέχη βλέπουν την έξοδο

Τέσσερις μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ και το κλίμα έχει γίνει κυριολεκτικά εμφυλιοπολεμικό.

 

 

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει γίνει μήλον της έριδος μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων της ΝΔ, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που δηλώνει καθαρά και ανοιχτά πια ότι στηρίζεται από τον Κώστα Καραμανλή, εγκαλείται από τους τρεις συνυποψήφιούς του, ειδικότερα τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ότι φλερτάρει με τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και τη στήριξη στον Τσίπρα.

Ουσιαστικά εδώ και μερικές μέρες έχει έρθει στο προσκήνιο ο υπόγειος πόλεμος στο εσωτερικό της ΝΔ που σοβούσε τους τελευταίους μήνες και αφορά την προοπτική της ΝΔ στο πολιτικό σύστημα, γεγονός που συμπαρασύρει και το ρόλο που επιθυμούν για τον εαυτό τους στο μέλλον, κορυφαία στελέχη της ΝΔ και άλλοι παράγοντες της συντηρητικής παράταξης.

Αγκαζέ με Βορίδη και Μπαλτάκο κατά του Καραμανλή

Σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr πριν από τρεις μέρες σε συνάντηση που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο Απόστολος Τζιτζικώστας φέρεται να έγινε αποδέκτης και να συμφώνησε με εισήγηση των Μάκη Βορίδη και Τάκη Μπαλτάκου να ξεκινήσει μια αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη η οποία ουσιαστικά θα υπαινισσόταν φλερτ του Κώστα Καραμανλή με τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα έκανε ζημιά τόσο στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό για τα όποια μελλοντικά σχέδιά του όσο και στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη που δηλώνει ότι έχει το χρίσμα του κ. Καραμανλή.

Σ’ αυτή την «πρόσκληση» – «πρόκληση» ανταποκρίθηκαν οι καραμανλικοί και σήκωσαν το γάντι. Η παρουσία των κ.κ. Στυλιανίδη και Ιωαννίδη στην παράσταση του Λάκη Λαζόπουλου και η κοινή τους φωτογράφιση με τον ηθοποιό που είναι «κόκκινο πανί» για στελέχη που ομνύουν στο όνομα του Αντώνη Σαμαρά μόνο τυχαία δεν ήταν.

Άλλωστε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης φέρεται να προαλείφεται για γραμματέας της ΝΔ αν εκλεγεί ο Β. Μεϊμαράκης, ενώ ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης ήταν το στέλεχος εκείνο που είχε ζητήσει την παραίτηση Σαμαρά το βράδυ του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, λίγο πριν ο τέως πρωθυπουργός αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ.

Οι αντιδράσεις Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα για το εν λόγω θέμα απλά επιβεβαίωσαν τις εκατέρωθεν πολιτικές στοχεύσεις των αντίπαλων γαλάζιων στρατοπέδων, καθώς οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ χρεώνουν μέσω του Λαζόπουλου ως επιλογή Τσίπρα για τη ΝΔ τυχόν προεδρία Μεϊμαράκη. Σε σαφώς πιο ήπιους τόνους κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που απλά χρέωσε στο ΣΥΡΙΖΑ τον Λάκη Λαζόπουλο ως "άτυπο γραφείο τύπου" και απέφυγε οποιαδήποτε προέκταση του θέματος.

Ο κ. Στυλιανίδης επιβεβαιώνει αυτό που αποδίδεται ως φλερτ από τους αντιπάλους του, αλλά όχι ως μια συμπαιγνία που θα οδηγήσει σε συγκυβέρνηση ή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνει ότι είναι «υπαρκτή η θεσμική συνομιλία του Καραμανλή με όλους». Σύμφωνα με ορισμένους καραμανλικούς βουλευτές κάποια στιγμή η ιστορία θα δείξει ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει παίξει αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο τον τελευταίο χρόνο, που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία, ώστε να κρατηθεί η χώρα στην ευρωζώνη, ενώ υπενθυμίζουν με νόημα στους εσωκομματικούς επικριτές τους ότι ο ρόλος της κεντροδεξιάς είναι πιο αποτελεσματικός εθνικά όταν αγκαλιάζει την αριστερά και όχι όταν την βάζει απέναντι.

Μάλιστα λέγεται ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα δεχόταν ποτέ να μεταβεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κ. Καραμανλή.

Όλα αυτά ουσιαστικά αντίκεινται στην στρατηγική που ακολούθησε η ΝΔ επί εποχής Σαμαρά όπου έφτασε στο σημείο να μην παραδώσει τον προηγούμενο Γενάρη το Μαξίμου στον Αλέξη Τσίπρα.

Καραμανλής vs Σαμαράς μέσω Μεϊμαράκη

Στην πραγματικότητα μέσω του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αυτή η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΝΔ επικεντρώνεται στο δίπολο Καραμανλή-Σαμαρά, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται ως ο έχων το χρίσμα του κ. Καραμανλή και ταυτόχρονα ως σφοδρός πολέμιος και αντίπαλος του κ. Σαμαρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης χρέωσε την παραίτησή του από την μεταβατική προεδρία της ΝΔ μετά το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου στο γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του να δηλώσει δημόσια ότι δεν θέλει την παραίτηση Μεϊμαράκη.

Τα πνεύματα όμως άναψαν υπέρμετρα την περασμένη Παρασκευή όταν αποδόθηκε νεότερη διαρροή στον Κώστα Καραμανλή για τη στήριξη στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Από στελέχη του καραμανλικού στρατοπέδου αποκομίζει κανείς την αίσθηση πως η υποτιθέμενη διαρροή είχε ουσιαστικά έναν και μόνο σκοπό. Να λειτουργήσει ως διάψευση στις διαρροές και τις παρασκηνιακές κινήσεις που εμφάνιζαν τόσο τον πρώην πρωθυπουργό όσο και στελέχη της ΝΔ που ανήκουν στη συγκεκριμένη πτέρυγα ως αποστασιοποιούμενα από την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, διαρροές που αποδίδονται από τα ίδια στελέχη ευθέως στο στρατόπεδο Τζιτζικώστα και σε στελέχη που βρίσκονται ή βρέθηκαν κοντά στον Αντώνη Σαμαρά.

«Αποχωρήσεις προσωπικοτήτων»

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο της εσωκομματικής διαπάλης στη ΝΔ, τις τελευταίες μέρες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει τροποποιήσει τη ρητορική του γεγονός που φαινομενικά αντιφάσκει με το βασικό ατού που παρουσίαζε ο  ίδιος για την υποψηφιότητά του ως «εγγυητής της ενότητας».

Πλέον δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα ενότητας της ΝΔ αλλά προσθέτει με νόημα ότι είναι άλλο η διάσπαση στη βάση και άλλο οι αποχωρήσεις προσωπικοτήτων. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται ως ένδειξη της πόρτας της εξόδου σε κορυφαία στελέχη της ΝΔ συμπεριλαμβανομένου και του τέως πρωθυπουργού Α. Σαμαρά.

Και εν τω μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Σκαϊ άφησε αιχμές κατά του Προκόπη Παυλόπουλου και εμμεσως κατά του κ.Καραμανλή για το χειρισμό από την τότε κυβέρνηση των επεισοδίων μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου λέγοντας: “Ένας από τους λόγους που δεν ψήφισα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ο "μαύρος" Δεκέμβρης του 2008 όταν παραδώσαμε την Αθήνα στους αναρχικούς χωρίς να αντιδράσουμε.”